Izvrstni Dragić s trojnim dvojčkom prvo ime »slovenskega« večera

Košarkarji Miamija so v zelo zanimivi tekmi premagali Dallas s 105:99, prvi strelec večera je bil Goran Dragić.
Fotografija: Goran Dragić in Luka Dončić sta blestela v slovenskem večeru, po koncu tekme pa takole izjmenjala drese. FOTO: Jasen Vinlove/USA TODAY
Odpri galerijo
Goran Dragić in Luka Dončić sta blestela v slovenskem večeru, po koncu tekme pa takole izjmenjala drese. FOTO: Jasen Vinlove/USA TODAY

Slovenski navijači, več kot 2000 jih je pripotovalo v Miami, so spremljali izjemen večer Luke Dončića in Gorana Dragića, ki se je za Slovence končal idealno - z izvrstno igro obeh zvezdnikov in zmago Miamija s 105:99, po kateri so spet povsem v igri za končnico. Dragić je prvič po poškodbi začel v prvi peterki in se trenerju Spoelstri oddolžil s trojnim dvojčkom. 

V dobrih 37 minutah na parketu je dosegel 23 točk in bil prvi strelec tekme, v statistiko je vpisal še 12 skokov in 11 podaj, bil je gonilna sila večine napadov Vročice. Gogi je zadel 9 od 17 metov iz igre, Miami pa je z njim na parketu dosegel 10 točk več kot Dallas. Gostje iz Teksasa so bili sicer v prvem polčasu boljši nasprotniki predvsem zaradi meta iz igre, ki jo je dobro povezoval Luka Dončić.

Mlajši v slovenskem dvojcu je bil na parketu dobrih 30 minut, na začetku tekme se je ubadal z udarcem v koleno, dosegel pa je 19 točk, osem skokov in sedem asistenc, tudi Dončić je bil najboljši strelec svoje ekipe. Tokrat je "zmrznil" le v zadnji četrtini, ki jo je končal le z eno doseženo točko, skupaj pa je zadel šest od 18 metov iz igre, izgubil je tudi šest žog, a je pokazal nekaj izvrstnih preigravanj, s katerimi je dvignil slovensko občinstvo na noge. 





Končnica tekme je bila zelo napeta, na začetku zadnje četrtine se je Dragić vrnil na parket in takoj vzel žogo v svoje roke, z veliko borbenostjo je v ključnih trenutkih dvignil soigralce in zaostanek sedmih točk spremenil v vodstvo. Ključna je bila ukradena žoga sredi zadnje četrtine, po njej Vročica ni več izpustila vodstva iz svojih rok in ko je v zaključku z novo ukradeno žogo ter košem piko na i postavil še Dwayne Wade, so se košarkarji Miamija lahko razveselili zelo pomembne zmage. 

»Danes je bila to res posebna tekma, vsi te slovenski navijači, ki so prišli zaradi mene in Luka, so mi dali dodatno energijo, hkrati je bilo tudi vzdušje med ostalimi navijači izvrstno. Na takšnih tekmah se počutim najbolje, danes smo bili res razigrani, čeprav v prvem polčasu nismo delovali dobro v obrambi. Med odmorom smo se dogovorili, da moramo dati vse od sebe, če želimo zmago in to nam je uspelo. Spet smo osmi, kar je bil glavni cilj, gremo naprej,« je po tekmi povedal slovenski junak dvoboja Dragić.



Tekma je bila nekaj posebnega tudi zato, ker sta se na parketu zadnjič srečala Dirk Nowitzki in Dwayne Wade. Dva izmed najboljših košarkarjev vseh časov sta bila velika rivala, a nikoli v najboljših odnosih, čeprav sta vsaj v medijih letos zakopala bojno sekiro. Wade po sezoni odhaja v pokoj, Nowitzki sicer podobne poteze še ni napovedal, a mu bo bržkone sledil. 


 

PRVA ČETRTINA


Slovenski navijači so dobili novo "darilo" - Justise Winslow bo zaradi poškodbe tekmo izpustil, manjka tudi Josh Richardson, zato Goran Dragić prvo tekmo po poškodbi začenja v prvi peterki, na začetku tekme bo na parketu tudi Luka Dončić. Dragić je tekmo začel zelo odločno, podelil je tri asistence za prvih šest točk Miamija in pokazal, da bo pred slovenskimi navijači še posebej motiviran. Slovenskim navijačem je zastal dih, ko je Dončić s kolenom trčil v Derricka Jonesa Jr. in se v bolečinah usedel na klop za rezervne košarkarje, a se je Luka že čez nekaj minut vrnil na parket. Do prvih točk je prišel s prodorom mimo Dragića, še vedno pa Dončića koleno precej boli.

V drugi polovici prve četrtine se je razigral tudi Dončić, z dvema odličnima podajama in dvema zadetima metoma je Dallas popeljal v vodstvo, s tribun pa odmeva "Goran Dragić". Gogi je v prvi četrtini dosegel štiri točke in kar pet asistenc, Luka pa osem točk in po dve asistenci ter skoka. Dallas vodi z 29:26.


 

DRUGA ČETRTINA


Na začetku drugega dela igre sta bila Dončić in Dragić na klopi za rezervne igralce, Dallas pa je z dobrim kroženjem žoge in trojkami višal prednost, ko je Miami zaostajal že za 10 točk, je Erik Spoelstra vzel minuto odmora. V igro sta se vrnila na sredini druge četrtine in oba takoj prišla do košev, Dragić je zadel dvakrat in takoj znižal zaostanek Miamija ter pokazal, da je pravi vodja Vročice na parketu. Dallas je danes res razpoložen, po dveh slabih napadih Miamija so se razleteli po parketu in prednost je spet narasla na več kot deset točk, zato Spoelstri ni preostalo drugega kot nova minuta odmora. 

Dallas je prvi polčas dobil z 59:49, rak rana Miamija je bil predvsem met za tri točke, zadeli so le dva iz 14 poizkusov. Luka je v prvem delu zbral 10 točk, 5 skokov in tri asistence, Gogi pa 10 točk, dva skoka in 6 asistenc, oba sta najboljša strelca tekme v prvem polčasu. 
 

TRETJA ČETRTINA


Miami se je na začetku drugega polčasa povsem približal Dallasu po zaslugi Diona Waitersa, ki je dosegel 11 zaporednih točk. Dragić in Dončić sta na parketu začela drugi polčas. Luka Dončić je sredi tretje četrtine dvignil dvorano na noge s svojim značilnim "step-back" metom za tri točke, pri Miamiju pa je še vedno razpoložen Waiters. Košarkarji Miamija postajajo vse bolj nervozni, nekajkrat so sodniki ujezili tudi Dončića, ko ob njegovih prodorih niso dosodili osebne napake. Po 36 minutah igre Dallas vodi z 82:75, Miamiju manjka predvsem met za tri točke, počasi pa jim že teče voda v grlo, saj je zmaga za Vročico praktično nujna.


 

ČETRTA ČETRTINA


V zadnjem delu je Goran Dragić takoj stopil na parket in prevzel vajeti igre Miamija. Obe ekipi sta precej divjali po igrišču, Miami pa je devet minut pred koncem tekme izenačil. Pri Dallasu se je z dvema točkama prebudil Dirk Nowitzki, a mu je Dragić hitro vrnil, zdaj je že pri 18 točkah in 10 asistencah. Dončić se je v igro vrnil šele slabih sedem minut pred koncem tekme, v končnici se bosta z Dragićem pomerila iz oči v oči. Ob prostih metih Gogija so se zbudili tudi slovenski navijači in v AA Areni postregli z "Kdor ne skače, ni Slovenc!". Dragić na krilih navijačev leti po parketu, z borbeno igro je ukradel tudi žogo v obrambi in dvignil celotno dvorano na noge. Pred zadnjima dvema minutama Miami vodi z 98:97. Dragić je 1:15 pred koncem prikazal izjemno akcijo pod košem, obramba Dallasa je bila kot na vrtiljaku, Dragić pa je položil žogo v koš za vodstvo s tremi točkami. Luka je v končnici prevzel odgovornost in po prodoru vrgel iz težkega položaja, žoga ni šla skozi obroč in Miami je 29 sekund pred koncem na pragu zmage. Piko na i zmagi Miamija s 105:99 je z ukradeno žogo in košem postavil Dwayne Wade. 

Komentarji: