Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Košarka

Dirigent v bolnišnico, toda Krka brez možnosti

Petrol Olimpija tudi brez Mitcha McCarrona gladko dobila prvo tekmo finala, krmilo je odločno prevzel Jan Špan.
Krka je bila na prvi tekmi brez možnosti za zmago. FOTO: Uroš Hočevar/
Krka je bila na prvi tekmi brez možnosti za zmago. FOTO: Uroš Hočevar/
21. 5. 2018 | 06:00
22. 5. 2018 | 00:14
6:00
V soboto je Petrol Olimpija dosegla že deseto zaporedno zmago v ligi Nova KBM in v prepričljivem slogu povišala vodstvo proti Krki na 5:1 v tej sezoni. Kaj torej preostaja Novomeščanom v nadaljevanju finalnega dvoboja? Lahko branilca naslova premagajo kar trikrat v štirih poskusih, ki so jim preostali na voljo? 

»Niti približno ne mislimo, da je karkoli odločeno. Ne nazadnje je v Krka v polfinalu s Sixtom Primorsko gladko izgubila po podobnem scenariju, a nato Koprčane dvakrat premagala. Ne smemo se sprostiti,« je prepričan Olimpijin trener Zoran Martič, potem ko so njegovi košarkarji prikazali dva različna obraza. S slabim začetkom so omogočili Krki, da je prišla do prednosti 13:3 in odločila prvo četrtino v svojo korist, nato pa začeli vse igrati vse bolje, čeprav so že po treh minutah ostali brez prvega dirigenta Mitcha McCarrona. V boju za žogo si je nategnil vezi v levem komolcu in skoraj zagotovo bo izpustil tudi jutrišnjo revanšo v Novem mestu.

Po njegovem odhodu na pregled v bolnišnico v spremstvu dr. Oskarja Zupanca so se začeli prelomni trenutki tekme. Prvi večji val menjav je potrdil, da je Olimpijina zasedba bistveno »daljša«, saj je lahko proti tekmečevim mladcem poslala v ogenj rutinerja, kot sta Domen Lorbek in Mirza Begić, ob tem pa je Jan Špan vnovič dokazal, da je kos nalogam, ko se poškodujejo njegovi branilski kolegi. In tako kot je prevzel krmilo ob odsotnosti Talorja Battla, je v soboto po McCarronovi poškodbi dosegel 19 točk (za dve 5:8, za tri 3:7) in 4 asistence ter postal najučinkovitejši strelec dvoboja. Pod njegovim vodstvom so Ljubljančani dobili drugo četrtino s 24:15, tretjo s 27:19, v 28. minuti vodili s 64:43, tri minute pred koncem pa s +23 (82:69).

»V tej sezoni sem bil že večkrat v podobni vlogi, zato sem psihično in telesno pripravljen za takšne izzive. Tudi tokrat se nisem ustrašil naloge, na mojo srečo pa se je vse odlično izšlo. Odigrati moramo še dve tekmi na podobni ravni, kajti če se ne približamo stotim odstotkom naših sposobnosti, lahko hitro zaidemo v težave, Novomeščani pa so v tej sezoni večkrat opozorili, česa so sposobni. Ne popuščajo in ne razmišljajo o vdaji, zato moramo biti pripravljeni na vse,« ocenjuje Špan, ki bo ob morebitni McCarronovi odsotnosti vendarle dobil pomoč. Olimpija bi lahko v svojo dvanajsterico vključila Roka Badžima, ki je zaradi kvote štirih tujih košarkarjev odigral le 10 od 14 tekem v ligi za prvaka, v končnici pa še ni dobil priložnosti. Prednost so imeli McCarron, Jusuf Sanon, Devin Oliver in Jordan Morgan.
 

Petrov: Preslaba obramba


»V prvi četrtini so bili naši košarkarji pod pritiskom, saj so se zavedali pomembnosti prve finalne tekme. Za nameček so Novomeščani igrali, kot nam ne ustreza. Na srečo smo spremenili potek tekme in uveljavili naše prednosti. Dejstvo je, da se lahko za nas vse skupaj slabo konča, če vztrajamo pri posamičnih akcijah in čakamo, kaj bo nekdo storil z žogo. Ko smo bili moštvo tako v obrambi kot napadu, smo bili bistveno boljši od Krke,« zagotavlja Martič, potem ko je Petrol Olimpija izkoristila 51,5 odstotka vseh metov iz igre (Krka 34,3 %) in dobila skok s 50:33 (Morgan in Hrovat po 8, Oliver 7; Dimec 8). Pri točkah iz rakete je prekosila tekmeca s 44:28, pri koših iz drugih akcij z 20:6, pri nasprotnih napadih z 28:14, njeni rezervisti pa novomeške igralce s klopi z 49:29.

Krkin trener Simon Petrov je priznal: »Veliko preslabo smo igrali v obrambi, da bi lahko govorili o možnostih za presenečenje. Olimpija je dosegla 90 točk, kar je veliko preveč za igro, kakršno želimo prikazati v finalu. Tudi v napadu moramo odpraviti nekaj slabosti. Podrobno moram proučiti posnetek tekme, toda izid nas opozarja, da je šlo marsikaj narobe. Finala vendarle še ni konec, prepričan sem, da bomo v Novem mestu prikazali veliko boljšo predstavo, ki nam bo prinesla ugodnejši rezultat.«


Petrol Olimpija : Krka 90:69 (66:52, 39:33, 15:18)
Dvorana Stožice, gledalcev 3000, sodniki Krejić (Kr), Zupančič in Grbić (oba Lj).
Petrol Olimpija: McCarron, Hrovat 8 (4:4), Kastrati 6 (4:6), Oliver 15 (2:2), Morgan 12 – prva peterka; Radulović 4, Tratnik 2, Špan 19, Bubnić 2, D. Lorbek 12 (2:3), Begić 6 (2:4), Sanon 4; Krka: Marinelli 10 (1:1), Kovačevič 6 (1:1), Jošilo 9 (3:4), Stipaničev 2, Dimec 13 (3:6) – prva peterka; Jančar Jarc, Škedelj 4, Osolnik 3 (0:2), Bratož 4 (2:2), Cinac 7 (2:2), Fifolt 2 (2:4), Zagorac 9 (5:5).

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine