Froome je razblinil sanje o slovenskih stopničkah

Primož Roglič je prav na kronometru, njegovi paradni disciplini, zašel v krizo in zdrsnil z zmagovalnega odra v skupnem seštevku.
Fotografija: Primož Roglič. FOTO: Marco Bertorello/AFP
Odpri galerijo
Primož Roglič. FOTO: Marco Bertorello/AFP

Espelette – Po fantastični petkovi predstavi Primoža Rogliča, za katero je zmanjkalo presežkov, je prišel tudi črn slovenski dan na dirki po Franciji. Na kronometru je bil Roglič med favoriti za etapno zmago, Chris Froome je bil praktično že odpisan, a se je z izjemno predstavo vrnil in Rogliča potisnil na nehvaležno četrto mesto. 
 
Kronometer v Baskiji bi mora biti Rogliču pisan na kožo, 31 kilometrov dolga razgibana trasa je bila podobna tistim, na katerih je v Baskiji na kronometrih že dvakrat zmagal. A je bilo danes že kmalu po štartu jasno, da danes žal ne bo Rogličev dan, prišel je tudi dan krize, katerega so se vsi bali, in to ravno v najbolj nehvaležnem trenutku. 
 

Na koncu je bil Froome prepričljivo boljši

 
V njegovi paradni disciplini bi Roglič moral zadržati 13 sekund naskoka pred sicer prav tako odličnim kronometristom Chrisom Froomom, a je že na prvem vmesnem času izgubil skoraj pol minute proti Britancu in zdrsnil na virtualno četrto mesto. Panike takrat še ni bilo, saj Roglič včasih vožnje na čas načrtno začne počasneje, nato pa stopnjuje ritem do cilja. 
 
Tokrat ni bilo tako, Rogličev pogled ni bil osredotočen kot na Tourmaletu in Aubisqu, že po izrazu na obrazu je bilo vidno, da na kolesu zelo trpi in zaostanek se je iz kilometra v kilometer povečeval. Ko je bil Roglič po 22 kilometrih že minuto za Froomom, je bilo jasno, da se je Zasavcu zgodovinski oder za zmagovalce izmuznil iz rok in zadovoljiti se bo moral s še vedno izjemnim, a nehvaležnim četrtim mestom. 

»Naredil sem, kar sem lahko, zato sem zadovoljen s svojo vožnjo. Dobro sem se počutil, poganjal sem pedala z dobrimi vati, žal je bilo to vse, kar smo ta trenutek zmožni. Nimam si kaj očitati, bil je nor Tour in zadovoljen ter ponosen sem na to, kar sem dosegel,« je po koncu kronometra povedal Roglič.


 
Froome se je do zadnjih metrov boril za etapno zmago z Dumoulinom, a je bil Nizozemec na koncu za dobro sekundo hitrejši. Geraint Thomas je imel stvari celo etapo pod kontrolo, do drugega vmesnega časa je celo vodil, nato pa nekoliko popustil in zaostal za 14 sekund, a rumena majica in zmaga na Touru sta bili njegovi. 
 

V spominu bo ostala epska zmaga 

 
Sobota slovenskim ljubiteljem kolesarstva ne bo ostala v najlepšem spominu, a je hkrati opomin, da najbolj izkušeni kolesarji ne opozarjajo zastonj, da dirka traja 21 dni in da je treba biti v prav vseh pravšnji, sicer takoj pride kazen. Roglič je tudi s četrtim mestom in epsko etapno zmago precej presegel pričakovanja, ostalo pa bo malo grenkega priokusa, ki bo Rogliča le še podžgal, da drugo leto v Francijo pride še boljši in močnejši. 
 

Komentarji: