Hamilton na treh gumah do sijajne zmage

Svetovnega prvaka je v zadnjem krogu izdala guma. Bottas z drugega mesta zunaj točk. Verstappen z mešanimi občutki. Leclerc presenetljivo na zmagovalnem odru.
Fotografija: Lewis Hamilton se je v cilj pripeljal s počeno gumo. FOTO: Andrew Boyers/AFP
Odpri galerijo
Lewis Hamilton se je v cilj pripeljal s počeno gumo. FOTO: Andrew Boyers/AFP

Svetovni prvak Lewis Hamilton (Mercedes) je na VN Velike Britanije v Silverstonu vpisal 87. zmago v karieri in zaostanek za Michaelom Schumacherjem zmanjšal na štiri. Toda ni si mislil, da bo moral za njo trepetati do ciljne ravnine. V zadnjem krogu mu je namreč razneslo gumo in je komaj ubranil prednost pred Maxom Verstappnom.



Tretji je bil presenetljivo Charles Leclerc z nekonkurenčnim ferrarijem, potem ko je dva kroga pred koncem drugouvrščenemu Valtteriju Bottasu prav tako razneslo gumo in je celo ostal brez točk.

Hamilton je prvi dirkač, ki je dobil kar sedem domačih dirk. Najhitrejši krog je uspel Verstappnu. Anglež ima zdaj že lepo prednost pred Bottasom. Naslednja dirka bo v nedeljo prav tako v Silverstonu. 

V kvalifikacijah sta bila daleč najboljša voznika Mercedesa. Z druge štartne vrste sta dirko začela Verstappen (Red Bull) in Leclerc. Drugi voznik Ferrarija Sebastian Vettel je bil deseti. Ker je s koronavirusom okuženi Sergio Perez v samoizolaciji, je bil drugi voznik Racing Pointa veteran Nico Hülkenberg. Začeti bi moral 13., a zaradi tehnične okvare ni štartal.


 

Kmalu na stezi varnostni avto


Po štartu je bilo nekaj uvodnih ovinkov čistih, Hamilton je bil pred Bottasom, Leclerc je za hip prehitel Verstappna, a Nizozemec se je vrnil na tretje mesto, Monačana pa je začel ogrožati hitri Lando Norris (McLaren), ko je Alexander Albon (Red Bull) zadel Kevina Magnussena (Haas), nakar se je Danec zavrtel in izgubil kolo. Na stezo je pripeljal varnostni avto, Carlos Sainz pa je tik pred tem prišel pred moštvenega kolega Norrisa.

Daniil Kvjat je povsem razbil dirkalnik. FOTO: Andrew Boyers/AFP
Daniil Kvjat je povsem razbil dirkalnik. FOTO: Andrew Boyers/AFP


Varnostni avto se je umaknil v šestem krogu. Vodilni štirje so štartali na srednje težkih gumah, zasledovalci pa praviloma na mehkih. Prvi je v bokse zavil Albon in si nadel trde gume. Medtem se je vodilna trojica oddaljila, Leclerc pa je zaostal. Tudi Vettel je vozil na desetem mestu in ni mogel prehiteti Estebana Ocona (Renault).
 

Kvjat v ogrado, čas za menjavo gum


V 13. krogu je dirkalnik Alphe Taurija povsem razbil Daniil Kvjat, zaletel se je v ogrado, vendar jo odnesel brez poškodb. Spet je prišel varnostni avto, nakar so vsi vodilni premor izkoristili za menjavo gum. Nadeli so si trde, ki naj bi zdržale do konca. Vrstni red se ni dosti spremenil, kar 12 mest pa je pridobil Sebastian Grosjean, ki je gume zamenjal prej in prišel na 5. mesto.

Kevin Magnussen je prvi odstopil. FOTO: Bryn Lennon/AFP
Kevin Magnussen je prvi odstopil. FOTO: Bryn Lennon/AFP


Varnostni avto se je umaknil v 19. krogu. Francoza sta kmalu prehitela voznika McLarna, Sainz in Norris, in začela loviti Leclerca. Na polovici dirke (26 krogov) je imel Hamilton dve sekundi prednosti pred Bottasom. Vettel je bil 11.
 

Verstappnu dolgčas


Grosjean je v 38. krogu moral na kazenski postanek in padel na zadnje mesto. Dirka je izgledala odločena, kar zadeva zmagovalni oder, saj je imel Verstappen več kot 30 sekund prednosti pred Leclercom. Bottas pa tudi ni napadal Hamiltona. Verstappnu, ki je bil deset sekund za Fincem, je bilo dolgčas in je vmes mehanike spomnil, naj pijejo, da ne dehidrirajo.

Max Verstappen je bil čisto blizu zmagi. FOTO: Reuters
Max Verstappen je bil čisto blizu zmagi. FOTO: Reuters


Dirka je zares postala dolgočasna, vprašanje je bilo le, kdo bo osvojil dodatno točko za najhitrejši krog. Ampak ob koncu se je zakuhalo. Dobesedno!
 

Za konec drama


Dva kroga pred koncem je eksplodirala prednja leva guma pri Bottasu, komaj je pripeljal do boksov in padel na 12. mesto. Drame ni bilo konec, v zadnjem krogu je guma izdala tudi vodilnega Hamiltona, toda na treh gumah mu je uspelo priti v cilj čisto malo pred Verstappnom. Nepričakovanega tretjega mesta se je veselil Leclerc, kar je bil obliž na Ferrarijevo rano.

Verstappen je imel mešane občutke. Če ne bi malo prej menjal gum, da je lahko dosegel najboljši čas, bi bil gotovo prvi, če bi njegove gume zdržale.

Lewis Hamilton ša naprej premika mejnike. FOTO: Frank Augstein/Reuters
Lewis Hamilton ša naprej premika mejnike. FOTO: Frank Augstein/Reuters

 

V nedeljo še enkrat


Hamilton, šestkratni prvak in branilec naslova, ima v skupnem seštevku pet točk prednosti pred Bottasom. Tudi prihodnjo nedeljo bo dirka v Silverstonu, takrat za VN 70. obletnice F1 na tem kultnem prizorišču.

Foto
Foto

Preberite še:

Komentarji: