Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Kolesarstvo

Po podvigu v Pantanijevem slogu so ga premagala čustva

101. Giro: Britanec je v soboto odbil vse napade Dumoulina in osvojil rožnato majico – Parada šampionov pripadla Bennettu
Chris Froome z »večnim pokalom« v Rimu. Foto: Luk Benies/AFP
Chris Froome z »večnim pokalom« v Rimu. Foto: Luk Benies/AFP
28. 5. 2018 | 06:00
28. 5. 2018 | 09:59
5:05
Rim – Pred kolosejem v večnem mestu se je končala italijanska pravljica Chrisa Frooma, ki je navdušila tudi tujcem ne ravno naklonjene tifose. Petkov podvig na kraljevski etapi je Britancu prinesel rožnato majico, ob pomoči Skya jo je zadržal tudi v soboto in se v nedeljo zasluženo razveselil svoje prve rožnate majice v karieri.

»Nisem še čisto dobro dojel, da sem dobil že tretjo tritedensko dirko zapored, še vedno se ščipam in čakam, da se zbudim iz teh sanj. Ne morem verjeti, da sem tukaj, trajalo bo še nekaj dni, da bom zares lahko cenil ta podvig,« je v Rimu tudi s solzami očeh razlagal navadno zadržani junak letošnje rožnate pentlje. Po vseh štirih zmagah na francoskem Touru je imel vnaprej pripravljen in do potankosti izpiljen govor za gledalce, tokrat se je v cilju prepustil čustvom.
 

»Naredil je Landisa!«


Tudi Froome se namreč zaveda, da mu je uspelo nekaj neverjetnega. S petkovim napadom je čas zavrtel nazaj v obdobje Marca Pantanija, ki je v podobno neustrašnem slogu kraljeval italijanskim prelazom, še bolje se je v petek izrazil Avstralec George Bennett: »Froome je zdržal do konca? Ne morem verjeti, to je noro, naredil je Landisa!« Britanec je res v slogu kontroverznega Američana zrl v prepad, nato pa vsa železa vrgel v isti ogenj in iz njega izšel kot zasluženi zmagovalec.

Chris Froome je zdaj na vrhu sveta. FOTO: Luk Benies/Afp
Chris Froome je zdaj na vrhu sveta. FOTO: Luk Benies/Afp


V soboto na zadnjih treh gorskih ciljih 101. Gira ni pokazal nobenih slabosti, Tom Dumoulin je sicer poizkušal z napadi, a zaman. »Bil sem izmučen od petkove etape, v nogah mi ni ostalo ničesar, a bi si po dirki očital, če ne bi vsaj poizkusil z napadi. Čisto nič ne obžalujem razpleta, dobil sem potrditev, da sem med najboljšimi, a tokrat pač nisem bil najboljši. Rožnata majica je zasluženo Chrisova, zasluži si vse čestitke za to, kar je na tem Giru storil. Kaj me čaka zdaj? Najprej dobrote z žara in pivo,« je bil v cilju dobro razpoložen lanski zmagovalec.

Na zadnji dan dirke je karavano čakala le še tradicionalna parada šampionov, posvečena Chrisu Froomu. Cesta na krogih v Rimu je bila zelo spolzka, zato so se prireditelji odločili, da zadnjo etapo nevtralizirajo, zato so v ospredju ostali le še kandidati za zadnjo etapno zmago. »Mogoče bi raje videl, da bi dirkali tudi zadnji dan in bi se Giro zaključil tako kot ponavadi, po drugi strani pa sem lahko užival v vseh rimskih znamenitostih in glasnih navijačih, ki so bili res nekaj posebnega. Hvala vam,« je Froome komentiral odločitev komisarjev, da njegov boj za rožnato majico skrajšajo za dve uri.
 

Bennettu bitka, Vivianiju vojna


V zadnjih kilometrih je bil odličen tudi Matej Mohorič, ki je Giro končal v izvrstni formi, ob njem sta do cilja v Rimu prišla tudi Domen Novak in Jan Polanc. Že v soboto je bil del velike ubežne skupine, a na zadnjem vzponu ni zmogel slediti ritmu ritmu kasnejšega zmagovalca etape Mikelu Nieveju, včeraj pa je v šprintu še enkrat opravil vlogo desne roke Niccoli Bonifaziu. V zadnji kilometer ga je pripeljal v izvrstnem položaju, a se Italijan v družbi najboljših šprinterjev ne znajde. Zadnja bitka je pripadla Samu Bennettu, ki je bil najboljši še tretjič na tem Giru, štirje šprinti pa so pripadli Elii Vivianiju, ki je domov odnesel tudi vijolično majico najboljšega šprinterja na dirki.

»V zadnjih dveh gorskih etapah sem res trpel, tako da pravzaprav ne vem, kako mi je uspelo premagati Vivianija. V zadnjem krogu je bila ekipa izvrstna, najprej so ulovili ubežnike in me nato pripeljali v odličen položaj, zato sem vesel, da sem se jim lahko oddolžil z zmago. To je bila čudovita dirka,« je bil navdušen tudi Irec, ki je letos na Giru dosegel svoje prve tri zmage na tritedenskih dirkah.

Da je bil letošnji Giro res nekaj posebnega, se strinjajo vsi, tudi Skyev junak v rožnatem: »S to dirko imam napet odnos, kar nekoliko bal sem se priti na štart, ker Giro od tebe vedno zahteva ogromno. Je nekaj posebnega, povsem drugačen kot vse ostale dirke in da sem zmagal tukaj, je zares neverjetno.«

Zmagoslavni trenutek Skya v Rimu. FOTO: Luk Benies/Afp
Zmagoslavni trenutek Skya v Rimu. FOTO: Luk Benies/Afp


Froome je zdaj dopolnil slovitega trojčka, o katerem se je govorilo vse od lanskega uspeha na Vuelti dalje. Britanec je zdaj aktualni zmagovalec vseh treh tritedenskih dirk, kar je v karieri uspelo le še Bernardu Hinaultu in velikemu Eddyju Merckxu! Ob Hinaultu in Merckxu se je pridružil še Albertu Contadorju, Vincenzu Nibaliju, Feliceu Gimondiju in Jacquesu Anquetilu, ki imajo tako kot Froome v svojih vitrinah rdečo, rumeno in rožnato majico za zmage na Vuelti, Touru in Giru. 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine