Ackermannu srhljivka, Roglič na tleh, Geoghegan Hart zlomil nogo

Ravninska etapa od Camaioreja do Tortone je bila z 219 kilometri najdaljša in do zdaj najbolj srhljiva. Tao Geoghegan Hart je padel in končal v bolnišnici.
Fotografija: Pascal Ackermann je končno spet slavil. FOTO: Luca Bettini Afp
Odpri galerijo
Pascal Ackermann je končno spet slavil. FOTO: Luca Bettini Afp

Na začetku je šlo vse po že velikokrat videnem scenariju, ko gre za najdaljše etape na tritedenskih dirkah. Hitro se je organizirala skupina šestih ubežnikov, ki so osvajali gorske in leteče cilje, ne več kot štiri minute pred glavnino.

Današnja, najdaljša etapa na Giru, 11. po vrsti, dolga 219 kilometrov med Camairoeja in Tortono, bi morala miniti mirno za favorite in burno za šprinterje ter ubežnike. A je že na štartu butnila novica, da so kar štirje kolesarji Soudala Quick Stepa staknili covid-19. Remcovo moštvo ima samo še tri kolesarje na dirki! Potem so sporočili, da so zaradi covida morali odstopiti še štirje kolesarji. Do današnje etape je odstopilo že 34 kolesarjev!

Šest ubežnikov, med katerimi je bil tudi Srb Veljko Stojnić oba (Team Corratec-Selle Italia), in to že drugič, na letošnjem 106. Giru. Ni samo sodeloval med ubežniki temveč je tudi zmagal na zadnjih dveh gorskih ciljih, kar je zgodovinski dogodek za srbsko kolesarstvo. 

Vse je teklo gladko, za čuda brez dežja, ubežniki so lepo sodelovali, glavnina jih je imela na varni razdalji, šprinterji so preživeli prvi in drugi klanec, potem pa je sledila spet srhljivka. 

Petinsedemdeset kilometrov pred ciljem je začelo deževati, cesta je bila v trenutku mokra in spolzka. Na rahlem spustu, na levem ovinku so padli kolesarji Ineosa in Jumba Visme, skoraj vsi so bili na tleh, tudi Roglič in rožnata majica. Najslabše jo je skupil tretjeuvrščeni v skupnem seštevku Tao Geoghegan Hart iz Ineosa, ki ga je nekaj minut kasneje nepremičnega odpeljal rešilec. Nekaj ovinkov naprej je hudo padel še Španec Oscar Roudrigez (Movistar).

Nesrečni Tao je zapustil Giro. FOTO: Luca Bettini Afp
Nesrečni Tao je zapustil Giro. FOTO: Luca Bettini Afp

Tao naj bi zlomil nogo

Grozne novice prihajajo iz bolnišnice v Tortoni, Tao naj bi pri padcu zlomil nogo.

Dirka je šla naprej, Roglič je po padcu nadaljeval na izposojenem kolesu. Potem je kmalu spet dobil svojega, hitro je ujel glavnino in nadaljeval skupaj ob rožnati majici. 

Geraint Thomas ostaj arožnat. FOTO: Luca Bettini Afp
Geraint Thomas ostaj arožnat. FOTO: Luca Bettini Afp

Ubežniška skupina je razpadla na zadnjem klancu, tam pa so tudi šprinterske ekipe poskrbele za močan osip v glavnini misleč, da se bodo znebili nekaterih najhitrejših kolesarjev, ki bi lahko v šprintu ogrožali njihove adute. Najdlje je v begu vztrajal Laurenz Rex (Intermarche-Circus-Wanty), ujeli so ga pet kilometrov pred ciljem. In potem se je začel strahoviti tortonski šprint. Enakega smo gledali že leta 2017 in to v živo. Gre za enega redkih šprintov po klancu navzdol.  Tri kilometre pred ciljem je prišlo do še enega padca. Na srečo, tokrat brez Rogliča. Najmočnejši je bil Nemec Pascal Ackermann (UAE), ki je komaj ugnal neverjetnega hrusta 196 centimetrov visokega Italijana Jonathana Milana (Bahrain Victorious), tretji je bil nesrečni veteran Mark Cavendish.

V skupnem seštevku še vedno za dve sekundi pred Rogličem vodi Geraint Thomas, tretji je zdaj Joao Almeida (UAE). 

Jutri je na vrsti 12. hribovita etapa od Braja do Rivolija dolga 179 kilometrov.

12. etapa je hribovita. Foto Giroditalia.it Delo
12. etapa je hribovita. Foto Giroditalia.it Delo

***

Spremljali smo v živo
 

17:02
Pascal Ackermann
(UAE) je zmagal, Milan drugi in Cavendish tretji.

17:01
Zmagovalec 11. etape je Jonathan Milan ali pa Pascal Ackermann ... oba sta dvignila roke!

16:59
3 km pred cilljem, šprint se je že začel ... samo, da ne padejo, zadnji ovinek pred ciljem je zelo nevaren ... evo, padec! Zadaj so padli!

16:56
Rexa so ujeli točno 5 km pred ciljem ...

16:55
Glavnina ima Rexa na muhi. Vprašanje metra kdaj ga bo pogoltnila glavnina. Šprinterji se že preštevajo ...

16:50
Laurenz Rex 
(Intermarche-Circus-Wanty) se ne pusti ujeti. Ampak, metri so mu šteti ... Še 8 km do cilja.

16:45
Glavnino na vso moč vlečejo kolesarji Treka Segafreda, seveda, vse za Pedersena. Rex ne popušča.

16:40
Srb je odpadel! Rex je sam v ospredju, 20 sekund pred pelotonom, 15 km pred ciljem.

16:35

16:30
Na begu sta samo še Laurenz Rex (Intermarche-Circus-Wanty) in Veljko Stojnić (Team Corratec-Selle Italia). Njuna prednost je točno minuta, 28 km pred ciljem.

16:25
Srb Veljko Stojnić oba (Team Corratec-Selle Italia) je dobil še drugi današnji gorski cilj. Na prvem gorskem cilju, prelazu Bracco je bil drugi. Fant piše srbsko kolesarsko zgodovino.

16:20
Ubežniška skupinica razpada na zadnjem klancu današnje etape. Tudi glavnina gre na vso moč. Štirje ubežniki imajo samo še 30 sekund prednosti. Konjičev je odpadel, Srb se še drži! Roglič je videti v redu, ne kaže znakov bolečine. Rožnata majica je tudi videti v redu.

16:15
Ineos je izgubil favorita za stopničke v Rimu. Kakšna bo zdaj njihova taktika, bo Sivakov lahko pomagal Thomasu na klancih? Roglič je pridobil nekaj teoretične prednosti, to moramo priznati.

16:09
Giro gre naprej, na žalost brez Geoghegan Harta. Do cilja v Tortoni je še 42 km.

16:04
Ubežniki se ne predajo, še vedno sodelujejo na begu. Nobenih novic o Hartu, 1:17 zaostaja glavnina. Šprinterji bodo danes imeli še veliko dela. Na begu so: Thomas Champion (Cofidis), Diego Pablo Sevilla (Eolo-Kometa), Filippo Magli (Green Project-Bardiani CSF-Faizane), Laurenz Rex (Intermarche-Circus-Wanty), Aleksander Konjičev, Veljko Stojnić oba (Team Corratec-Selle Italia).

15:59
Hudo mi je za Geoghegan Harta, je en najbolj prijaznih kolesarjev v pelotonu, zmagovalec Gira 2020, leto je zmagal na etapni dirki čez Alpe, v življenjski formi je bil. 

15:55
Dokaz da tudi v ospredju glavnine lahko padeš. Roglič je spet v glavnini, potem, ko je moral zamenjati kolo. Ubežniki imajo 1:49 prednosti, 52 km pred ciljem.

15:52
Nimamo še novic, kako je s Taom! Roglič je pravkar spet zamenjal kolo. Videti je v redu.

15:49
Tu je videti kako so padli!

15:44
Tao je odstopil! Ne vemo kako je z Rogličem, trenutno je v glavnini, Thomas tudi. Upajmo, da nista poškodovana. Tao je bil samo tri sekunde za Primožem v skupnem seštevku. Z Rodriguezom je tudi hudo, še vedno leži nepremično na tleh. Roglič je na izposojenem kolesu! 

15:42
Začelo je deževati, cesta je bila že mokra in takoj je prišlo do padca ... Ne vemo še kaj je s Taom..Še en padec! Oscar Roudrigez (Movistar) je na tleh. Tao je že v rešilcu! Konec je z njegovo dirko ... 

15:41
Tudi rožnata majica je bila na tleh, tudi Roglič, a sta šla oba naprej ... Tao pa leži nepremičen ... Groza na Giru!

15:40
Tao Geoghegan Hart
je na tleh ... hud padec ...

15:35
Srb Veljko Stojnić (Team Corratec-Selle Italia) je zmagal na drugem gorskem cilju na Colla di Boasi. To bo šlo v zgodovino srbskega kolesarstva. Prvi Srb, ki je nastopil na Giru je bil Saša Gajičić pred 20. leti. 

15:30
Bahrainov napad naključen. Še posebej, ko so med spustom pospešili trije kolesarji Bahraina Victoriousa, Andrea Pasqualon, Jonathan Milan in v skupnem seštevku sedmouvrščeni Damiano Caruso. Za kratek čas se je zdelo, da je to napad na rožnato majico in tudi na Rogliča. Vendar je bilo preplaha kmalu konec. »Ni bilo napada, z vožnjo v ospredju smo se poskušali izogniti težavam na spolzki cesti.

Pasqualon je na spustu morda narekoval prehiter tempo, zato smo ostali sami. Nismo nameravali vztrajati, predaleč je bilo do cilja,« je Caruso razkril v cilju, do katerega je njegova ekipa z narekovanjem tempa v glavnini poskušala ujeti ubežnike in pripraviti šprint Milanu.

image_alt
Roglič brez prask v kolesarskem boju za preživetje

15:25
Cesta je še vedno suha, vendar kaže, da bo kmalu začelo deževati. Ubežniki so povečali prednost. Klanca še ni konec ...

15:20

15:15
Dežja še ni, ubežniki: Thomas Champion (Cofidis), Diego Pablo Sevilla (Eolo-Kometa), Filippo Magli (Green Project-Bardiani CSF-Faizane), Laurenz Rex (Intermarche-Circus-Wanty), Aleksander Konjičev, Veljko Stojnić oba (Team Corratec-Selle Italia) imajo 1:47 prednosti, 82 km pred ciljem. Vsekakor premalo, da bi lahko računali na medsebojni obračun pred ciljem. Kolesarji so na drugem kategoriziranem klancu na današnji etapi. Colla di Boasi je 9 km dolg klanec s povprečnim 4 odstotnim naklonom.

15:10
Ubežniki:

15:05
Samo, da sem pohvalil vreme, že kaplja. Upajmo, da zdrži do Tortone. 

Enajsta etapa je označena kot ravninska, poteka ob obali Tirenskega morja proti notranjosti pokrajine Ligurija. Čeprav je označena kot ravninska, ima tri gorske cilje, dva sodita v tretjo in eden v četrto kategorijo. Vsi trije naj ne bi predstavljali težav za sprinterje, zato danes pričakujemo pravi sprinterski obračun v glavnini, ki najbrž ne bo razpadla na več skupin.

Možno je tudi, da bomo gledali beg večje skupine, saj na letošnjem Giru tega še nismo videli. 

Prelaz Bracco, kjer je prvi gorski cilj, je na 80. kilometru, vzpon je dolg 10,1 kilometra, s 4,4-odstotnim naklonom. Potem sledi spust v Sestri Levante, nadaljujejo severno proč od obale, cesta se dviga celih 20 kilometrov in ne neha vse do gorskega cilja na Colla di Boasi.

Zadnji klanec na 11. etapi prelaz Castagnola, po katerem Giro zapusti Ligurijo, petkilometrski vzpon pri 4,5-odstotnem naklonu, je 42,8 kilometra do cilja. Zadnjih 30 kilometrov je sama ravnina vse do cilja v Tortoni.

To bo četrti zaključek etape Gira v Tortoni. Fernando Gaviria je bil zadnji zmagovalec. Leta 2017 je Kolumbijec premagal Sama Bennetta in Jasperja Stuyvena. Z zmagami na štirih etapah je bil ta Giro vrhunec Gavirijine kariere. Na dirki sta tudi dva leteča cilja.

15:00

Najdaljša etapa letošnjega Gira je dolga 219 km. Še prej so imeli 9 km zaprte vožnje. Vreme je dobro, ne dežuje, okoli 15 stopinj Celzija je že celo etapo. Na begu so sami stari znanci pobegov, tudi 24-letni Srb Veljko Stojnič. Ubežniki: Thomas Champion (Cofidis), Diego Pablo Sevilla (Eolo-Kometa), Filippo Magli (Green Project-Bardiani CSF-Faizane), Laurenz Rex (Intermarche-Circus-Wanty), Aleksander Konjičev, Veljko Stojnić oba (Team Corratec-Selle Italia) imajo 2:10 prednosti 92 km pred ciljem.

Primož Roglič na štartu 11. etape. FOTO: Luca Bettini Afp
Primož Roglič na štartu 11. etape. FOTO: Luca Bettini Afp

11. etapa FOTO: Giroditalia.it
11. etapa FOTO: Giroditalia.it

 

***

Najdaljša etapa je na vrsti po katastrofalni včerajšnji etapi, na kateri so kolesarji dobesedno zmrzovali, dež jih je pral od starta do cilja, na gorskem cilju, prelazu Radici sta bili vsega dve stopinji Celzija. Tako je bilo na včerajšnji deseti etapi.

Zadnje, kar si kolesarji želijo po tako izčrpni etapi, kot je bila včerajšnja, je današnja najdaljša etapa, ki bi bila spet deževna. Upajmo, da se vreme usmili kolesarjev in da bo danes topleje, predvsem pa bolj suho. Napoved za danes je slaba; dež na celotni trasi, od 11 do 18 stopinj Celzija.

Sicer pa karavano še naprej redči covid-19. Zaradi okužbe je ob plazu kritik dirko v nedeljo zvečer zapustil tedanji nosilec rožnate majice Remco Evenepoel (Soudal Quick Step), danes so iz njegove ekipe sporočili, da so opravili PCR-teste pri preostalih sedmih kolesarjih, saj sta se dva med njimi slabo počutila. Pri štirih so odkrili okužbo, tako da se Giro končuje še za Jana Hirta, Josefa Černyja, Louisa Vervaekeja in Mattea Cattanea. Za nameček sta bil pozitivna tudi Andrea Vendrame (Ag2r) in Stefano Gandin (Corratec Selle Italia). Zaradi zdravstvenih težav sta dirko končala tudi Natnael Tesfatsion (Trek Segafredo) in Jonathan Klever Caicedo (Education First). Število odstopov na 106. Giru je že pri 34.

Sprinterska bitka

Enajsta etapa je označena kot ravninska, poteka ob obali Tirenskega morja proti notranjosti pokrajine Ligurija. Čeprav je označena kot ravninska, ima tri gorske cilje, dva sodita v tretjo in eden v četrto kategorijo. Vsi trije naj ne bi predstavljali težav za sprinterje, zato danes pričakujemo pravi sprinterski obračun v glavnini, ki najbrž ne bo razpadla na več skupin.

Možno je tudi, da bomo gledali beg večje skupine, saj na letošnjem Giru tega še nismo videli. 

Prelaz Bracco, kjer je prvi gorski cilj, je na 80. kilometru, vzpon je dolg 10,1 kilometra, s 4,4-odstotnim naklonom. Potem sledi spust v Sestri Levante, nadaljujejo severno proč od obale, cesta se dviga celih 20 kilometrov in ne neha vse do gorskega cilja na Colla di Boasi.

Zadnji klanec na 11. etapi prelaz Castagnola, po katerem Giro zapusti Ligurijo, petkilometrski vzpon pri 4,5-odstotnem naklonu, je 42,8 kilometra do cilja. Zadnjih 30 kilometrov je sama ravnina vse do cilja v Tortoni.

To bo četrti zaključek etape Gira v Tortoni. Fernando Gaviria je bil zadnji zmagovalec. Leta 2017 je Kolumbijec premagal Sama Bennetta in Jasperja Stuyvena. Z zmagami na štirih etapah je bil ta Giro vrhunec Gavirijine kariere. Na dirki sta tudi dva leteča cilja.

Geraint Thomas je v skupnem seštevku samo dve sekundi pred Rogličem. FOTO: Luca Bettini/AFP
Geraint Thomas je v skupnem seštevku samo dve sekundi pred Rogličem. FOTO: Luca Bettini/AFP

Komentarji: