Trije srčki v znamenju rekreacije, zdravja in druženja (FOTO)

Najbolj srčen maraton v Sloveniji, tisti v Radencih in Pomurju, znova potrjuje svoj sloves.
Fotografija: Maratona treh src se letos udeležuje več kot 8000 udeležencev. Foto Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Maratona treh src se letos udeležuje več kot 8000 udeležencev. Foto Tadej Regent/Delo

Radenci – Očitno bo obveljalo danes dopoldan večkrat slišano, da „videti in doživeti Maraton treh src v Radencih“ pomeni nekaj izjemnega, nekaj posebej velikega, kajti nikoli se na tako majhnem prostoru in v tako kratkem času ne zgodi kaj tako pestrega in pomembnega kot v „deželi srčkov“, kjer zlasti v času vsakoletnega maratonskega dogodka enostavno ni omejitev. Toda ob spoznanju, da Radenci in širše območje Pomurja ter tudi del avstrijske Štajerske enostavno živijo z Maratonom treh src, omejitev niti ne sme biti. Radenci in regija dejansko živita s svojo prireditvijo, ki tudi danes poteka v znamenju teka, hoje, rekreacije, zdravja in druženja.


Več kot 8000 aktivnih udeležencev


Radensko „premagovanje razdalj s srcem“, nad katerim bdi skoraj tisoč prostovoljcev, tako na štartno-ciljnem prostoru kot ob skoraj 100-kilometrskih progah, je tudi letos potrdilo, da organizatorji vedo, kako se temu streže, kajti širok organizacijski odbor na čelu z Boštjanom Gerlecem je že pred letom dni, ko se je končala predhodna prireditev, zavihal rokave, ničesar ni prepuščal naključju, in plod tega je še ena odlična prireditev, ki navdušuje množice, več kot 8000 aktivnih udeležencev (maraton na 42 km, ki velja tudi za DP, polmaraton na 21 km, teka na 10 in 5 km, nordijska hoja, pohod na 10 km, stotine otrok na veveričkinem in srčkovem teku ...) ter še nekaj tisoč obiskovalcev Radencev in Pomurja.


Domen Prevc, Jernej Damjan, Anamarija Lampič ...


Maratona se udeležuje veliko številno znanih slovenskih imen, poleg slovenskih skakalcev in skakalk ter drugih nordijcev, ki vsako leto množično prihajajo na maraton svojega sponzorja. Tokrat kolajne tekačem podeljujejo naši nordijci, med drugim Domen Prevc, Tilen Bartol, Jernej Damjan, Nika Križnar, Ema Klinec, Urša Bogataj, Miha Šimenc, Ana Marija Lampič in Nika Razinger, ki udeležence pričakujejo na cilju. Tukaj je tudi slovenski predsednik Borut Pahor, ki redko izpusti priložnost, da odteče mali maraton na 21 kilometrov. Pahor je, kot številni tekači, hvaležen množici navijačev, ki maratonce spodbujajo ob progi. Udeleženci letos prihajajo iz kar 27 držav, med drugim iz Kenije, Kanade, Španije, Portugalske, Finske, Danske, Norveške, Madžarske, Hrvaške, Avstrije, Srbije. Raznolika je tudi udeležba evropskega pokala v nordijski hoji, na katerem največ tekmovalcev prihaja iz Nemčije, Avstrije, Poljske in seveda – Slovenije.

Gneča v Radencih je nepopisna. Foto Tadej Regent/Delo
Gneča v Radencih je nepopisna. Foto Tadej Regent/Delo


Več kot 26.000 litrov napitkov


Kakorkoli že, tretja sobota v maju tudi letos mineva v znamenju MTS, ki je v svoji 38. izdaji v Pomurje privabil množico tekačev, pohodnikov, otrok, navijačev in ljubiteljev tega izjemnega športnega dogodka. Za mnoge je to le rekreacija in dokazovanje, kaj sami zmorejo, mnogi pa tudi tekmujejo in s tem v različnih tekaških disciplinah dokazujejo, da radi presegajo sami sebe in svoje meje. Na največjem spomladanskem tekaškem dogajanju obiskovalci lahko navijajo za tekaške legende, med katerimi so Helena Javornik, Miran Sagadin in Roman Kejžar, ki na 21-kilometrski progi spremlja Sandija Novaka, slepega maratonca z najboljšim rezultatom na svetu. Seveda ne gre prezreti niti najstarejše udeležene tekačice, 84-letne Kazimire Lužnik, in enoletnega Radenčana (povprečna starost: 34 let). V Radencih je hiphop legenda Zlatko, 42-kilometrsko progo pa si je kot izziv vzel tudi Henrik Lutz, tekmovalec šova The Biggest Loser ... Organizatorji so izračunali, da bodo vsi udeleženci današnjega dogodka premagali 87.000 kilometrov, kar je več, kot če bi dvakrat obkrožili Zemljo. Ob tem bodo spili kar 26.000 litrov napitkov iz Radenske.


Z evrovizijskim pridihom


Tudi letos dogodek spremlja pester spremljevalni program, vse skupaj pa se je začelo že dan pred maratonom, danes pa je spet zelo pisano in pestro. Zvečer, ob 21. uri, bo blizu 10.000 obiskovalcev spremljalo odlično glasbo, za katero bo poskrbela evrovizijska finalistka Lea Sirk, pred njenim nastopom pa bo občinstvo deležno kombinacije funka in rock'n'rolla domače skupine The Cock Tails. Dobra glasba in okusna hrana, ki je na dogodku ne manjka, sta torej dodatna razloga, da se še kdo preseli v Radence in se udeleži njihovega tekaškega praznika. Tega sestavlja tudi netekmovalni „humanitarni tek“, na katerem letos, v sodelovanju z Društvom prijateljev mladine Gornja Radgona, zbirajo sredstva za letovanje socialno ogroženih otrok v Baški na otoku Krku.

Foto Tadej Regent/Delo
Foto Tadej Regent/Delo


Štartni streli treh možakarjev


Najbolj srčna prireditev je dejansko mednarodna, kajti polet tekačev in tekačic iz 27 držav, domala z vseh celin, in dejstvo, da tek poteka po dveh državah, se potrjuje tudi s tem, da so štarte različnih tekov s pištolo sprožili ljudje iz treh držav. Glavna teka, maraton na 42 kilometrov in polmaraton na 21 kilometrov, je s strelom iz štartne pištole sprožil direktor Radenske, sicer Čeh Marian Šefčovič. Tek na 10 km in v nordijski hoji je s strelom sprožil predsednik organizacijskega odbora prireditve Boštjan Gerlec, tek na pet kilometrov pa je sprožil Heinrich Schmidlechner, župan občine Bad Radkersburg v sosednji Avstriji.

 
Dež „ohladil“ Radence


Čeprav je sprva kazalo, da bo 38. MTS minil v lepem in zelo toplem vremenu, ki je motilo nekatere tekače, se je malo po poldnevu vse skupaj spremenilo. Dež je za kratek čas dejansko ohladil Radence in sploh Pomurje, a pozneje je bilo vse v najboljšem redu. Vsekakor je krajši naliv nekoliko znižal število udeležencev na otroških (srčkov in veveričkin) tekih. Deževje, ki je v minulih dneh močno namočili tudo skrajni severovzhod države, pa je bistveno znižalo število pohodnikov na tokratnem pohodu treh src, ki so se bali, da bi morali hoditi po „blatnih“ gozdnih poteh. 

Foto Tadej Regent/Delo
Foto Tadej Regent/Delo

 
Vse zmage v Kenijo


Ko gre za tekmovalno plat 38. mednarodnega Maratona treh src, so bili po pričakovanju v ospredju tekmovalci iz Kenije, kajti Daniel Chebolei Rotich (2;19:02) in njegova rojakinja Yunes Onyancha Moraa (2;44:22) sta si pokorila konkurenco. Državna prvaka v maratonu sta postala skupno tretji Aleš Žontar (2;36:29) in Jasmina Pitamic Vojska (2;58:27), skupno četrta. Ob tem je še en Kenijec Maiyo Kimaiyo Hilary Kiptum (1;05:08) slavil zmago na 21 in s tem izboljšal uvrstitev izpred dveh let, ko je bil v Radencih drugi. Za tremi Kenijci je bil četrti najboljši Slovenec Urh Poteko (1;13:03). Med atletinjami je bila na polmaratonu najboljša Kenijka Moraa Christine Oigo (1;15:44), tretja je bila najboljša Slovenka in državna rekorderka Helena Javornik (1;26:52).


Alenka Čebašek druga na 10 km


Na 10 km je bila prva Ines Matjaž (40:16) pred slovensko smučarsko tekačico Alenko Čebašek (42:25), med atleti je zmago slavil gorski tekač Timotej Bečan (32:46), četrti pa je bil smučarski tekač Miha Šimenc (36:43). Na najkrajši razdalji, na pet km, sta bila najboljša Jan Brešan (14:47) in Urška Martinec (17:49). „Bilo je kar vroče in zato je bilo dobro, da sva se z Blažem Orešnikom do 32. kilometra menjavala na čelu, potem pa je začel popuščati in sem šel s svojim ritmom naprej. Še prejšnji teden sem zmagal v Vipavi na gorskem maratonu in nisem vedel, kako bodo noge zdržale. A je šlo. S Kenijci se ne moremo meriti, ti, ki so bili tu, so napol profesionalci, mi pa smo čisti amaterji. Želel sem teči pod 2;40 ure, kar mi je tudi uspelo," je pojasnil gorski tekač in poklicni vojak Žontar. Lani je bil že zmagovalec 4. Istrskega maratona. Po desetih nastopih v Radencih je prvič postal državni prvak, čeprav je dosegel že boljše čase, vendar je imel prej boljšo slovensko konkurenco. Skupno četrti je bil Žiga Koprivnik (2;42:11), vendar se ni prijavil za DP in tako je drugo mesto v slovenskem prvenstvu osvojil Adrijano Vrbetič (2;46:41), tretje pa Sašo Pečnik (2;49:34), ki sta se zvrstila za njim.

Foto Tadej Regent/Delo
Foto Tadej Regent/Delo


"En del filma mi manjka"


Povsem izmučena je bila v cilju Jamina Pitamic Vojska: "Saj ne vem, kaj naj rečem. Med tekom nisem vedela, kakšne čase imam, in sem se bolj ukvarjala sama s sabo. En del 'filma' med tekmo mi manjka. Zdaj je v cilju boljše, moram pa priznati, da mi je bilo vmes že zelo težko. Pa nas je ob koncu spodbudila publika ob progi." Za njo je bila v DP druga Jasmina Jelovšek (3;07:32), skupno šesta, šele dvanajsta pa je bila Nina Alt (3;48:03), tretja v razvrstitvi za DP; pred njo je bilo sicer šest Slovenk. "Tečem, kolikor mi čas dopušča, enkrat na teden denimo naredim kakšen trening. Sicer več tečem, vendar ob vadbi rekreativnih skupin zelo počasi. Še vedno pa sem danes tekla pod uro in pol," je povedala Javornikova, ki pa že nekaj let ni več v tekmovalnem ritmu. Predlani je na svoj pedeseti rojstni dan v Radencih nastopila na petdesetem maratonu. "Že osem let se ukvarjam z masažami, imam salon in vodim rekreativne skupine v Mariboru. Sodelujem še pri kakšnem projektu in je dan zapolnjen od osmih zjutraj do devetih zvečer," je dodala Javornikova.


"Vsi redo iz hiš in je tekačem malo lažje"


"Imel sem dober trening pred državnim prvenstvom v gorskih tekih, ki bo prihodnji teden. Proge nisem poznal in sem šel na čas. Uspelo mi je zelo dobro, tekel pa sem sam. Vzdušje je bilo zelo dobro, vsi gredo iz svojih hiš in je tekačem malo lažje, posebej, ker je bilo danes kar vroče," je dejal Bečan. "Vso zimo sem bila poškodovana, tako da sem presenečena, ker sem tekla zelo dobro. Pričakovala sem namreč kar nekaj slabši čas. A so me fantje vlekli naprej, pa tudi vreme je bilo zame super. Moj cilj je sedaj, da bi tekla pod 40 minutami, tekmovalnih ciljev v atletiki pa zaenkrat še nimam," je povedala rekreativna tekačica Matjaževa. 
 

Komentarji: