Na Touru kar 30 vzponov in le za vzorec kronometra, štart posvečen Merckxu

Prireditelji so objavili traso dirke po Franciji, ki se bo prihodnje leto začela v Bruslju in končala v Parizu. 
Fotografija: Direktor dirke Christian Prudhomme je predstavil dirko, ki bo v znamenju jubileja rumene majice. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Direktor dirke Christian Prudhomme je predstavil dirko, ki bo v znamenju jubileja rumene majice. FOTO: Reuters

V zadnjih tednih so v javnost vsak dan kapljale informacije o tem, kje naj bi potekala trasa dirke po Franciji, katere kraje naj bi obiskala in kje se bo odločal boj za rumeno majico. V tem so specialisti francoski lokalni časniki, ki na podlagi zakupljenih kapacitet hotelov in zvez pri lokalnih politikih poizkušajo sestaviti sestavljanko o tem, kje in kdaj bo potekal Tour. 
 
Danes so prireditelji (ASO) v Parizu razkrili vse podrobnosti dirke, ki bo potekala od 6. do 28. julija. Dirka bo v znamenju 100. obletnice prve rumene majice (prvi jo je oblekel Eugène Christophe leta 1919), začela pa se bo v Bruslju, saj je veliki »kanibal« Eddy Merckx pred 50. leti osvojil svojo prvo zmago na Touru. 
 
Dirka bo vnovič v znamenju hribolazcev, saj bo na sporedu kar 30 kategoriziranih vzponov, pet etap se bo končalo na vrhu klancev, prva že v 6. etapi, ki se bo končala na makadamski cesti na vzponu na Planche des Belles Filles, že v 5. etapi pa se bodo kolesarji prvič resno srečali z vzponi Vosgesa. 

Na predstavitvi v Parizu sta bila tudi Chris Froome in letošnji zmagovalec Geraint Thomas. Ni še jasno, kdo bo prihodnje leto kapetan Skya. FOTO: Reuters
Na predstavitvi v Parizu sta bila tudi Chris Froome in letošnji zmagovalec Geraint Thomas. Ni še jasno, kdo bo prihodnje leto kapetan Skya. FOTO: Reuters

 

Tudi preko asfaltiranega vrha Evrope

 
Potem bo dirko pot vodila preko Centralnega masiva v Pireneje, kjer se bo ena od etap končala na vrhu slovitega Tourmaleta, pomemben pa bo tudi posamični kronometer v okolici mesta Pau. Zadnja gorska etapa v Pirenejih se bo končala na Foix at Prad d'Albis. 
 
Potem sledi srednji del dirke z drugim prostim dnem v Nimesu in nato odločilni trojček gorskih etap v Alpah, kjer se bo letošnja dirka odločala. Čakajo jih med drugim tudi Col d'Izoard, Col du Galibier in z 2770 metri najvišja asfaltirana cesta v Evropi na vrhu prelaza Iseran. 
 
Končni odgovor o tem, kdo bo rumeno majico nosil na paradi šampionov v Parizu, bo dala zadnja etapa v Alpah s ciljem v smučarskem središču Val Thorens, do katerega vodi kar 33,4 kilometre dolg klanec, kjer bi lahko nastale velike razlike. 

Trasa Toura 2019. FOTO: AFP
Trasa Toura 2019. FOTO: AFP

 

Med smetano tudi Roglič

 
Pod črto bo šlo za Tour hribolazcev, direktor dirke Christian Prudhomme ga je označil kot »najvišji Tour v zgodovini«, saj se bo dirka kar trikrat končala nad 2000 metri nadmorske višine. Skupno kolesarje čaka strahovitih 30 kategoriziranih vzponov in le 54 kilometrov vožnje na čas. Dirka bo dolga 3460 kilometrov. 
 
Na predstavitvi je bilo precej trenutnih in nekdanjih zvezdnikov kolesarstva, med povabljenimi pa je bil tudi Primož Roglič, ki se je predstavitve v Parizu odločil. Vabilo za Rogliča jasno kaže, da ga tudi prireditelji smatrajo za enega najboljših kolesarjev v tem trenutku in jasnega kandidata za oder za zmagovalce prihodnje leto. 

Preberite še:

Komentarji: