Krog favoritov dolgo ni bil tako širok

Froome brani zmago na dirki po Franciji, Porte in Quintana upata, da je letos končno prišel njun čas.
Fotografija: Francoski upi počivajo na ramenih Romaina Bardeta. Foto AFP
Odpri galerijo
Francoski upi počivajo na ramenih Romaina Bardeta. Foto AFP

Z današnjo šprintersko etapo se začenja 23 dni dolg kolesarski spektakel, ki bo določil končnega zmagovalca 105. Toura. Prvi favorit je zagotovo Chris Froome, a se je Britanec znašel na zanj še neznanem terenu, za ovratnik pa mu diha cela paleta kandidatov za rumeno majico, ki prav v letošnji izvedbi vidijo največjo priložnost v svoji karieri.

V dosedanjih štirih šampionskih sezonah, ko je Pariz zapuščal v rumeni majici, je Chris Froome sledil natančno določenemu programu treningov in spomladanskih dirk, ki se je izkazal za uspešnega. Letos ga je postavil na glavo in odšel na Giro, na katerem je po slabem začetku stopnjeval formo in z epskim pobegom na Colle delle Finestre dosegel končno zmago. Zdaj prihaja na štartno črto utrujen in po devetih mesecih boja, da bi opral svoje ime: »Končno se spet lahko posvetimo kolesarstvu. Mislim, da sem dobro pripravljen, najprej sem se spočil od Gira, nato pa na višinskih pripravah naredil, kar sem še lahko. V prvih dneh še ne bom najboljši, manjka mi tekmovalnih dni, a pričakujem, da bom pravi, ko bo to potrebno.«
 

Se bo Portu nasmehnila sreča?


Sky in Froome v Francijo nista prišla optimalno pripravljena in tekmeci so začutili svojo priložnost. Največ možnosti, da konča Froomovo prevlado ima njegov nekdanji sotekmovalec Richie Porte, ki zagotovo ima telesne zmožnosti za zmago na Touru, a mu vedno zmanjka malo sreče: »Nisem več najmlajši, zdaj sem v najboljših letih in počasi jih moram izkoristiti. Na začetku sezone sem bil bolan, zato nisem pokazal veliko, v Švici pa so se noge začele vrteti v pravem ritmu in zmaga mi je dala dodatno motivacijo. Od takrat sem izgubil še nekaj kilogramov, nisem še na pravi tekmovalni teži, a je za prvi teden bolje imeti kakšen kilogram več.« Lani se je njegov boj za rumeno majico končal, še preden se je zares začel, ko je v deveti etapi grdo padel ter si zlomil ramo in medenico. Letos mora Porte preživeti pasti prvega tedna, nekaj časa pa bo zagotovo pridobil v ekipnem kronometru, v katerem bo BMC eden od favoritov za mesto med prvo peterico.

Chris Froome bo rumeno majico branil v novem, belem dresu z orko na hrbtu. FOTO: Reuters
Chris Froome bo rumeno majico branil v novem, belem dresu z orko na hrbtu. FOTO: Reuters


V podobnem položaju je Nairo Quintana, pri 28 letih mora začeti izkoriščati svoj razkošni talent tudi na največji dirki na svetu. Je verjetno edini, ki lahko na vzponih pridobi dovolj časa proti Froomu, da nadoknadi zaostanek iz vožnje na čas, predvsem v ekipnem kronometru bo Movistar zaostal precej, skoraj zagotovo več kot minuto. Zelo zanimivo bo spremljati taktiko španske ekipe, ki na Tour prihaja s kar tremi kapetani, ob Quintani sta to še Mikel Landa in Alejandro Valverde. Landa ne skriva, da mu vloga pomočnika ne diši več in da želi dobiti priložnost, a bo moral najprej premagati Quintano, Valverde pa bo lovil etapne zmage in pomagal mlajšima kolegoma v gorskih etapah.
 

Nibali velika uganka


Pri drugih kandidatih je precej neznank. Tom Dumoulin je dolgo okleval in razmišljal, če bi sploh začel Tour, a so ga v ekipi prepričali, da njemu tako na kožo pisane trase v Franciji, kot je letošnja, še dolgo ne bo več. Vincenzo Nibali letos ni dirkal veliko, dobil je klasiko Milano – Sanremo, nazadnje pa je razočaral na kriteriju Dauphine, a obljublja, da je prišel v odlični formi in pripravljen na boj. Romain Bardet je največji francoski up vsaj za oder za zmagovalce, lani je končal na tretjem mestu, letos pa bo ob dveh kronometrih ta uspeh težko ponovil, saj ura resnice milo rečeno ni njegova specialiteta. Potem so tu še Adam Yates, Jakob Fuglsang, Rigoberto Uran ... boj za rumeno majico bo izjemno napet.

Danes se bodo za prvo rumeno majico pomerili šprinterji, letos sta največ pokazala Fernando Gaviria in Dylan Groenewegen, a tudi veterani Marcel Kittel, Andre Greipel in Mark Cavendish ne bodo odšli brez boja. V šprinte so bo vmešal tudi svetovni prvak Peter Sagan, ki lovi rekordno šesto zeleno majico, konkurenca v šprintih bo izjemna.

Komentarji: