Tadej Pogačar zdaj lovi Primoža Rogliča

Slovenski kolesarski as bo še drugo sezono zapovrstjo končal na vrhu lestvice Mednarodne kolesarske zveze.
Fotografija: Tadej Pogačar resda ni še tretjič zapored slavil na največji kolesarski dirki, a je tudi z zmagoslavjem na zadnji veliki dirki  sezone – 116. »Giro di Lombardia« – potrdil, da je še vedno najboljši kolsar na svetu. FOTO: Marco Bertorello/AFP
Odpri galerijo
Tadej Pogačar resda ni še tretjič zapored slavil na največji kolesarski dirki, a je tudi z zmagoslavjem na zadnji veliki dirki  sezone – 116. »Giro di Lombardia« – potrdil, da je še vedno najboljši kolsar na svetu. FOTO: Marco Bertorello/AFP

Slovenski kolesarski as Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) bo še drugo sezono zapovrstjo končal na vrhu lestvice Mednarodne kolesarske zveze (Uci). Primož Roglič (Jumbo-Visma) bo predvidoma sezono sklenil na 24., Matej Mohorič (Bahrain-Victorious) pa na 28. mestu.

Sezona sicer še ni končana, saj poteka še nekaj dirk nižjega ranga, a do večjih sprememb do končne lestvice prihodnji torek ne bo prišlo.

Jasno je že, da bo na vrhu znova prezimil Pogačar, ki je v tej sezoni slavil na 16 dirkah, od tega 12 v svetovni seriji. Med njimi tudi na preizkušnjah po ZAE, Tirreno-Adriatico, na VN Montreala, treh etapah Toura ter na zadnjem spomeniku sezone po Lombardiji, zaradi česar je prednost pred zasledovalci na lestvici še nekoliko povišal. Zmagal je tudi na domači pentlji, ki sodi v serijo 2.Pro.

Štiriindvajsetletnik je zbral 5131 točk, 4525 jih ima Belgijec Wout Van Aert (Jumbo-Visma) na drugem mestu, sledi pa njegov rojak Remco Evenepoel (Quick-Step Alpha Vinyl) s 4453. Četrti je zmagovalec letošnjega Toura, Danec Jonas Vingegaard (Jumbo-Visma), s 3154 točkami. Med deseterico bo svojo zadnjo sezono sklenil bržčas tudi Španec Alejandro Valverde (Movistar).

Pogačar je ta teden dosegel nov rekord s 55 zaporednimi tedni na vrhu lestvice Ucija, pred tem je bil ta v rokah Slovaka Petra Sagana s 54. Skupno je Pogačar zdaj na vrhu 65 tednov in lovi Sagana (69), rekord pa drži še en Slovenec, Roglič, ki je bil številka 1 kar 75 tednov.

Prav slednji je po padcih na Touru in Vuelti ter zmagah na dirkah Pariz-Nica ter kriteriju Dauphine letos zbral 1621 točk. V ponedeljek je uspešno prestal operacijo rame in na družbenih omrežjih zapisal, »vrnil se bom« v slogu filmske uspešnice Terminator 2.

Tretji najboljši Slovenec na lestvici, Mohorič, je z zmago na spomeniku Milano-Sanremo ter po slabšem nadaljevanju sezone zbral 1494 točk, preostali Slovenci pa niso presegli meje 500 točk.

Primož Roglič za seboj nima najboljše sezone, a je za pretekle dosećke prejel Zlati znak Republike Slovenije. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Primož Roglič za seboj nima najboljše sezone, a je za pretekle dosećke prejel Zlati znak Republike Slovenije. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Jan Tratnik, ki se iz vrst Bahrain-Victoriousa seli k Jumbo-Vismi, je 145., Jan Polanc (UAE Team Emirates) je 178., Luka Mezgec (BikeExchange-Jayco) je 254., Domen Novak, ki se prav tako seli iz ekipe Bahrain ter se bo pridružil UAE Team Emirates, je 298., Matevž Govekar (Bahrain-Victorious) pa zaseda 309. mesto.

Seštevki najboljših osmih Slovencev na lestvici tako pomenijo četrto mesto med državami (9927 točk). Pred Slovenijo so prva Belgija (17.952), druga Španija (11.846) ter tretja Francija (11.734).

Pri ženskah je na vrhu pričakovano Nizozemka Annemiek van Vleuten (Movistar). Zmagovalka letošnjega Gira, Toura ter svetovna prvakinja je zbrala 4683 točk in bo v zadnjo poklicno sezono vstopila kot prepričljivo najboljša. Sledi ji rojakinja in evropska prvakinja Lorena Wiebes (Team DSM), ki je letos zmagala na kar 23 dirkah.

Slovenk ni med najboljšo stoterico. Najvišje je Eugenia Bujak (UAE Team ADQ) na 137. mestu, na 142. pa je Urška Žigart (BikeExchange-Jayco). Urša Pintar (UAE Team ADQ) je 165., Špela Kern, ki bo v prihodnji sezoni dirkala za Cofidis, pa 222.

Preberite še:

Komentarji: