Zlati cepin za slovenska alpinista

Med nagrajenci sta tudi David Lama in Hansjörg Auer, ki sta življenje skupaj izgubila pod plazom
Fotografija: Za Aleša Česna in Luko Stražarja je to že drugi zlati cepin. FOTO: Marko Feist
Odpri galerijo
Za Aleša Česna in Luko Stražarja je to že drugi zlati cepin. FOTO: Marko Feist

Slovenska alpinista Luka Stražar in Aleš Česen ter Britanec Tom Livingstone so si nagrado, ki bo uradno podeljena septembra, prislužili za vzpon na karakorumski sedemtisočak Latok I po zahtevni 2400 metrov visoki smeri s severne strani, ki je pred tem v 40 letih ustavila več kot 20 navez. Za oba slovenska alpinista je to drugi zlati cepin, za slovenske alpiniste pa osmi.

Žirija je tri izstopajoče vzpone izbrala med več kot 50 najbolj drznimi v zadnjem letu. Športni dosežek oziroma težavnost je samo eden od kriterijev, komisija se namreč pri izboru trudi upoštevati predvsem način vzpona ter spoštovanje alpinistične etike. Vzpon slovensko-angleške naveze odlikujejo v prvi vrsti pogumno izbran cilj, nato pa preudarno balansiranje med tveganjem in varnostjo. Žirija je prepoznala, da za takšne vrste vzpon ni bila dovolj samo fizična moč, ampak tudi preudarnost in izkušnje.

Vrh Latoka I je prva osvojila japonska odprava leta 1979 z južne strani, nato pa je ta kar 40 let sameval, čeprav so se poskusi vrstili. Predvsem severno ostenje je zaradi niza neuspešnih odprav sčasoma dobilo mitski sloves. V njem sta leta 2015 poizkusila tudi slovenska alpinista Luka Lindič in Luka Kranjc, a zaradi neugodnih razmer obrnila nekaj manj kot tisoč metrov pod vrhom.

Druga dva zlata cepina sta bila dodeljena solo vzponoma Avstrijcev Davida Lame in Hansjörga Auerja, ki ju je aprila letos v Kanadskem skalnem gorovju pokopal plaz. David Lama je nagrajeni prvopristop na Lunag Ri opravil oktobra 2018, potem ko je imel pred tem za seboj že dva neuspešna poskusa z izkušenim ameriškim alpinistom Conradom Ankerjem.



Auer je svoj izstopajoči solo vzpon na Lupghar Sar opravil julija, potem ko je imel za seboj že vrsto vrhunskih solo vzponov v Alpah in v najvišjih gorstvih sveta. Oba sta aprila združila moči z Američanom Jessom Roskelleyjem, in potem ko je trojica že preplezala eno najtežjih smeri v Howse Peaku, jo je pri sestopu zasul smrtonosni plaz.

Preberite še:

Komentarji: