Tadej Pogačar je v velikem slogu prevzel zeleno majico

Pogačar je več kot upravičil vlogo glavnega favorita na Dirki po Sloveniji. Uprizoril je premoč, kakršno malokrat vidimo na tako pomembnih dirkah.
Fotografija: Replika najstarejšega znanega kolesa je vse bliže Pogačarjevi vitrini. FOTO: Vid Ponikvar/Sportida
Odpri galerijo
Replika najstarejšega znanega kolesa je vse bliže Pogačarjevi vitrini. FOTO: Vid Ponikvar/Sportida

Spremljali smo v živo


15:06
Slovenski dan v drugi etapi dirke po Sloveniji. Odlična zmaga Pogačarja, prevzel je zeleno majico vodilnega, in če se kaj nepredvidenega ne zgodi, bo verjetno tako tudi v nedeljo v Novem mestu. Drugi v skupnem seštevku je Matej Mohorič.

15:03
Dvojna slovenska zmaga, Mohorič je prišel do drugega mesta. Ugnal je Ulissija. Kakšen odličen dan na slovenskem Touru! Tudi Jan Polanc ni bil daleč. Jan Tratnik, Kristijan Hočevar in Jaka Primožič so zaostali 3:13. Brajkovič še nekoliko več.

15:00
Pogi
je zmagovalec druge etape! In to na fascinanten način. Zastrašujoče za vso konkurenco, ki je že z mislimi na Touru.

14:57
Tadej Pogačar
je tik pod Celjskim gradom.

14:56
Je to forma za zmago na letošnji dirki po Sloveniji? Sobrero in Mohorič sta sama za Pogijem. Še pet kilometrov do cilja.

14:55
Oddahnili smo si, Pogačar je že v dolini, še sedem kilometrov ima do cilja. Mohorič je sam na spustu. Kaže, da še vedno nima strahu pred spusti. Močno dežuje.

14:50
Pogačar
niti na spustu ne varčuje z močmi, vozi na limitu, na enem ovinku je malo manjkalo, da bi končal v travi. Upajmo, da se ne zgodi padec ali kaj podobnega. Ne vemo, zakaj tako tvega, saj ima več kot minuto prednosti pred najbližjimi zasledovalci.

14:46
Za Pogijem so Sobrero, Majka in Ulissi, njihov zaostanek je 55 sekund, več kot minuto pa Mohorič in Polanc in še nekaj kolesarjev. Spust s Celjske koče je zahteven, paziti bo treba. Sobrero se je pognal v lov za Pogačarjem.

14:44
Gorski cilj na Svetini:
1. Tadej Pogačar (UAE Team Emitares)
2. Matteo Sobrero (Astana)
3. Rafal Majka (UAE Team Emitares)

14:40
Sledi spust proti cilju v Celju. Cesta je mokra in spolzka. Prednost Pogačarja je ogromna, moral bi iti z rezervo v dolino, da se ne zgodi kaj nepredvidenega. 

14:37
Kakšen napad Pogačarja! Ostali smo brez besed. Minuto prednosti ima na vrhu Svetine! Za njim so še trije iz njegovega moštva in eden iz Astane. Še 18 kilometrov do cilja. Cesta je mokra, moral bo paziti na spustu.

14:34
Takega napada in tako zgodaj verjetno ni nihče pričakoval. Popoln razpad Bahrain Victoriousa. UAE je dirko popolnoma razbil. 

14:33
Peloton je razpadel na prafaktorje, nihče ne more slediti Pogačarju, ki bo kmalu na vrhu Svetine. Pogačar ima že 45 sekund prednosti pred zasledovalcem.

14:32
Kakšna premoč Pogačarja! Sobrero iz Astane ga lovi, a kot kaže, mu ne bo uspelo.

14:31
Tadej Pogačar
je sam v ospredju!

14:30
Trije kolesarji UAE so sami!

14:28
Pogačar
, Laengen, njegov moštveni kolega in Tratnik imajo nekaj metrov prednosti na začetku vzpona na Svetino. Prihaja tudi Majka.

14:27
Norvežani iz moštva Uno-X so si prilastili dirko. Močno so pospešili, sledi jim Tratnik, Pogačar tudi, samo še deset kolesarjev je v ospredju. 

14:25
Zdaj gre zares! Kolesarji so tik pred podplati Svetine, do cilja na Celjskem gradu pa je še samo 26 kilometrov, ubežniki so ujeti, vse se začenja znova.

14:20
Nevihta nad Celjem! Cesta je zdaj mokra in spolzka. Ubežniki imajo še 20 sekund prednosti.

14:15
Še leteči cilj v Štorah, potem sledi vzpon na Svetino, klanec na Celjsko kočo, ki bo prav gotovo razredčil peloton. Kaj lahko pričakujemo od Kristijana Hočevarja in Janeza Brajkoviča?

14:12

14:10
Alan Banaszek 
(HRE Mazowsze Serce), prvi skozi leteči cilj v Šentjurju.

14:06
Današnji nosilci majic so:
Zelena majica: Phil Bauhaus (Bahrain Victorious)
Rdeča majica: Phil Bauhaus (/Bahrain Victorious)
Modra majica: Mathijs Paasschens (Bingoal Pauwels Sauces)
Bela majica: Jonas Iversby Hvideberg  (UNO - X PRO cycling Team) 

14:03
Še pet kilometrov do letečega cilja v Šentjurju. Vse bonifikacijske sekunde bodo pobrali ubežniki, saj imajo še 40 sekund prednosti pred glavnino.

14:00
Bahrain Victorious po včerajšnji zmagi in prevzemu zelene majice. 
Dirka po Sloveniji FOTO: Vid Ponikvar/Sportida
Dirka po Sloveniji FOTO: Vid Ponikvar/Sportida

13:55
Kolesarji so zdaj v Celju. Pred njimi sta še dva leteča cilja in vzpon na Celjsko kočo. Še 47 kilometrov je do cilja, ubežniki imajo samo še 40 sekund prednosti. 

13:50
Slovenska reprezentanca bo, kot kaže pomagala moštvu UAE. Prednost ubežnikov hitro kopni, zdaj je že manj kot minuto. Zdaj se peljejo mimo Žalca proti Štoram, kjer jih čaka klanec dneva.

13:45


13:40
Deveterica kolesarjev še vedno beži pred pelotonom. Do cilja je 55 kilometrov, prednost ubežnikov je 1:45. Še vedno je UAE najbolj dejaven na dirki. Pogačar je vseskozi za Polancem na četrti, peti poziciji. Tudi zelena majica je zraven. 

13:37
UAE z veliko hitrostjo vleče glavnino, ki je zdaj zelo razpotegnjena. Do cilja je 60 kilometrov, ubežniki imajo dve minuti prednosti.

13:35
Tudi Aleksander Konjišev je med ubežniki, sin slovitega Dimitrija, ki se je v kolesarsko zgodovino vpisal kot zmagovalec več etap na Giru in Touru. Bil je tudi drugi na svetovnem prvenstvu v Franciji leta 1989, prehitel ga je samo Greg Lemond.

13:30
Med deveterico je tudi Daniel Bingham (Ribble Weldtite Pro) kolesar z zelo zanimivim kolesom, točneje z najožjim krmilom v pelotonu. Krmilo je široko komaj 35 centimetrov, medtem ko večina kolesari s 40 ali 42 centimetrov širokim krmilom.

13:25


13:22
Ubežniki so že čez tretji leteči cilj na Vranskem, Robert Scott (Canyon DHB SunGord) je bil najhitrejši. Zdaj sledi kar precej ravninskih kilometrov. Glavnino, ki zaostaja že dve minuti, vseskozi vleče moštvo UAE.

13:20
Za kolesarji sta že dva od petih letečih ciljev in prvi gorski cilj. Drugi leteči cilj v Braslovčah je dobil Alan Banaszek (HRE Mazowsze Serce), drugi je bil Daniel Bingham (Ribble Weldtite Pro) in tretji Vlačeslav Kuznecov (Gazprom - Rusvelo). Nimamo še rezultatov z gorskega cilja. Prvi je bil Kenny Molly (Bingoal Pauwels Sauces) ...

13:15

13:12
Ubežniki so:  Robert Scott (Canyon DHB SunGord), Kasper Andersen (Team Coloquick), Alan Banaszek (HRE Mazowsze Serce), Daniel Bingham (Ribble Weldtite Pro), Aleksander Konychev (Team BikeExchange), Sergio Nestor (Equipo Kern Pharma), Vlačeslav Kuznecov (Gazprom - Rusvelo), Josu Extererria (Caja Rural - Seguros RGA), Kenny Molly (Bingoal Pauwels Sauces) in Mikel Alonso (Euskatel - Euskadi).

13:10
Devet kolesarjev je trenutno v begu. Njihova prednost znaša 1:40. Spet nobenega Slovenca v begu. Do cilja je 80km.

13:05
Druga etapa se je začela eksplozivno. Matej Mohorič je krenil silovito že na prvem letečem cilju v Braslovčah, ki ga je dobil, drugi je bil njegov moštveni kolega v zeleni majici Bauhaus in tretji Pogačar, ki sta ga v finišu šprinta oba Bahrainovca nešportno zaprla. Vsaka sekunda šteje. 

***
Dirka po Sloveniji se je po enoletnem premoru včeraj vrnila na domače ceste. Videli smo šprinterski obračun v Rogaški Slatini, ki pa je bil dobro zasoljen s hudim padcem dobre tri kilometre pred ciljem. Bahrain Victorious pod taktirko Gorazda Štanglja je do podrobnosti izpeljal svoj načrt in Phil Bauhaus je po včerajšnji odlični zmagi v prvi etapi danes oblečen v zeleno majico vodilnega v skupnem seštevku. 
image_alt
Štangljev načrt so izpeljali do potankosti

Današnja, druga etapa je dolga 147 kilometrov. Kolesarji bodo startali v Žalcu, cilj pa bo v Celju na Celjskem gradu. Vmes je kar pet letečih ciljev, prvi je že na enajstem kilometru v Braslovčah, drugi je v Šoštanju, potem sledi prvi gorski cilj druge težavnostne kategorije Lipa. To je 4,9 kilometra dolg klanec, povprečen naklon je 6,8-odstoten. Na Vranskem je tretji leteči cilj, v Šentjurju četrti in peti v Štorah, potem sledi vzpon na Svetino, ki tudi sodi v drugo kategorijo. Klanec na Svetino je dolg 5,6 kilometra, povprečen naklon je 7,1-odstoten. 

V drugi etapi se bodo izluščili pravi favoriti za skupno zmago, in ne tisti napisani na papirju. Etapa ne bo odločila končnega zmagovalca, bo pa pokazala, kdo na letošnji dirki po Sloveniji zagotovo ne bo zmagal.
Kolesarji iz moštva Bahrain Victorious so pod taktirko Gorazda Štanglja prvo etapo opravili z odliko. FOTO: Vid Ponikvar/Sportida
Kolesarji iz moštva Bahrain Victorious so pod taktirko Gorazda Štanglja prvo etapo opravili z odliko. FOTO: Vid Ponikvar/Sportida

Spremljanje v živo začnemo ob 13. uri

Komentarji: