V rimski areni je Roglič spisal novo poglavje pravljice

Na rožnati pentlji je Primož Roglič poskrbel za prve slovenske stopničke na tritedenski dirki.
Fotografija: Primož Roglič si je v zaključnem kronometru zagotovil mestu na zmagovalnem odru Gira. FOTO: Leon Vidic/Delo
Odpri galerijo
Primož Roglič si je v zaključnem kronometru zagotovil mestu na zmagovalnem odru Gira. FOTO: Leon Vidic/Delo

V zadnjem tednu dirke po Italiji so se za Primoža Rogliča težave kopičile iz dneva v dan, a je ostal neomajen. Poškodbo prsnega koša je potisnil na stranski tir, v soboto je omilil škodo v najtežji gorski etapi in v nedeljo na kronometru zbral še dovolj moči, da se je vrnil na tretjo stopničko zmagovalnega odra, ki se je tudi Rogliču zdela velika kot zmaga. Ta je zasluženo pripadla Richardu Carapazu, ki je zaključni teden dirke odpeljal brez napake, Vincenzo Nibali pa je navdušil tifose z drugim mestom.

Ko se je minuli konec tedna najprej z želodčnimi težavami, nato pa še s padcem do takrat odlična dirka za Rogliča začela sesuvati v prah, se tudi mesto na odru za zmagovalce ni več zdelo samoumevno. O poškodbi slovenski as ni želel govoriti vse do cilja v Veroni, ko ga je v hodnikih pod areno v Veroni obkrožila sedma sila: »Od 14. etape dalje se nisem počutil najbolje, sem zelo utrujen in ne počutim se najbolj zdravega, zato je bila vsaka etapa zame velika preizkušnja. Nisem bil prepričan, da bom zdržal do konca.«

Roglič je prvi slovenski kolesar s stopničkami v skupni razvrstitvi tritedenske dirke. FOTO: Leon Vidic/Delo
Roglič je prvi slovenski kolesar s stopničkami v skupni razvrstitvi tritedenske dirke. FOTO: Leon Vidic/Delo


Slabosti so začutili tudi njegovi tekmeci, izvrstna sta bila kolesarja Movistara Carapaz, ki se je v rožnati majici počutil zelo udobno, in Mikel Landa, za katerega je bil tudi Nibali prepričan, da je bil najboljši hribolazec v zadnjem tednu Gira, a se je moral sprijazniti z vlogo pomočnika. V sobotni etapi, ki se je izkazala za še zahtevnejšo od vzpona na Mortirolo, so se napadi na Rogliča začeli že v prvi polovici na prelazu Manghen, Zasavec pa je takoj zašel v težave. Do ključnih dveh vzponov je še ujel stik s tekmeci, nato pa sta Nibali in Carapaz uprizorila še zadnji napad, na katerega Roglič ni imel odgovora.

Pred množico slovenskih navijačev, ki so bili v zadnjih dveh dneh najbolj številčni privrženci na dirki, je nekako še zbral moči in za Lando zaostal le za minuto. Vse besede pohvale v svetovnih medijih na račun Slovencev je zamenjalo zgražanje, ko je eden od preveč navdušenih gledalcev skoraj 20 sekund potiskal Rogliča navkreber, za kar je Zasavec dobil deset sekund pribitka, drugi pa je želel Rogliča spodbujati s tekom, a se je zapletel in med padcem s seboj na tla potegnil tudi Miguela Angela Lopeza ter mu uničil možnosti za etapno zmago.
 

Navijači so Giro dvignili na novo raven


Roglič se je padcu nekako izognil, Nibalija in Carapaza pa v ospredju ni več ujel. Sicilijanec je v cilju športno čestital Ekvadorcu za odličen Giro in se sprijaznil, da rožnate majice letos ne bo odnesel domov. Odprto je ostalo le še vprašanje o tretjem mestu na dirki po Italiji.

Proti Landi je Roglič na 17 kilometrih kronometra v Veroni potreboval vsaj 23 sekund naskoka, da bi na podelitvi stal ob boku glavnih tekmecev, navdušen je bil tudi nad navijači: »Vsakemu posebej sem zelo hvaležen, da je prišel ob progo in nas podpiral. V zadnjih dneh je Giro s slovenskimi navijači veliko pridobil, dirko so dvignili na novo raven in zelo ponosen sem na njih.«

Richard Carapaz je prvi Ekvadorec, ki je osvojil tritedensko dirko. FOTO: Leon Vidic/Delo
Richard Carapaz je prvi Ekvadorec, ki je osvojil tritedensko dirko. FOTO: Leon Vidic/Delo


Na dan začetka meteorološkega poletja je sonce pošteno ogrelo ulice Verone, ogrel pa se je tudi Rogličev motor, saj je že do vrha vzpona na polovici trase nadoknadil večino zamujenega časa in se na koncu pripeljal do arene s prednostjo, ki je bila preveč tudi za žilavega Lando.

Na stopničkah je nekaj sekund slave prvi dobil Roglič, zatem sta navdušene tifose ob koncu Gira, ki je pošteno zanimiv postal prav v zadnjem tednu, pozdravila še Nibali in Carapaz. Roglič se je pred vrnitvijo v domovino ozrl na doseženo v 21 etapah: »Vesel sem in ponosen na to, kar sem dosegel, stati na odru za zmagovalce kot Slovenec je nekaj nepredstavljivega, zdaj mi je to uspelo. Predvsem sem ponosen tudi na vse navijače, ki so se zbrali ob progi, teže dosežka pa se bom najbrž zavedel šele kasneje.«
 

Danes sprejem za majske junake


V minulih dneh in tednih je na novo spisal nekaj poglavij slovenske kolesarske zgodovine. Postal je prvi, ki je oblekel rožnato majico vodilnega na Giru, nosil jo je pet dni, v žep je pospravil dve etapni zmagi, tretje mesto v skupnem seštevku pa je bilo pika na i dirki presežkov. Ob tem ne smemo pozabiti niti na Jana Polanca, ki je prav tako dva dneva kraljeval rožnati pentlji in bil dolgo v igri za prvo deseterico, na koncu pa se mu je izmuznila tudi zaradi premajhne podpore v ekipi UAE Emirates. V zadnjih dneh je bil Polanc popolnoma izmučen, zadnji kronometer pa je končal na 14. mestu, takšna je bila tudi njegova končna uvrstitev.

Jan Polanc je zasedel 14. mesto. FOTO: Leon Vidic/Delo
Jan Polanc je zasedel 14. mesto. FOTO: Leon Vidic/Delo


Nova, že 102. izvedba Gira je tako končana, za Slovenijo bo šla v zgodovino kot daleč najboljša doslej. Slavje se bo nadaljevalo danes pred Mestno hišo v Ljubljani, kjer bo sprejem za Rogliča, Polanca in tudi Tadeja Pogačarja, slovenske junake kolesarskega maja.
 

Komentarji: