Deseterica dobra popotnica za Mohoriča pred Flandrijo

Slovenski državni prvak je bil deveti na dirki Gent Wevelgem. V Kataloniji skupna zmaga Miguela Angela Lopeza.
Fotografija: Mohorič se dobro znajde na težkih belgijskih cestah. Foto Bettini/Bahrain Merida
Odpri galerijo
Mohorič se dobro znajde na težkih belgijskih cestah. Foto Bettini/Bahrain Merida

Wevelgem – Petkova dirka E3 Harelbeke je bila zaradi številnih vzponov zelo zahtevna, Matej Mohorič je prvi preizkus v Flandriji opravil dobro, a ni krojil razpleta dirke. Že dva dni kasneje je bilo povsem drugače, klasiko Gent-Wevelgem je končal na visokem devetem mestu in potrdil, da je že zelo blizu najboljših.

Petkova dirka je bila nov dokaz, kako težko je izbrati pravo taktično različico na kockah in ozkih cestah Flandrije, zato tam res zmagujejo le najboljši. Nedeljska dirka Gent-Wevelgem pa je tradicionalno namenjena šprinterjem, a so prireditelji v zadnjih letih iskali načine, kako bi dirko dodatno začinili in odločili so se, da vključijo makadamske odseke.

Tokrat je dirka eksplodirala že 50 kilometrov pred ciljem, ko si je močna skupina s Petrom Saganom in Matteom Trentinom prikolesarila slabo minuto naskoka, v njej pa ni bilo nobenega od kolesarjev QuickStepa. Na zadnjem vzponu na Kemmelberg so Zdenek Štybar, Yves Lampaert in Philippe Gilbert »dodali plin« na polno in 20 kilometrov do cilja so bili ubežniki ujeti, v skupini pa je bil še vedno šprinter belgijske ekipe Elia Viviani. Ob njem je bil tudi Mohorič, ki se je tokrat pametno držal favoritov QuickStepa in vse do zaključka ostal ob najboljših, v šprintu pa je bil nekoliko prekratek, a je deveto mesto vseeno nova vrhunska uvrstitev slovenskega prvaka.


 

Glavna težava bočni veter


»To je bila zame nova dragocena izkušnja, zaradi bočnega vetra je bila dirka zelo zahtevna. Uspelo mi je ostati v prvi skupini in se boriti za zmago, kar je bil moj glavni cilj, zato sem tudi z rezultatom lahko zadovoljen in optimistično pričakujem nadaljevanje klasik. Gent Wevelgem je bila najtežja dirka v mojem življenju,« je svojo dirko ocenil Mohorič. Kaže, da je formo tempiral izvrstno, dirka po Flandriji prihodnji konec tedna bo njegov glavni cilj spomladanskega dela sezone, glede na konfiguracijo terena pa bi na strmih in kratkih vzponih, ki jim v Flandriji pravijo helligen, lahko krojil razplet dirke vse do konca.

»Od začetka je bila dirka zelo selektivna, prav veliko trenutkov nezbranosti si kolesarji niso smeli privoščiti, zato smo zelo zadovoljni, da je Matej ostal v ospredju. S takšnimi predstavami le še potrjuje, da je lahko zelo hiter tudi na ozkih severnih cestah,« je bil zadovoljen tudi Mohoričev športni direktor Borut Božič. Šprint za zmago je na koncu pripadel Alexandru Kristoffu, ki je izkoristil vlak ekipe Jumbo Visma in se v zavetrju pripeljal do zadnjih 250 metrov, potem pa je eksplodiral in gladko zmagal: »Danes bi moral biti pomočnik za Gavirio, a se ni počutil najbolje, zato sem lahko šprintal sam in še enkrat več sem dokazal, da sem lahko zraven na najtežjih dirkah.«


 

Katalonija supermanu Lopezu


Na dirki po Kataloniji tudi v zadnjih dveh etapah ni prišlo do sprememb v skupnem seštevku, na tradicionalnih krogih v Barceloni je Kolumbijec Miguel Angel Lopez, ki je dobil vzdevek superman, gladko odbil vse napade in končal v vodilni skupini, v skupnem seštevku je zadržal 14 sekund naskoka pred Adamom Yatesom, na stopničkah je končal še Egan Bernal. V zadnji etapi je navdušil Davide Formolo, eden od italijanskih talentov, ki (še) niso upravičili pričakovanj, tokrat pa je s samostojnim pobegom zdržal do cilja, čeprav ga je v ozadju lovila kopica slovitih kolesarskih imen. Do cilja katalonske preizkušnje je prišel tudi Grega Bole, končal je na 73. mestu.
 

Komentarji: