Dober dan!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Pogačar, Vingegaard in Evenepoel pred Rogličem v cilju

Francoz Kevin Vauquelin (Arkea-B&B Hotels) je zmagovalec 2. etape s ciljem v Bologni. Pogi je v rumeni majici.
Francoz Kevin Vauquelin je z izvrstno vožnjo dosegel svojo največjo zmago v karieri. FOTO: Thomas Samson Afp
Francoz Kevin Vauquelin je z izvrstno vožnjo dosegel svojo največjo zmago v karieri. FOTO: Thomas Samson Afp
30. 6. 2024 | 08:26
30. 6. 2024 | 17:52
13:34

Že pred startom v Pantanijevem Cesenaticu smo slutili, da bom danes videli Pogačarja v akciji. Na sedežu je zdržal vse do vrha drugega vzpona na klanec San Luca, potem je stopil na pedala in se pognal proti cilju. Sledil mu je lahko samo Danec Jonas Vingegaard, ki je zdaj dokončno dokazal, da je zdrav, kot dren. 

Pogačar je že v rumeni majici. FOTO: Molly Darlington Reuters
Pogačar je že v rumeni majici. FOTO: Molly Darlington Reuters

Tik pred ciljem ju je ujel tudi Remco Evenepoel, medtem ko Primož Roglič, edini od štirih glavnih favoritov letošnjega Toura ni bil z njimi na cilju, ampak je zaostal za 21 sekund. 

Že med potekom 2. etape od Cesenatica do Bolognje smo govorili, da bomo gledali dve dirki na dirki. Deset ubežnikov je bilo svoj boj za etapno zmago, tekmeci za skupni seštevek, so v glavnini vseskozi samo tipali moči. Nihče ni prevzel vajeti pelotona vse do prvega vzpona na San Luco, ko so se v ospredju prikazali kolesarji Visme. 

Kevin Vauquelin (Arkea-B&B Hotels) je bil med ubežniki najmočnejši. Napadel je tam, kjer se klanec na San Luco postavi pokonci. Najstrmejši del dosega 20 stopinj. Nihče mu ni mogel slediti v zavetrju, za njim je v cilj prišel kot drugi, s polminutnim zaostankom nosilec pikčaste majice Jonas Abrahamsen (Uno-X).  

Pogi in Vinge. FOTO: Papon Bernard Pool Via Reuters
Pogi in Vinge. FOTO: Papon Bernard Pool Via Reuters

Results powered by FirstCycling.com


***

Spremljali smo v živo
 

17:25
Pogačar
je že v rumeni majici! Roglič je prišel v cilj 21 sekund za Pogijem, Remcom in Jonasom. 

17:20
Življenjska zmaga za 23-letnega Kevina Vauquelina! Pikčasta majica Jonas Abrahamsen (Uno-X) je drugi.

17:16
Še 3 km za Francoza, potem je vmes še osem kolesarjev iz ubežne skupine, potem pa Pogi in Vinge, 2:43 za prvim, rumena majica za Pogijem zaostaja 40 sekund. 

17:12
Kevin Vauquelin (Arkea-B&B Hotels) solira proti zmagi, Pogačar pa drvi proti rumeni majici! Vingegaard mu še vedno sledi. Rumena majica zaostaja 40 sekund, ne vemo še, koliko pa Roglič.

17:09
Pogi in Vinge sta sama. Tudi Remca in Rogliča ni, pred rumeno majico imata že nekaj sekund prednosti.

17:06
Pogi je skočil, Vinge je za njim! Rogliča ni ...

17:04
Nič več Visma, Adam Yates, je na čelu glavnine. Vauquelin je že na spustu, zmagal bo na današnji etapi. Yates, za njim pa Vingegaard!

17:02
Francozu gre dobro tudi na najstrmejšem delu San Luce. Solira, Abramhansen je za njim ... Glavnina je tudi že na klancu. Spet vleče Visma. 

17:00
Kevin Vauquelin
(Arkea-B&B Hotels) je napadel na San Luca! Pikčasta majica zaostaja ... v glavnini še vse mirno.

16:57
Ben Healy
ima zadosti vožnje v glavnini! Še 15 km do cilja, glavnina zaostaja 4:12. Trije kolesarji so na čelu dirke, potem pa še dve skupinici pred glavnino. Še enkrat čez San Luca in v cilj v središču Bologne.

16:53

16:46
Dirka živcev postaja 2. etapa. Nihče v glavnini ni napadel. Na vrhu je Pogi nakazoval napad, a se je izkazalo le, da je žejen. Sledi spust v Bologno in potem še en krog čez klanec San Luca.

16:42
Prvič čez San Luco ... vse mirno v glavnini. Med ubežniki ni bilo miru, so že začeli medsebojno obračunavati. Samo še 6 jih je ostalo, 3.24 pred glavnino, 28 km pred ciljem.

16:38
Kolesarji Visme narekujejo ritem glavnine na San Luco! 

16:33
Ubežniki so že na klancu San Luca! Klanec San Luca je dolg 1,9 kilometra, povprečni naklon je 20,6-odstoten. Kdor je ta klanec prevozil, ga največkrat opiše, kot da je narejen za Roglo. Zdaj se bo začel lov na etapno zmago!

16:30
Prednost ubežnikov hitro kopni. Samo še 4:34 prednosti imajo za zadnjih 35 km. Ampak vmes sta še dva vzpona na San Luco! Tole bo še zanimivo. Victor Campenaerts si nocoj zasluži repete pri večerji. 

16:25
Campenaerts je s svojim narekovanjem visokega tempa  dobro prevetril glavnino. Vendar favoriti niso imeli težav. V ubežni skupini je še vedno 10 kolesarjev: Quentin Pacher (Groupama-FDJ), Axel Laurence (Alpecin-Deceuninck), Hugo Houle (Israel-Premier Tech), Nelson Oliveira (Movistar Team), Kevin Vauquelin, Cristian Rodriguez (Arkea-B&B Hotels), Mike Teunissen (Intermarché-Wanty), Harold Tejada (Astana Qazaqstan), Jonas Abrahamsen (Uno-X) in Jordan Jegat (TotalEnergies). 

Mike Teunissen in Hugo Houle sta že okusila slast etapne zmage na Touru. Zagotovo se danes ne bosta pustila ujeti.

16:20
Victor Campenaerts
je na čelu glavnine, Tratnik je svoje danes, kot kaže že odslužil, zaostaja. Van der Poel je tudi popustil na klancu. Prednost ubežnikov je še 5:32, 43 km pred ciljem.

16:15
Sprinterji imajo tudi danes velike težave s sledenjem glavnini. Cavendish je včeraj celo bruhal med etapo. Jutri bo zanje boljša etapa, čeprav bo najdaljša na letošnjem Touru.

16:10
Bo Bardetu danes uspelo obdržati rumeno majico? Rogličevi so končno prevzeli vajeti pelotona. Zdaj so kolesarji na elastiki. Pred njimi je Montecalva (2,7 km 7,7 %).

16:05
Pred kolesarji so še trije odločilni današnji klanci. Ko pridejo v Bologno, sta pred njimi še dva kroga po 19 kilometrov, v vsakem krogu jih čaka vzpon na svetišče San Luca in Montalbano, ki je dolg en kilometer, s povprečnim 5,4-odstotnim naklonom. Zadnjih 9 kilometrov vsakega kroga je polovica spusta, polovica ravnega.

16:00
To se zgodi, če so na dirki štirje glavni favoriti in vsi štirje v različnih ekipah. Nihče noče prevzeti vajeti pelotona na 2. etapi. Prezgodaj je še za prevzem odgovornosti. Pravzaprav gledamo dirko živcev na poti v Bologno.

15:55
Kaže, da tekmece za skupni seštevek, današnja etapna zmaga ne zanima. Niti Rogličevi nič ne storijo, da bi se vsaj podali na lov za ubežniki. Vsi gledajo UAE moštvo, kaj bodo storili in predvsem kdaj. Kar gledamo zdaj, je nedeljsko kolesarjenje v hudi pripeki. Vsi želijo čim prej na cilj, vendar ne z dirkalnim ritmom.

15:50
Deset ubežnikov:  Quentin Pacher (Groupama-FDJ), Axel Laurance (Alpecin-Deceuninck), Hugo Houle (Israel-Premier-Tech), Nelson Oliveira (Movistar), Jonas Abrahamsen (Uno-X), Harold Tejada (Astana), Cristian Rodriguez, Kevin Vauquelin (Arkea-B&B), Mike Teunissen (Intermarché-Wanty) in Jordan Jegat (TotralEnergies), ima do cilja še 60 km. Zdaj so na tretjem današnjem klancu Botteghino di Zocca (1,9 km, 6,8 %). Glavnina z rumeno majico zaostaja 9:19.

15:45.
Vse kaže, da bomo tudi na zadnjem delu etape gledali dve dirki na dirki ... kar pomeni, da bodo imeli ubežniki medsebojni obračun, in vsi tekmeci v glavnini, ki gredo na skupni seštevek, med sabo.

15:40
V glavnini se ne zmenijo za ubežnike, ki imajo že skoraj 10 minut prednosti. Kaže, da bomo gledali dirko na dirki, ali pa obračun med ubežniki in tipanje tekmecev v glavnini.

15:35

15:30
Glavnina si je privoščila oddih, ubežniki imajo 8:22 prednosti, 72 km pred ciljem. Še 20 km in začel se bo peklenski zadnji del etape.

15:25
Wout van Aert
kaže, da je z njim vse ok. 

15:20
Tudi Jorgenson je imel težave. Zdaj lovi glavnino, Van Aert je 20 sekund za glavnino. Ubežniki imajo 6:28 prednosti. Glavnina je čez celo cesto, veter piha 24 km/h, v prsa z leve strani.

15:15
Laurens De Plus
je na tleh. Moral je zamenjati kolo. Van Aert je bil tudi na tleh! Oba nadaljujeta.

15:10
Deset kolesarjev: 

Quentin Pacher (Groupama-FDJ), Axel Laurance (Alpecin-Deceuninck), Hugo Houle (Israel-Premier-Tech), Nelson Oliveira (Movistar), Jonas Abrahamsen (Uno-X), Harold Tejada (Astana), Cristian Rodriguez, Kevin Vauquelin (Arkea-B&B), Mike Teunissen (Intermarché-Wanty) in Jordan Jegat (TotralEnergies), ima š minut prednosti, 85 km pred ciljem v Bologni.

15:05
Glavnina zaostaja še 5:25, 92 km pred ciljem. Nihče med ubežniki ni nevaren rumeni majici.

15:00

Roglič v ledenem oklepu med navijači. Foto Miha Hočevar Delo
Roglič v ledenem oklepu med navijači. Foto Miha Hočevar Delo

14:55

Roglič ima največ navijačev. FOTO: Miha Hočevar 
Roglič ima največ navijačev. FOTO: Miha Hočevar 

14:50
Tudi glavnina je že na Galisterni. To je že klanec, ki že povzroča težave sprinterjem. Niti metra ni v senci, sonce pa žge. Trenutno je v Bologni 35 stopinj Celizija.

14:45

14:40
Ubežniki so že na drugem klancu, Gallisterna (1,2, 12,8 %). Peloton zaostaja 6:48. Nils Politt ima težave s kolesom. Kavčnik je to že odpravil ...
14:35
Še deset kolesarjev je na begu, pred glavnino so 6:30. Nihče izmed njih ni nevaren za rumeno majico.

14:30
Jonas Abrahamsen je zmagal na prvem gorskem cilju. Pred startom je požel ogromno zanimanje, saj nosi simbol najboljšega hribolazca. To pa je v Pantanijevem mestu Cesenaticu najbolj cenjena kolesarska lastnost - klančar.

Jonas Abrahamsen pred startom 2. etape v Cesenaticu. FOTO: Miroslav Cvjetičanin 
Jonas Abrahamsen pred startom 2. etape v Cesenaticu. FOTO: Miroslav Cvjetičanin 

14:25
Med ubežniki je tudi nosilec pikčaste majice Norvežan Jonas Abrahamsen. Spet se je, tako kot je napovedal pred startom v Cesenaticu, pognal na lov za točke na gorskih ciljih.

14:20
Med ubežniki ni kolesarja, ki bi bil nevaren za skupni seštevek, čeprav so šele na drugi etapi. Ubežniki so pravkar prečkali prvi današnji klanec Monticino.

14:15

Druga etapa že poteka. Skupina 11-kolesarjev ima pred glavnino že kar 8 minut prednosti, 127 km pred ciljem v Bologni.

***

Druga italijanska etapa na Touru od Cesenatica do Bologne je dolga 200 kilometrov. Cesenatico je rojstno mesto njihovega nesmrtnega junaka Marca Pantanija.

image_alt
Veliko presenečenje na Touru. Bardet je v rumeni majici

Tudi druga etapa je posuta s klanci. Kar dvakrat bodo morali čez Rogličev klanec San Luca. Zakaj je to Rogličev klanec? Tako ga imenujejo kolesarji v pelotonu in tudi vsi tisti navijači, ki podrobno spremljajo njegove uspehe. Na tem klancu je slavil trikrat na dirki po Emiliji in enkrat na Giru. 

Druga italijanska etapa na Touru je posvečena Marcu Pantaniju. FOTO: Patrick Kovarik Afp
Druga italijanska etapa na Touru je posvečena Marcu Pantaniju. FOTO: Patrick Kovarik Afp

Klanec San Luca je dolg 1,9 kilometra, povprečni naklon je 20,6-odstoten. Kdor je ta klanec prevozil, ga največkrat opiše, kot, da je narejen za Roglo.

Ostali klanci na 2. etapi:  Passo di Calbane (2 km, 7,5 %). Gallisterna (1,2, 12,8 %). Botteghino di Zocca (1,9 km, 6,8 %). Montecalva (2,7 km 7,7 %).

image_alt
Pogačar in Roglič zadržana v pripeki, v nedeljo ne bosta

Ko pridejo v Bologno, sta pred njimi še dva kroga po 19 kilometrov, v vsakem krogu jih čaka vzpon na svetišče San Luca in Montalbano, ki je dolg en kilometer, s povprečnim 5,4-odstotnim naklonom. Zadnjih 9 kilometrov vsakega kroga je polovica spusta, polovica ravnega. 

Results powered by FirstCycling.com

 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine