Nizozemcu Poelsu etapna zmaga, Pogačar ostaja 10 sekund za rumeno majico

Pogačar je poskusil s silovitim pospeškom, a danes je bil Vingegaard v odlični dnevni formi in se ni pustil presenetiti.
Fotografija: Wout Poels je prvič slavil na Touru. FOTO: Stephane Mahe Reuters
Odpri galerijo
Wout Poels je prvič slavil na Touru. FOTO: Stephane Mahe Reuters

Gorsko, 15. etapo je najprej zaznamoval skupinski padec na 52-kilometru dirke. Nathana Van Hooydoncka (Jumbo Visma) je s kolesa sklatil neprevidni navijač ob cesti. Padlo je skoraj pol pelotona, vendar so vsi lahko nadaljevali z dirko.

Pogačar se ni mogel otresti Vingegaarda. FOTO: Thomas Samson Afp
Pogačar se ni mogel otresti Vingegaarda. FOTO: Thomas Samson Afp

Gledali smo dirko na dirki, ubežniki so obračunavali in obračunali med seboj, glavnina pa je imela danes spet dva glavna igralca; Jonas Vingegaard je še enkrat dokazal, da ne namerava sleči rumene majice vse do Pariza, medtem, ko se je Tadej Pogačar na vso moč trudil, da bi današnjo večerjo dočakal v rumenem. 

Aleksej Lucenko (Astana) in Julian Alaphilippe (Soudal Quick Step) sta bežala pred vsemi celih 65 kilometrov, a današnja etapa je bila pretežka, da bi jo zmogla samo dva kolesarja v ospredju. 

Ujela ju je večja skupina zasledovalcev, ki so potem postali edini ubežniki na dirki. Glavnina se ni trudila z lovom, zaostajala je tudi že 8 minut.

Današnja etapa od smučarskega centra Les Getsa in do cilja, prav tako v smučarskem centru Saint-Gervais Mont-Blanc, je bila dolga 179 kilometrov, premagati so morali celih 4483 višinskih metrov. Predvidevali smo podoben razplet, nikakor pa ne, da bo težkokategornik Wout van Aert (Jumbo Visma) prišel do drugega mesta. Izmed ubežnikov je največ moči ostalo Nizozemcu Woutu Poelsu (Bahrain Victorious), ki je napadel na zadnjem klancu in se ni pustil več ujeti. Marc Soler ni zmogel tempa Van Aerta, zato je raje počakal na Pogačarja, ki je v ozadju skupaj z Adamom Yatesom koval načrt za napad na Jonasa Vingegaarda.

Adam Yates je na zadnjem klancu celo tako pospešil, da sta ga Vinegaard in Pogačar spustila naprej. Potem je silovito napadel Pogačar, a se ni mogel otresti Vingegaarda. Spotoma sta dohitela še Yatesa in se dokončno otresla Rodrigueza, ter skupaj prečkala ciljno črto. Pogačar ostaja 10 sekund za Vingegaardom. Jutri je prost dan. V torej sledi 22 kilometrov dolg kronometer. 

***

Spremljali smo v živo

18:17
Pogačar
ostaja drugi, 10 sekund za rumeno majico.

18:16
Prvih 5 na 15. etapi:

1.      Wout Poels
2.      Wout van Aert
3.      Mathieu Burgaudeau
4.      Lawson Craddock
5.      Mikel Landa

18:14
Pogačar
je napadel, a razlike ni mogel narediti, skupaj sta prišla v cilj, ostaja 10 sekund prednosti za Danca.

18:10
Pogačar je napadel!

18:09
Rodriguez je ujel Pogačarja in Vingegaarda. Pogačar je za hrbtom Vingegaarda. 

18:08
Wout Poels (Bahrain Victorious) je zmagovalec 15. etape! Yates se je odpeljal Pogačarju in Vingegaardu! Odlična taktika UAE ekipe!

18:05
Še 3,5 km za Pogija in Vingegaarda, 1;5 za Poelsa, ki bo zmagovalec 15. etape, Van Aert je poldrugo minuto za njim.

18:00
Adam Yates
, Pogačar in Vngegaard so ostali sami. Odpadel je tudi Rodriguez ... Poels pa sam na čelu dirke. 

17:56
Van Aert
se je otresel Solerja, za Poelsom zaostaja minuto, glavnina zaostaja 7 minut, 4 km pred ciljem. 

17:52

17:47
Poels
ima pol minute prednosti pred Van Aertom in Solerjem in 7:26 pred glavnino, 7 km pred ciljem.

17:45
Tudi Marc Soler se je otresel Van Aerta. Fizika le zmaguje nad močjo ...

17:44
Wout Poels
(Bahrain Victorious) je skočil Van Aertu! 

17:42
Soler je odpadel na spustu! Ubežnika Van Aert in Poels sta na klancu Cote des Amerands (888 m.n.v., 2,5 km, 11 %, 2. kat.).

17:40
Sledi zadnjih 13 km 15. etape. Cote des Amerands (888 m.n.v., 2,5 km, 11 %, 2. kat.) in potem ciljni vzpon. Saint-Gervais Mont Blanc Le Bettex (1372 m.n.v., 7,2 km, 7,4 %, 1. kat.)

17:35
Kolesarji, ki lovijo tri ubežnike so: Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Rigoberto Uran (EF Education-EasyPost), Mikel Landa (Bahrain Victorious), Giulio Ciccone, Mathias Skjelmose (Lidl-Trek), Guillaume Martin (Cofidis), Alex Aranburu (Movistar), Hugo Houle, Krists Neilands (Israel-PremierTech), Lawson Craddock (Jayco-AlUla), Warren Barguil, Simon Guglielmi (Arkéa-Samsic), Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies). Trenutno zaostajajo 1:15.

17:30

17:25
Marc Soler
(UAE) ima danes največ možnosti za etapno zmago. Wout Poels (Bahrain Victorious) ni v idealni formi na letošnjem Touru, Wout van Aert (Jumbo Visma), pe je 10 kg težji od obeh in bi mu zadnja dva klanca morala delati velike preglavice.

17:20
Van Aert
, Poels in Soler imajo 51 sekund prednosti pred 14. zasledovalci in 6:55 pred glavnino, 29 km pred ciljem.

17:16

17:12
Krists Neilands (Israel Premier Tech) je storil nerazumljivo napako. Sredi ovinka je hotel vzeti bidon od motorista, ki mu ga je ponujal. Pravzaprav sta kriva oba, tega se ne počne sredi ovinka na spustu.

17:09
Krists Neilands
je bil med štirimi ubežniki, izgubil je kontrolo nad kolesom v ovinku, ah, ne, hotel je vzeti bidon od motorista, ki vozi okrepčila in je nerodno padel. Res nerodno!

17:06
Štirje kolesarji so na čelu dirke, imajo 16 sekund prednosti pred zasledovalci. Še 37 km do cilja in še dva gorska cilja. Glavnina zaostaja 6:21.

17:03
Chris Hamilton
in Rigoberto Uran sta zgrešila ovinek in zgrmela v pšenico. Oba sta nazaj na cesti.

17:00
Jumbo Visma še ni odločena ali bi lovili ubežnike ali ne. Med ubežniki pa je najbolj napadalen Van Aert. Kaže, da hoče sam priti v cilj 15. etape. Padec!

16:55
Marc Soler
(UAE Team Emirates) napadel med ubežniki na klancu Col des Aravis (1487 m.n.v., 4,4 km, 5,8 %, 3. kat.).

16:52
Gledamo dirko na dirki, čeprav je videti, da se glavnina še vedno ni poslovila od ubežnikov. Jumbovci vlečejo skoraj na vso moč. Pred njimi so še trije klanci. 

16:48
Glavnina zaostaja 6:45, težko verjamem, da jih bodo ujeli do cilja, kajti med ubežniki je kar nekaj zvenečih imen, ki lahko pridejo v cilj pred pelotonom, oz. kar bo od njega ostalo. Še 50 km do cilja.

16:45

16:40
Costo
so ujeli. Še 55 km do cilja, 1 km do vrha klanca. Glavnina zaostaja 6:30. Gaudu je odpadel iz glavnine!

16:36
Rui Costa
(Intermarche Circus Wanty) je stari maček, s tremi etapnimi zmagami na Touru, zadnjo je osvojil pred 10-leti na 19. etapi.

16:33
Rui Costa
solira ...

16:30
Mezgec
je popustil ...

16:25
Marko Haller
(Bora Hansgrohe) ne solira več, Rui Costa je zdaj sam 38 sekund prednosti ima pred zasledovalci in 6:52 pred glavnino.

16:20

16:15
Glavnina je zmanjšala zaostanek na 6:46. Marko Haller (Bora Hansgrohe) solira pred ubežniško skupino, trenutno ima 45 sekund prednosti. Ne vemo kaj ga je pičilo za to dejanje. Začel se je klanec na Col de la Croix Fry (1477 m.n.v.,11,3 km, 7 %, 1. kat.).

16:10
Vati, kilometri, kilometri na uro, ure, minute in sekunde, odstotki naklona … Pogosto se zgodi, da kolesarstvo zreduciramo na nekaj številk, od katerih je odvisno, kdo bo najhitreje prevozil razdaljo od točke A do točke B. Pri tem pozabljamo, da na počutje kolesarjev vplivajo tudi povsem običajne potrebe, ki niso povezane zgolj z večurnim poganjanjem pedalov, ampak z življenjem slehernika.

O tem, zakaj udeleženci dirke po Franciji hodijo spat razmeroma pozno, kako je videti njihov prehranski režim in kaj se zgodi, če morajo iti med etapo na malo ali veliko potrebo, smo se pogovarjali z Valterjem Bončo, enim prvih slovenskih kolesarskih profesionalcev, in nutricionistom Timom Podlogarjem, ki skrbi za prehrano ekipe Bora-Hansgrohe.

image_alt
Včasih je težje jesti kot kolesariti

16:05
Letošnji Tour je gotovo eden od najbolj napetih v zadnjih desetletjih, kolesarski svet si lahko le želi tako izenačena rivalstva, kot sta ga v zadnjih dveh tednih prikazala Tadej Pogačar in Jonas Vingegaard, ki po 15. etapi rumeno majico nosi z 10 sekundami prednosti pred Slovencem. Morda bi bilo danes v Morzinu že drugače, če se v dirko ne bi vmešali motoristi, ki v klanec ne premorejo tako močnih pospeškov kot 24-letnik s Klanca pri Komendi.

image_alt
Tadej Pogačar prehiter za motoriste na Touru

16:00

15:55
Pred kolesarji je drugi klanec Col de la Croix Fry (1477 m.n.v.,11,3 km, 7 %, 1. kat.).

15:49
38 kolesarjev je na begu ima 80 km pred ciljem 8:20 prednosti. Kolesar iz Cofidisa je zlomil balanco. Upam, da balanca ni znamke Look, kot so njihova kolesa.

15:45
Mezgecu se danes nič kaj dobro ne piše. Njegovo delovno mesto v ekipi se imenuje leadout, zadnji mož, ki v najboljši položaj pripelje najboljšega sprinterja v ekipi, torej mora biti izvrsten sprinter in imeti izvrsten pregled nad glavnino pri najvišji hitrosti in najvišjem srčnem utripu. Taki kolesarji zelo trpijo na etapah s 4483-višinskimi metri.

15:41
No, končno so zasledovalci ujeli Lucenka in Alaphilippa. Zdaj ima 37 ubežnikov 8:21 prednosti pred glavnino. Današnjega zmagovalca iščemo med ubežniki torej.

15:35
35 zasledovalcev, med katerimi je tudi Mezgec ne morejo in ne morejo ujeti Lucenka in Alaphilippa, vseskozi je med njimi pol minute.

15:30
Prvi klanec je že za ubežniki. Sledi spust in potem že vzpenjanje proti drugemu današnjemu gorskemu cilju. Glavnina zaostaja 8 minut.

15:25

15:20
Luka beži med 35. kolesarji, ki imajo 8:08 prednosti pred glavnino in 42 sekund zaostanka za Lucenkom in Alaphilippom.

15:14
Še 100 km do cilja, glavnina zaostaja že 8:30! Že gledamo dirko na dirki.

15:10
Pol minute za Lucenkom in Alaphilippom je 35 kolesarjev: Wout van Aert (Jumbo-Visma), Marc Soler (UAE Team Emirates), Omar Fraile (Ineos Grenadiers), Olivier Le Gac, Thibaut Pinot (Groupama-FDJ), Andrey Amador, Magnus Cort, Neilson Powless, Rigoberto Uran (EF Education-EasyPost), Mikel Landa, Wout Poels (Bahrain Victorious), Marco Haller, Patrik Konrad, Nils Politt (Bora-Hansgrohe), Giulio Ciccone, Mathias Skjelmose, Juan Pedro Lopez (Lidl-Trek), Nans Peters (Ag2r-Citröen), Mathieu van der Poel, Soren Kragh Andersen (Alpecin-Deceuninck), Rui Costa (Intermarché-Circus-Wanty), Guillaume Martin, Ion Izagirre (Cofidis), Alex Aranburu (Movistar), Chris Hamilton (DSM-Firmenich), Michael Woods, Hugo Houle, Krists Neilands, Dylan Teuns (Israel-PremierTech), Lawson Craddock, Luka Mezgec, Chris Juul-Jensen (Jayco-AlUla), Warren Barguil, Simon Guglielmi (Arkéa-Samsic), Tobias Johannessen, Torstein Traeen (Uno-X), Mathieu Burgaudeau (TotalEnergies).

15:05
Najprej sledi leteči cilj, potem kratek spust in takoj za njim se začne prvi današnji kategorizirani klanec Col de la Forclaz (7.2 kmat 7.3%, 1. kat.).
14:59

14:55

FOTO: Benoit Tessier Reuters
FOTO: Benoit Tessier Reuters
FOTO: Benoit Tessier Reuters
FOTO: Benoit Tessier Reuters

14:50
Na čelu dirke sta dva kolesarja, 50 sekund za njima je 35 zasledovalcev in potem 4:22 zadaj glavnina, ki še vedno liže rane po padcu, kar pomeni, da gredo zelo počasi čakajoč na vse tiste, ki so morali k zdravnikom na oskrbo.

14:45
Do zdaj ni nihče odstopil z dirke zaradi padca. Tudi Bernal je bil spet na tleh! 120 km pred ciljem imata Lucenko in Alaphilippe 20 sekund pred zasledovalci in 2:00 pred glavnino, ki še vedno liže rane, staknjene ob padcu. 

14:42

14:40
Jumbovec Nathan Van Hooydonck je zataknil navijača ob cesti in grdo padel. Čezenj je zgrmelo pol pelotona. Ležal je na tleh. Zdaj je vstal in koelsari naprej! Ves strgan in krvav. Zdravniki ga niso niti utegnili pregledati. 

14:40
Padec! Veliko koelsarjev je padlo! Spet masaker na asfaltu, podobno kot včeraj! Jumbovec leži nepremično na tleh! 

14:35
Utrinki z današnje etape:

FOTO: Polona Strnad 
FOTO: Polona Strnad 
FOTO: Polona Strnad 
FOTO: Polona Strnad 
FOTO: Polona Strnad 
FOTO: Polona Strnad 
FOTO: Polona Strnad 
FOTO: Polona Strnad 

14:30
Lucenko
in Alaphilippe imata minuto prednosti pred glavnino.

14:25
Kopica kolesarjev je na cesti, v več skupinicah, pol minute pred glavnino.

14:20
8,7 km dolg vzpon na col des Fleuries ni kategoriziran. Veliko akcije v prvi skupini Van Aert-Alaphilippe, 27 kolesarjev ima 22 sekund prednosti.

14:15
Skupinica z Van Aertom in Alaphilippom ima 12 sekund prednosti pred glavnino ...

14:10
Naši bralci in prijatelji nam pošiljajo fotke in sporočila z današnje etape:
Ravnokar z vrha. Že od 13h se gor ne da več s kolesom, le do 400 m pred ciljem. Fotke so s proge, pod vrhom, na vrhu in 10 km pod vrhom, kjer mi trenutno čakamo. Na zmagoooo!!!!

FOTO: Polona Strnad 
FOTO: Polona Strnad 
FOTO: Polona Strnad 
FOTO: Polona Strnad 
FOTO: Polona Strnad 
FOTO: Polona Strnad 
FOTO: Polona Strnad 
FOTO: Polona Strnad 

14:05
Pogačar za rumeno majico zaostaja samo 10 sekund. Na papirju to ni veliko, na cesti pa je. Danes zagotovo ne bosta varčevala moči za torkov kronometer. Jutri je drugi prosti dan in verjamemo, da bodo šli danes vsi na vso moč.

14:02
Še vedno gledamo napadanje brez uspeha. Potrata zalog moči. Kako lahko pobegneš, če je povprečna hitrost 53 km/h? Bi bilo pametneje počakati prvi vzpon?

13:59
Leta 1999 je Cipollini na Touru zmagal na 4.,5.,6. in 7. etapi.

13:56
Najhitrejša etapa (ne kronometer) je bila leta 1999 od Lavala do Bloisa (194,5 km), zmagal je Mario Cipollini s hitrostjo 50,4 km/h.

13:52
Zelo hiter začetek 15. etape, povprečna hitrost je 53 km/h! Še vedno nikomur ni uspel beg.

13:49

13:45
Glavnina je 166 km pred ciljem razpadla na dve veliki skupini!

13:42
Pri 22-letih zmagal na tako težki gorski etapi na Touru:

13:39
Kolesarji temu rečejo: fulgas!

13:35
Kdo hoče pobegniti? Wout van Aert, seveda!

13:29
Zaprte vožnje je konec. Seveda so se napadi začeli vrstiti drug za drugim. Ista imena se ponavljajo, ko gre za najzgodnejše napade.

13:25
Dani Martinez
(Ineos Grenadiers) je zaradi posledic poškodb, ki jih je včeraj staknil pri padcu, odstopil z dirke. Motorista, ki sta včeraj ovirala Pogačarja in Vingegaarda, sta kaznovana z denarno kaznijo 500 švicarskih frankov plus prepoved dela na današnji etapi.

13:20
Skupni vrstni red pred 15. etapo:
1. Jonas Vingegaard 
2. Tadej Pogačar + 0.10
3. Carlos Rodriguez+ 4.43
3. Jai Hindley+ 4.44
5. Adam Yates+ 5.20
6. Sepp Kuss + 8.15
7. Simon Yates+ 8.32
8. Pello Bilbao+ 8.51
9. Felix Gall+ 12.26
10. David Gaudu+ 12.56

13:15
Nedeljska, gorska, 15. etapa se je začela z 11 km dolgo zaprto vožnjo v Les Getsu.

15.etapa bi lahko bila kraljevska pa ni. FOTO: Letour.fr 
15.etapa bi lahko bila kraljevska pa ni. FOTO: Letour.fr 

***

Višinski metri so tisti pokazatelj, ki vedno vsako kolesarsko dirko označijo ali je težka ali ni. Na papirju seveda.

image_alt
Rodriguezu zmaga, Pogačar izgubil eno sekundo

Klančarji se veselijo višinskih metrov, vsi ostali kolesarji pač ne. Ampak v sodobnem kolesarstvu ta podatek ne pomeni več kaj dosti. Klančarji ne zmorejo več zmagovati na klancih, prehitevajo jih po 20 kilogramov težji kolesarji z utemeljitvijo, da so pač toliko boljši. Kdaj je nazadnje klančar zmagal na gorski etapi? Ne spomnimo se. Vedno zmagujejo univerzalni kolesarji, torej tisti, ki jih kličemo roleurji, ki lahko zmagajo na vsaki dirki. 

Danes je na vrsti 15. etapa in je grozovito težka, danes ni kraljevska etapa letošnjega Toura, ker ne vsebuje največ višinskih metrov, čeprav jih bodo morali premagati 4483. Danes bodo šli čez pet in pol »Vršičev iz Kranjske gore«. Je to lahko kraljevska etapa? Ne, ker 17. etapa vsebuje 5399 višinskih metrov in si zasluženo prilasti ime kraljevske etape.

image_alt
Tadej Pogačar prehiter za motoriste na Touru

In zdaj pomislite, kako so kolesarji premagovali etape od petka v Jurskem gorovju, prek dveh etap v Alpah, da bo jutrišnji dan prost, potem sledi kronometer in potem takoj kraljevska etapa? Mar lahko obstaja še večje trpinčenje športnikov?  Mogoče se sliši lahkotnejše, da po trisu gorskih etap sledi počitek? Da. Vendar so kolesarjem v torek servirali posamični kronometer, ki zahteva maksimalni prikaz »ure« resnice. Po tako zamorjenih nogah na klancih in počitku, maksimalno hitrost na 22-kilometrih. Da, kolesarstvo ni šport, to je gladiatorstvo. In nekdo pri tem zelo uživa.

Slovenskih navijačev je ogromno ob cestah Toura. Ampak, spet ne toliko, kot si Pogi, Luka in Moho, to zaslužijo. Več bi jih moralo biti. Takih treh slovenskih kolesarjev, najbrž še dolgo, dolgo ne bo na Touru.

15. etapa ni kraljevska, je pa druga najtežja na letošnjem Touru

Prava gorska 15. etapa Toura se začne na smučišču v Les Getsu in konča v smučarskem središču Saint-Gervais Mont-Blanc. Dolga je 179 kilometrov, ciljni vzpon pa je dolg 9,8 kilometra, s povprečnim 8-odstotnim naklonom. Je treba še kaj dodati?

Minilo je sedem let, odkar je Tour nazadnje obiskal smučišče pri podplatih Mont Blanca. Ciljni vzpon se začne po mestecu Saint-Gervais. Prvi kilometri so podobni obzidju, ki ga je potrebno preplezati, 12,9 odstotkov je povprečen naklon, potem pa se ta naklon z dvomestno številko nadaljuje še 1,7 kilometra. Pravzaprav se ta del imenuje Cote de Amerands. Cesta se nato nekoliko izravna, nato pa se vrne na vzpon, dolg 7,2 kilometra, s povprečnim 7,7-odstotnim naklonom.

Da bi ne razlagali kaj vse čaka kolesarje na današnji etapi, zadostuje pogled na profil današnje, 15. etape. 

Col de la Croix Fry (1477 m.n.v.,11,3 km, 7 %, 1. kat.), Col des Aravis (1487 m.n.v., 4,4 km, 5,8 %, 3. kat.), potem sledi Cote des Amerands (888 m.n.v., 2,5 km, 11 %, 2. kat.) in potem ciljni vzpon. Saint-Gervais Mont Blanc Le Bettex (1372 m.n.v., 7,2 km, 7,4 %, 1. kat.)

Komentarji: