Roglič je podal odgovor: da, najboljši sem

Ugibanja o Rogličevi pripravljenosti je konec: najboljši na Vuelti je in to je danes dokazal. Zmagal je z veliko prednostjo in zaprl usta sledilcem.
Fotografija: Roglič je novi vodilni na Vuelti. FOTO: Miguel Riopa Afp
Odpri galerijo
Roglič je novi vodilni na Vuelti. FOTO: Miguel Riopa Afp

Četrta etapa je že na začetku dišala po spremembi vrstnega reda med kandidati za najvišja mesta v skupnem seštevku.

Hribovita etapa, dolga 153 kilometrov od Vitoria-Gasteiza do strmega zaključka v Laguardiji, je dala odgovor na vprašanje, v kakšni formi je na Vuelto prišel prvi favorit za zmago Primož Rogli. Odgovor je na dlani: v najboljši.

Etapo je zaznamovalo 6 ubežnikov, ki so jih ujeli 30 kilometrov pred ciljem. Slabih 25 kilometrov pred zaključnim vzponom na cilj etape je klanec 3. kategorije poskrbel za velik osip v pelotonu. Roglič je bil videti vseskozi odlično, pokril je vse napade tekmecev in na zaključnem 800 metrov dolgem vzponu poskrbel, da je v cilj prišel sam, z dvema kolesoma prednosti pred bivšim svetovnim prvakom Madsom Pedersenom.

Nosilec rdeče majice Edoardo Affini, Rogličev sotekmovalec v moštvu je odpadel že na zadnjem klancu, Primožu je za prevzem vodstva zadostovalo le, da pride med prvimi skozi cilj. Ampak Primož vedno hoče več. Zmagal je v velikem slogu in jutri bo že v rdeči majici. Sepp Kuss je 13 sekund za njim v skupnem seštevku in je drugi, Hayter je po vseh težavah odlično končal etapo in je zdaj tretji, 26 sekund za Rogličem. Evenepoel je šesti 27 sekund zadaj. Carapaz je sedmi, zaostaja 33 sekund.

Velika zmaga Rogliča in nova rdeča majica. FOTO: Ander Gillenea Afp
Velika zmaga Rogliča in nova rdeča majica. FOTO: Ander Gillenea Afp

Spremljali smo v živo

17:29
1. Primož Roglič (Jumbo-Visma)
2. Mads Pedersen (Trek-Segafredo)
3. Enric Mas (Movistar)
4. Quentin Pacher (Groupama-FDJ)
5. Pavel Sivakov (Ineos Grenadiers)

17:26
Roglič
je zmagal in prevzel rdečo majico!

17:24
Še 500 metrov do zadnjega klanca ...

17:21
Na vso moč drvi ostanek pelotona. Vsak meter ceste je pomemben za izhodišče za zadnji 800 metrov dolg vzpon proti cilju. Alaphilippe je vseskozi ob Rogliču. Remco za njima ... Ineos vleče glavnino.

17:19
Roglič
je do zdaj ujel prav vsakega napadalca. Ineos je na čelu pelotona, 5 km pred ciljem.

17:17
Tudi Nibali je poskusil napasti!

17:15
Remco
preteguje nogi ... 

17:13
Primož Roglič
prvi čez drugi gorski cilj. Ethan Hayter še drži ... Sledi spust ...

17:10
Rdeča majica Affini je daleč zadaj. Če Roglič pride s prvimi v cilj, ki je oddaljen še 15 km, bo oblekel rdečo majico. Carapaz ga ne sme prehiteti za 13 sekund. Alaphilippe je napadel! Roglič sledi ...

17:08
Simona Yatesa
srbita nogi ... Alaphilippe je skupaj z Evenepoelom ... še 1 km do vrha klanca ...

17:05
Trije jumbovci, med njimi tudi Roglič, vlečejo glavnino čez klanec. Roglič se poliva z vodo, na drugem mestu je trenutno in videti je, da nima verige ...

17:04
Ne, ne, ta tem klancu ne bo ognjemeta, prevroče je kolesarjem, vsi so planili po bidonih, ki jih ponujajo pred zadnjimi 20 km. Vseeno bo osip v pelotonu velik.

17:03
Še en širokoustnež je odpadel: Hayter v beli majici!

17:02
Na prvi pogled je videti, da bo Roglič danes sam prišel čez ciljno črto. Seveda z rokama kvišku!

17:01
Preklicujem uspeh Ayusa na današnji etapi. Komaj drži skupino na klancu 3. kategorije. Preveč se je širokoustil ... Rogliču kaže odlično!

16:59
Rdeča majica je že odpadla. Roglič ima prosto pot do rdeče majice.

16:58
Začel se je klanec Puerto de Herrera, ki je dolg 7,3 kilometra, 4,8- odstoten naklon, 3. kategorije. Roglič je že v ospredju.

16:55
Še 2 km do začetka klanca ...

16:52
Drugi klanec je Puerto de Herrera, ki je dolg 7,3 kilometra, 4,8- odstoten naklon, 3. kategorije.

16:50
Ubežniki so ujeti. Še 30 km do cilja. Zelena majica še ni ujela glavnine, prav tako ne pikčasta. Oba Slovenca sta v ospredju pelotona.

16:46

16:43
Bennett
ima težave s kolesom. In to prav pred klancem. Težko bo ujel peloton. Potem pa še cel klanec ... ne obeta se mu dobro.

16:40
15 km do klanca, ki bo najbrž največje sito današnje etape. Povprečna hitrost je še vedno visokih 44 km/h! Jan Polanc se skriva v zavetrju, je mogoče danes pripravljen za samostojno akcijo?

16:35
Sergio Higuita
(Bora Hansgrohe) se omenja med favoriti za današnjo etapo. Ayuso je moj favorit ... seveda za Rogličem. 

16:33

16:30
James Shaw
(EF Education-EasyPost), Aleksej Lučenko (Astana Qazaqstan) in Alessandro De Marchi (Israel Premier Tech) imajo le še 20 sekund prednosti 41 km pred ciljem.

16:24
V begu so samo še trije kolesarji.

16:18
Peloton zaostaja 1:24. Še vedno so najbolj delovni ekipi Bora in Jumbo. Do naslednjega kategoriziranega klanca je še dobrih 20 km valovite ceste. Roglič je vseskozi med deseterico pelotona.

16:13
Zadnjih 50 km na 4. etapi. 5 ubežnikov ames Shaw (EF Education-EasyPost), Jarrad Drizners (Lotto Soudal) in Joan Bou (Euskaltel-Euskadi), Aleksej Lučenko (Astana Qazaqstan) in Alessandro De Marchi (Israel Premier Tech) imajo 50 sekund prednosti. Predzadnji klanec Puerto de Herrera, ki je dolg 7,3 kilometra, 4,8- odstoten naklon, 3. kategorije, je 25 km pred ciljem. 

16:10

16:05
Ubežnikov je še 5. Njihova prednost znaša 44 sekund, 55 km pred ciljem.

16:00
Ubežniki imajo še 1:38 prednosti, 65 km pred ciljem.  Ander Okamika (Burgos-BH) je odpadel iz ubežniškega seksteta.

15:55
Torej je Roglič brez prave konkurence? Če je res zdrav in dovolj dobro pripravljen, potem sledi četrta zmaga zapovrstjo. To ni uspelo še nikomur v vsej dolgi zgodovini Vuelte. in kaj se bo zgodilo v Jumbo Vismi, če mu uspe? Najbrž ne samo dvig plače.

15:50
Kdo pravzaprav sploh lahko na letošnji dirki premaga Rogliča? Landa? Težko verjetno, enostavno ne zmore biti dober tri tedne. Carapaz? Po porazu na Giru je zagotovo zelo jezen. Geogheganhart? Je v življenjski formi, ne pozabimo, da je zmagovalec Gira in velik dolžnik. Almeida? Ne. O'Connor? Velik dolžnik. Lopez? Zelo težko, po vseh kalvarijah, ki ga še vedno pestijo, vendar si ne upa priznati. Remco? Največja uganka ...

15:45
Roglič
ima s sabo tako močno ekipo, da bi ne bilo nič narobe, če bi že danes oblekel rdečo majico. Ineos jim diha za ovratnik in zato bo letošnja Vuelte zagotovo za Primoža najtežja do zdaj. Ineos je na dirki z najboljšo postavo, ki jo ima trenutno.

15:40
6 ubežnikov James Shaw (EF Education-EasyPost), Ander Okamika (Burgos-BH), Jarrad Drizners (Lotto Soudal) in Joan Bou (Euskaltel-Euskadi), Aleksej Lučenko (Astana Qazaqstan) in Alessandro De Marchi (Israel Premier Tech) beži pred pelotonom, ki ga vlečejo kolesarji Bore. Kaže, da bi Bennett lahko šprintal tudi danes.

15:38
Kljub temu, da so premagali klanec 2. kategorije je trenutna povprečna hitrost na dirki 44.5 km/h! Temperatura zraka je 28 stopinj, skoraj brezvetrje.

15:35
Bolj kot Rolgiča bo danes zanimivo opazovati Remca. Zagotovo ima bolj srbeči nogi ...

15:32
Čeprav je današnji zaključek etape na vrhu 800-metrskega strmega klanca, ni nujno, da bo Roglič razmetaval z močmi. Za prevzem majice zadostuje, da je sekundo pred moštvenim kolegom Affinijem, vendar ali je to njegov današnji interes?

15:28
Bora-Hansgrohe in Jumbo-Visma sta moštvi, ki že dolgo vlečeta peloton.

15:23
Roglič
in Polanc brez težav na prvem klancu. Čas je za malico. 85 km pred ciljem imajo ubežniki že 3:15 prednosti.

15:20
Joan Bou
(Euskaltel-Euskadi) prvi čez prvi gorski cilj ...

15:18
James Shaw (EF Education-EasyPost), Ander Okamika (Burgos-BH), Jarrad Drizners (Lotto Soudal) in Joan Bou (Euskaltel-Euskadi), Aleksej Lučenko (Astana Qazaqstan) in Alessandro De Marchi (Israel Premier Tech) so že tik pod vrhom prvega klanca. Povečali so prednost na 2:53.

15:15
Kolesarji so že na prvem današnjem klancu, Puerto de Opakua, 5 kilometrov dolg klanec s 6,9-odstotnim povprečnim naklonom, uvrščen je v 2. težavnostno kategorijo. Kaže, da jim je dan počitka dobro del, povprečna hitrost je še naprej vrtoglava ...

15:10
Aleksej Lučenko
(Astana Kazahstan) je v skupnem seštevku le 46 sekund za rdečo majico, torej je trenutno virtualno vodilni na dirki.

15:05
Julius van den Berg (EF Education-EasyPost) je danes v pikčasti majici, Sam Bennett (Bora-Hansgrohe) je v zeleni, Edoardo Affini (Jumbo Visma) je v rdeči, Ethan Hayter (Ineos Grenadiers) pa v beli majici. 

15:00
Po dnevu počitka zaradi selitve pelotona iz Nizozemske v Španijo je pred kolesarji 4. etapa, dolga 153 kilometrov od Vitoria-Gasteiza do strmega zaključka v Laguardiji.

6 ubežnikov: James Shaw (EF Education-EasyPost), Ander Okamika (Burgos-BH), Jarrad Drizners (Lotto Soudal) in Joan Bou (Euskaltel-Euskadi), Aleksej Lučenko (Astana Qazaqstan) in Alessandro De Marchi (Israel Premier Tech), ima 2:25 prednosti 100 km pred ciljem. Povprečna hitrost na dirki je kar 47,5 km/h!

4. etapa Vuelte je že hribovita. FOTO: Graphic News/Delo
4. etapa Vuelte je že hribovita. FOTO: Graphic News/Delo

***

Po dnevu počitka zaradi selitve pelotona iz Nizozemske v Španijo je pred kolesarji 4. etapa, dolga 153 kilometrov od Vitoria-Gasteiza do strmega zaključka v Laguardiji.

image_alt
Roglič poskrbel za dobro voljo med pomočniki

Prva etapa na španskih cestah je že hribovita. Kolesarje gostuje pokrajina Alava, danes bodo morali premagati že dva gorska cilja. Prvi je Puerto de Opakua, 5 kilometrov dolg klanec s 6,9-odstotnim povprečnim naklonom, uvrščen je v 2. težavnostno kategorijo. Drugi klanec je Puerto de Herrera, ki je dolg 7,3 kilometra, 4,8- odstoten naklon, 3. kategorije. Na etapi sta še dva leteča cilja.

Zanimiv za gledalce in težak za kolesarje pa je zaključek etape na 800 metrov dolgem klancu s povprečnim 10-odstotnim naklonom. Danes bo rdeča majica spet lahko zamenjala lastnika. V treh etapah je rdeča majica bila na treh različnih kolesarjev iz istega moštva, Rogličeve Jumbo Visme. To se lahko zgodi le v primeru, če je na prvi etapi moštveni kronometer. 

Primož Roglič je na tretjem mestu v skupnem seštevku. Danes ga ob dobrem zaključku lahko pričakujemo že v rdeči majici. Zanimiv je pogled na skupni seštevek. Prvih šest kolesarjev je jumbovcev in vsi imajo isti skupni čas. Kdor bo izmed njih danes najhitrejši na zaključnem klancu, bo prevzel rdečo majico. Seveda, če morebitnim ubežnikom ne uspe prelisičiti vseh skupaj. Najbližji zasledovalec na sedmem mestu je kolesar Ineosa Britanec Ethan Hayter, ki zaostaja 13 sekund. Prav tolikšno, kot prvi Rogličev izzivalec Richard Carapaz.

Irec Sam Bennett je slavil na dveh od prvih treh uvodnih etapah na Nizozemskem. FOTO: Sem Van Der Wal Afp
Irec Sam Bennett je slavil na dveh od prvih treh uvodnih etapah na Nizozemskem. FOTO: Sem Van Der Wal Afp

Komentarji: