Začetek za pozabo, danes slovensko čast rešuje Tina Trstenjak

Slovenski judoisti uvodni dan evropskega prvenstva v Pragi brez vidnejše uvrstitve. Adrian Gomboc se ni strinjal s sodniki.
Fotografija: Adrian Gomboc (desno) vztraja, da je bil boljši od Francoza Kiliana Le Bloucha. FOTO: Rok Rakun/JZS
Odpri galerijo
Adrian Gomboc (desno) vztraja, da je bil boljši od Francoza Kiliana Le Bloucha. FOTO: Rok Rakun/JZS

Ljubljana – Med slovenskimi spremljevalci juda jih ni bilo malo, ki so že uvodni tekmovalni dan evropskega prvenstva na Češkem videli kolajno okrog vratu katerega od naših reprezentantov. Kandidatov zanjo je bilo včeraj v areni O2 več. Toda na tatamiju so se velika pričakovanja (pre)hitro postavila na glavo.

Maruša Štangar (do 48 kg), lani bronasta na evropskih igrah v Minsku, ki so v tem japonskem olimpijskem borilnem športu štele tudi za prvenstvo stare celine, je morala po štirih zaporednih zmagah v medsebojnih dvobojih prvič priznati premoč Srbkinji Andrei Stojadinov. In to že po pičlih dvajsetih sekundah! Za 22-letno Ljubljančanko se je tako EP končalo, še predno se je dobro začelo, dve leti mlajša borka iz Pančeva pa je okrepljena s samozavestjo po ekspresni zmagi nad Marušo odkorakala do finala, v katerem je morala priznati premoč Francozinji Shirine Boukli.

image_alt
Fabjan noče, da bi pozabili na Slovence

image_alt
Slovenski judoisti z lepimi možnostmi za vsaj eno kolajno


Štangarjeva je potrebovala kar nekaj časa, preden je lahko strnila vtise. »Kaj naj rečem? Razočaranje je seveda velikansko, borbo pa težko komentiram, saj do nje sploh ni prišlo, ker se je tako hitro končala. Počutila sem se v redu, imela sem veliko željo, videla sem priložnost, toda na žalost je nisem izkoristila,« je bila vidno potrta judoistka Olimpije.
Maruša Štangar po zgodnjem izpadu ni skrivala velikega razočaranja. FOTO: Rok Rakun/JZS
Maruša Štangar po zgodnjem izpadu ni skrivala velikega razočaranja. FOTO: Rok Rakun/JZS


Že po prvem nastopu se je od tekmovanja poslovil tudi predlanski evropski prvak Adrian Gomboc (do 66 kg), čigar sanje o vidnejši uvrstitvi so se kot milni mehurček razblinile po porazu s Francozom Kilianom Le Blouchom, ki v medsebojnih dvobojih zdaj vodi že s 5:1 v zmagah. Jezen zaradi (pre)hitro dosojenih kazni je član Bežigrada odvihral v hotel, v katerem je pred mikrofon stopil šele pozno popoldne.
 

Telefonska sporočila mu veliko pomenijo


»Borba je bila težka, sam pa sem imel dober občutek. Toda sodniki so sodili, kakor pač so, menili so, da je ritem narekoval Le Blouch, sam pa sem bil prepričan, da sem bil jaz boljši. In nisem bil edini, ki je tako videl najin dvoboj, prejel sem namreč veliko telefonskih sporočil od ljudi, ki so se strinjali z menoj, kar mi zelo veliko pomeni. Zase sem zmagal, kar pa je seveda slaba tolažba. Evropsko prvenstvo je za menoj, zdaj moram gledati naprej – proti olimpijskim igram prihodnje leto v Tokiu. Če seveda bodo,« je razmišljal 25-letni judoist iz Rakičana pri Murski Soboti, ki mora zaradi poškodovanih kolkov na operacijo, vendar pa jo je preložil na čas po OI.
image_alt
Tina Trstenjak zmagala na turnirju za grand slam v Budimpešti

image_alt
Fabjan: Naredili smo rezultat in prihranili nekaj denarja


Tekmovanja v Pragi ne bo v lepem spominu ohranila niti Kaja Kajzer (do 57 kg), ki je po hudem boju izgubila s Srbkinjo Marico Perišić. Do uvrstitve se je od slovenskih borcev včeraj dokopal le David Štarkel (do 60 kg), ki je po zmagi nad Bolgarom Borislavom Janakovom in porazu s Špancem Franciscom Garrigosom zasedel 9. mesto. »Želel sem si več, Španec je bil premagljiv, čeprav je bil favorit. Na žalost se ni izšlo po mojih načrtih. Škoda, gremo naprej!« je izjavil 24-letni član Impola.
David Štarkel je od slovenskih judoistov včeraj v Pragi edini preskočil eno oviro. FOTO: Rok Rakun/JZS
David Štarkel je od slovenskih judoistov včeraj v Pragi edini preskočil eno oviro. FOTO: Rok Rakun/JZS


V slovenskem taboru se nadejajo, da bo nadaljevanje na EP boljše, kot je bil začetek. Že danes se bo ob Andreji Leški (do 63 kg), Anki Pogačnik (do 70 kg) in Martinu Hojaku (do 73 kg) po kostanj v žerjavico odpravila tudi olimpijska prvakinja Tina Trstenjak (do 63 kg). Žreb ima kar ugoden; kot št. 2 na svetovni lestvici je v uvodnem krogu prosta, v drugem pa bo velika favoritinja proti komaj 18-letni Romunki Florentini Ivanescu.


V primeru (pričakovane) zmage pa se bo 30-letna šampionka za preboj v polfinale pomerila z boljšo iz dvoboja med Avstrijko Magdaleno Krssakovo in Španko Isabel Puche. Proti obema ima v statistiki same zmage, Krssakovo je premagala petkrat, Puchejevo pa trikrat. A to še nič ne pomeni, kot smo se lahko včeraj prepričali tudi pri prvem porazu Štangarjeve z Andreo Stojadinov ...

Komentarji: