Slovenci prikazali obetavno igro proti velesili Kanadi

Ritem na svetovnem prvenstvu v hokeju ne popušča, nedelja je prinesla znosen poraz Slovenije proti močni reprezentanci Kanade.
Fotografija: Slovenski hokejisti so pustili dober vtis po zahtevni tekmi s Kanado. FOTO: Gints Ivuskans/AFP
Odpri galerijo
Slovenski hokejisti so pustili dober vtis po zahtevni tekmi s Kanado. FOTO: Gints Ivuskans/AFP

Slovenska hokejska reprezentanca je pustila zelo spodoben vtis v drugi tekmi letošnjega svetovnega prvenstva elitne skupine v Rihi. Potem ko je po prvih 20 minutah igre celo vodila v dvoboju s favorizirano Kanado, je na koncu vendarle priznala poraz svetovnim podprvakom in izgubila z 2:5.

Izid: Slovenija – Kanada 2:5 (1:0, 0:3, 1:2); Drozg 4., 55.; Carcone 22., Joseph 28., Lučić 39., Weegar 54., McBain 55.); vrstni red: Kanada 6, Švica, Češka in Slovaška po 3, Kazahstan 2, Norveška 1, Latvija in Slovenija 0.

Selektorja Matjaž Kopitar in Andre Tourigny sta poslala v ogenj bolj ali manj pričakovani začetni peterki, tekmo pa sta začela nova vratarja. Slovenija: Gračnar; Gregorc, Pavlin; Urbas, Jeglič, Verlič; Kanada: Levi; Middleton, Weegar; Lučić, Veleno, Blais. V prvi tretjini so si Slovenci pripravili odlično izhodišče za nadaljevanje, saj so – upoštevaje več meril – senzacionalno povedli z 1:0, potem ko je edini gol v tem obdobju igre v 4. minuti zabil Jan Drozg. Ta 24-letni napadalec iz močne ruske lige KHL, ki igra v majici Habarovska, je unovčil lepo akcijo Žige Jegliča in Mihe Verliča. Streli po prvi tretjini: 15:13 za Kanado.

Slovenski selektor Matjaž Kopitar FOTO: Ints Kalnins/Reuters
Slovenski selektor Matjaž Kopitar FOTO: Ints Kalnins/Reuters

V drugi tretjini so Kanadčani vendarle dodali nekaj več ritma, agresivnosti, bolje so drsali. Slovenci niso mogli razviti svoje igre, prejeli pa so tri gole. Streli v drugi tretjini: 24:2 za Kanado. Škoda je predvsem za dva hitro prejeta gola v zadnji tretjini, brez  katerih bi bil končni vtis Slovenije še boljši. Toda izbranci Matjaža Kopitarja so kljub temu ohranili zbranost, odlični Drozg pa je nekaj minut pred koncem unovčil napako Kanadčanov in postavil končni izid 2:5. Streli v zadnji tretjini: 12:9 za Kanado.

Takole se je tudi Jan Urbas razveselil vodilnega gola Jana Drozga. FOTO: Ints Kalnins/Reuters
Takole se je tudi Jan Urbas razveselil vodilnega gola Jana Drozga. FOTO: Ints Kalnins/Reuters

Kopitar zahteva več

Slovenija SP ni začela najbolje. V soboto je proti Švici storila preveč napak in slabo igrala z igralcem manj, v tem elementu so Švicarji dosegli štiri gole. Na koncu je bil izid 0:7. Spored slovenske ekipe je v uvodnih dneh zgoščen, saj je današnja tekma druga v 24 urah in druga v najbolj neugodnem dopoldanskem terminu. Po obračunu s Kanado – ta je na prvi tekmi v petek gostitelje Latvijce premagala s 6:0 – Slovence čaka dan premora, v torek (15.20) tretja tekma z Norveško. Slovenski selektor Matjaž Kopitar je bil pred tekmo s Kanado upravičeno nezadovoljen (več v tem članku).

Slovenski navijači v Rigi. FOTO: Ints Kalnins/Reuters
Slovenski navijači v Rigi. FOTO: Ints Kalnins/Reuters

Slovenija na elitnem SP nastopa po šestih letih premora, ko je igrala med drugoligaši ali pa tekmovanj ni bilo. Prvi cilj Matjaža Kopitarja in njegovih igralcev je obstanek v tej konkurenci, kar pomeni, da se mora Slovenija izogniti zadnjemu mestu v tej predtekmovalni skupini. V njej so še poleg Slovenije, Kanade, Latvije, Švice in Norveške še Češka, Kazahstan in Slovaška.

Preberite še:

Komentarji: