Za najvišjo stopničko je bil tokrat nekaj odstotkov prekratek

Primož Roglič je dirko po Britaniji končal na zmagovalnem odru. Na Vuelti še naprej blesti Yates, nedeljska etapa je pripadla Thibautu Pinotu. 
Fotografija: Kolesarji Lotta so bili prepričljivo najboljši v točkovanju ekip v Britaniji. Foto Afp
Odpri galerijo
Kolesarji Lotta so bili prepričljivo najboljši v točkovanju ekip v Britaniji. Foto Afp

London – Največja dirka na Otoku se je končala s spektaklom na ulicah Londona, kjer je zmago in zeleno majico brez težav zadržal Julian Alaphilippe, Primož Roglič pa je s tretjim mestom dosegel nov lep uspeh v že tako zelo uspešni sezoni. Na Vuelti zmagi za Simona Yatesa in Thibauta Pinota.

Zadnji dve etapi na dirki po Britaniji pričakovano nista več prinesli sprememb v skupnem seštevku in po krogih v centru Londona, ki so ob ceste pritegnili zavidljivo število gledalcev, se je ene največjih zmag veselil Julian Alaphilippe. Francoz je napadal od prvega dne dalje in je zasluženi zmagovalec, premoč mu je moral priznati tudi Roglič. »Primož na dirko ni prišel v vrhunski formi, saj je šele sredi priprav za svetovno prvenstvo v Innsbrucku in pošteno je potrebno priznati, da tokrat enostavno ni bil dovolj dober. Kljub vsemu smo lahko zadovoljni z mestom na odru za zmagovalce, za glavno nagrado pa mu je tokrat zmanjkalo tistih nekaj odstotkov, ki jih še potrebuje, da bo spet v vrhunski formi,« je doseženo s trezno glavno ocenil športni direktor nizozemskega Lotta Jan Boven. Nizozemci so bili najboljša ekipa na dirki, v prvi deseterici sta končala še Neilson Powless, ki letos prvo leto dirka med profesionalci, bil je sedmi, in Pascal Eekhorn, ki je zaokrožil deseterico.
 

Nova zmaga za Pogačarja


Tretje letošnje zmage Rogliča na etapnih dirkah ni bilo, se pa Zasavec pred svetovnim prvenstvom spet približuje najboljšim, kar je zelo dober obet za zadnji vrhunec sezone. Kar ni uspelo Rogliču, je na dirki po Furlaniji uspelo Tadeju Pogačarju. Veliki up slovenskega kolesarstva je bil v treh dneh v Italiji najboljši, premagal je močno konkurenco na dirki, kjer so nastopali tudi profesionalci, ne le kolesarji do 23 leta starosti! Dirka se je odločala na Matajurju, kjer je bil Pogačar drugi, a je imel iz prve etape dovolj prednosti, da je oblekel rumeno majico in jo brez težav zadržal tudi na zadnji dan dirke.

Tadej Pogačar je pot do zmage tlakoval na Matajurju. Foto Ljubljana Gusto Xaurum
Tadej Pogačar je pot do zmage tlakoval na Matajurju. Foto Ljubljana Gusto Xaurum


Pogačar tudi po veliki zmagi na Avenirju ostaja v dobri formi. »Počutil sem se zelo dobro že na etapi na Matajur, kjer smo tudi prišli do majice vodilnega, zadnji dan pa je ekipa lepo kontrolirala tempo na čelu glavnine in nevtralizirala vse pobege, prav veliko jih ni bilo in zato smo lahko v miru uživali v dirki. Zame je po zmagi v Franciji vse to le še češnja na torti, le pika na i.«

Dirka po Friuliju je bila zadnji pravi test pred Innsbruckom, kjer bo na cestni dirki v vlogi prvega favorita za mavrično majico. »Termin dirke po Furlaniji je bil odličen, sem sredi priprav na Innsbruck in če bo vse potekalo po načrtih, bom tudi tam v dobri formi in z malo sreče mi lahko uspe odličen rezultat.«
 

Bo Yates tokrat zdržal do konca?


Tri zaporedne gorske etape so tudi na Vuelti končno razkrile, kdo lahko resno računa na končno slavje v Madridu. Po dveh tednih dirkanja najbolje kaže Simonu Yatesu, ki tako kot na Giru deluje najbolj sveže, po sobotni etapni zmagi je ponovno oblekel rdečo majico vodilnega. V deveti etapi jo je oblekel po srečnem spletu naključij, ko so se v samem zaključku naredile majhne razlike, tokrat je bil prepričljivo najboljši na ciljnem vzponu. »Tokrat si majico precej bolj zaslužim. Bila je težka etapa, po petkovih bojih so bile noge vseh težke, zato sem moral pazljivo izpeljati zaključek in hraniti energijo. Uspelo mi je, odločil sem se za pravi trenutek za napad in do ciljne črte nisem več gledal nazaj,« je Britanec povedal v cilju.

Thibaut Pinot na vrhu Lagos de Covadonge. FOTO: AFP
Thibaut Pinot na vrhu Lagos de Covadonge. FOTO: AFP


Letošnja Vuelta se zanj odvija zelo podobno kot Giro, ko je bil prav tako agresiven in vsak dan pridobival sekunde, a ga je na koncu povsem zmanjkalo, ko je z napadom na Colle delle Finestre pot do kasnejše zmage tlakoval Chris Froome. Yates se primerjavam z Girom izogiba: »To je dirka zase, mislim, da je težko kar koli pametnega povedati v zvezi s tem, sem se pa na Giru zagotovo veliko naučil. Bomo videli, upam le, da bodo noge ostale tako dobre.« Nedeljsko etapo s ciljnim vzponom na Lagos de Covadonga, ki mu pravijo tudi španski Alpe d'Huez, je dobil Thibaut Pinot, nekaj sekund je pridobil tudi Miguel Angel Lopez, Yates pa je le nadzoroval Naira Quintano, ki ostaja najresnejši tekmec kapetana Mitchelton Scotta.
 

Komentarji: