Sky se v Franciji spet poigrava s konkurenco

Na ekipnem kronometru je bil Sky razred zase, prva gorska etapa pripadla Julianu Alaphilippu.
Fotografija: Alaphilippe je s svojim simpatično samozavestnim pristopom postal ljubljenec francoskih navijačev. Foto AFP
Odpri galerijo
Alaphilippe je s svojim simpatično samozavestnim pristopom postal ljubljenec francoskih navijačev. Foto AFP

Dauphine je dirka po Franciji v malem, tudi letos je kolesarjem ponudila vse, kar jih julija čaka na Touru. Sky je veljal za favorita pred ekipnim kronometrom, a je visoka razlika presenetila vse, v prvi gorski etapi pa je Michal Kwiatkowski predal majico vodilnega ekipnemu kolegu Gianniju Mosconu.

Ekipni kronometer je zapletena mešanica moči, taktičnega znanja in uigranosti, predvsem pa zahteva veliko treninga. Sky je tehniko, ne glede na postavo kronometra, izpilil do potankosti, v sredo je svetu pokazal, da njegov vlak deluje izvrstno tudi brez Chrisa Frooma in Vasila Kirjenke. »To je bila ena največjih zmag v ekipnem kronometru v moji karieri, pa jih ni bilo tako malo. Od štarta do cilja smo vozili izvrstno, menjave na čelu so potekale gladko, nihče se ni želel dokazovati in predolgo vztrajal na vetru – vozili smo tako, kot se za najboljšo ekipo na svetu spodobi,« je v cilju žarel Geraint Thomas, ki je z dobrim kronometrom največ pridobil, saj bo v gorah glavno orožje Skya.

Tekmeci so izgubili precej, drugi BMC je zaostal za 38 sekund, QuickStep pa na petem mestu že za več kot minuto … Bahrain Merida na ekipnih kronometrih ne blesti, po dobrih dveh minutah zaostanka pa je bil športni direktor Gorazd Štangelj vseeno razočaran: »Ne moremo biti zadovoljni, zaostanek je višji, kot smo si želeli. Vidi se, da še nimamo dovolj izkušenj, menjave niso bile lepe in linija ni bila prava, to bomo morali popraviti.« Ekipni kolegi so tako Vincenza Nibalija še pred prvim testom v gorah postavili v zelo nezavidljiv položaj v boju za zmago.

Med njimi je tudi Luka Pibernik, ki je bil presenečen nad hitrim kronometrom: »Na ravninskih delih smo vozili 60 kilometrov na uro, veliko je bilo ovinkov, ki so motili ritem, bilo je težko. Vesel sem, da padec na začetku dirke ni pustil večjih posledic, zdaj pa čakam, kako se bo telo odzvalo na vzponih.«


 

Nihče ne pride v slabi formi


Včerajšnja etapa je potrdila doslej videno v Franciji. Sky je imel dirko pod nadzorom, na zadnjem vzponu so za nosilca rumene majice Michala Kwiatkowskega narekovali enakomeren ritem vse do zadnjega kilometra, ko je Romain Bardet z napadom razbil vodilno skupino. Kwiatkowski je izgubil 20 sekund in rumeno majico predal mlajšemu Italijanu v dresu Skya Gianniju Mosconu, etapno zmago pa je po pospešku v zadnjih 100 metrih slavil Julian Alaphilippe. »To je moja prva dirka po aprilu, imel sem dolg premor in tri tedne višinskih priprav. Počutim se dobro, zelo vesel sem zmage v tako močni konkurenci, na Dauphine nihče ne pride v slabi formi,« je na cilju razlagal Alaphilippe.

Francoz je vse boljši na vzponih in iz dirke v dirko dokazuje svoj razkošen talent. V mnogočem spominja na Alejandra Valverdeja, to pa je primerjava, ki se je v kolesarstvu ne bi branil nihče. 

Komentarji: