Nanterre v Stožicah brez polovice moštva in trenerja

Košarkarji Cedevite Olimpije so se želeli oddolžiti Francozom za tri zaporedne poraze, a ne v takšnih okoliščinah.
Fotografija: Košarkarji Cedevite Olimpije včeraj niso vedeli, kdo se jim bo danes postavil po robu. FOTO: Eurocup
Odpri galerijo
Košarkarji Cedevite Olimpije včeraj niso vedeli, kdo se jim bo danes postavil po robu. FOTO: Eurocup

Ljubljana – Ettore Messina, sloviti trener košarkarjev Milana, se je pred dnevi na glas spraševal o smiselnosti evropskih tekmovanj, saj je vse več izidov odvisnih od tega, kdo ima manj okuženih s koronavirusom, preloženi dvoboji pa se kopičijo z veliko naglico. Kot zgovoren primer bi lahko ponudil Cedevito Olimpijo in Nanterre. Ljubljančani so prvi obrok cene že plačali, še bolj pa so na udaru Francozi, ki bodo v 6. kolu evropskega pokala danes ob 18.30 gostovali v Stožicah.

Košarkarji Nanterra so bili v zadnjih dveh sezonah prava nadloga za Cedevito Olimpijo. Lani so dve od svojih štirih zmag na evropski sceni dosegli prav proti Ljubljančanom, kar pa jim ni veliko pomagalo, saj sta moštvi zasedli zadnji dve mesti v svoji skupini in se poslovili že po uvodni stopnji tekmovanja. Podobno je bilo 30. septembra letos, ko sta se v prvem krogu nove sezone vnovič srečali v Franciji, gostitelji so bili uspešnejši z 80:76 (Cordinier 20, Buycks 14, Warren 11, Kaba 10; Perry 21, Blažič 19, Murić 12, Hodžić 9). Pri eni zmagi so doslej tudi ostali, stožiški zasedbi pa se utegne poraz v predmestju Pariza boleče poznati pri končni razvrstitvi v skupini D. Zato je razumljivo, da se Olimpijini košarkarji goreče želijo vsaj delno oddolžiti Nanterru za tri zaporedne poraze. Vendar ne po takšnem scenariju.
 

Po letih pri Nanterru ga je ustavi virus


Drevišnji gostje Stožic so morali pred tednom dni preložiti domači dvoboj z Bursasporjem zaradi vdora koronavirusa v moštvo, minuli konec tedna pa so prisilno počivali tako kot vsi francoski prvoligaši. Testiranje v ponedeljek jim je razkrilo še hujše razmere: pozitivnih je bilo kar sedem članov ekipe, zato so zaprosili za preložitev dvoboja v Ljubljani, a dobili odgovor, da bodo že zbrali osem igralcev, kolikor je predpisani minimum po pravilih evropskega pokala.

Na septembrski tekmi je bil prvi strelec Nanterra krilo Isaia Cordinier (z žogo). FOTO: Eurocup
Na septembrski tekmi je bil prvi strelec Nanterra krilo Isaia Cordinier (z žogo). FOTO: Eurocup


Na dolgo pot do Amsterdama in Zagreba, nato pa z avtobusom do Ljubljane, saj je bil neposredni let iz Pariza odpovedan, so se tako odpravili le s petimi košarkarji s profesionalnimi pogodbami in s tremi mladci, med katerimi sta 16-letni center Victor Wembanyama in 19-letni Samuel Eyango-Dingo, ki je prebolel covid-19 in tri tedne sploh ni vadil. Doma je ostal tudi 56-letni trener Pascal Donnadieu, ki neprekinjeno vodi Nanterre od leta 1987, saj boleha za pljučnimi težavami in takšna avantura bi bila zanj preveliko tveganje.
 

Težave tudi za Golemca


Okoliščine so domala onemogočile priprave košarkarjev Cedevite Olimpije, hkrati pa jih postavljajo v položaj, da si morajo priigrati zmago, ob kateri ne bodo mogli pretirano uživati. »Vemo, da je naš tekmec Nanterre, a ne vemo, v kakšni zasedbi bo nastopil. Vse se spreminja iz dneva v dan, zato smo se morali pripravljati, kot da bodo Parižani prišli z vsemi aduti. Ne smemo se sprostiti, saj je tekmec kljub vsemu dovolj kakovosten, da nas lahko premaga na našem parketu, če ne bomo dovolj osredotočeni. Odpraviti moramo nekatere napake v naši igri, popraviti tudi igro v skoku in pri telesnem stiku. Temu smo namenili posebno pozornost na treningih. Žal tekem ni bilo, zato komaj čakamo, da se dokažemo na igrišču,« napoveduje Olimpijin trener Jurica Golemac.

Preberite še:

Komentarji: