Nerazumljeni junak pozna svoje slabosti

Prvi trojni dvojček Luke Dončića v ligi NBA z lepotno napako in s porazom.
Fotografija: Luka Dončić je kljub trudu izgubil dvoboj z Giannisom Antetokounmpom (levo). FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Luka Dončić je kljub trudu izgubil dvoboj z Giannisom Antetokounmpom (levo). FOTO: Reuters

Trojni dvojček je eden od največjih individualnih dosežkov pri košarki, pri katerem se igralec izkaže z dvomestnim učinkom v treh od petih možnih kategorij: po točkah, skokih, asistencah, ukradenih žogah ali blokadah. Luki Dončiću je uspel že v 45. nastopu v ligi NBA, a po njem ni izžareval pretiranega navdušenja. Dallas je namreč izgubil v Milwaukeeju (106:116), v njegovi osebni statistiki pa je bilo precej vrzeli.

Z 18 točkami, 11 skoki in 10 asistencami je Ljubljančan pri 19 letih in 327 dneh starosti postal drugi najmlajši košarkar s trojnim dvojčkom v elitni ligi. Philadelphiin branilec Markelle Fultz, prvi izbranec nabora NBA 2017, je bil deset dni mlajši, ko se je lani izkazal s 13 točkami, 10 skoki in 10 asistencami (prav tako proti Milwaukeeju), dosežek pa mu ni prinesel sreče. Zaradi poškodbe rame je v poldrugi sezoni odigral le 13 tekem. Dončić je hkrati šele tretji Dallasov novinec s trojnim dvojčkom. Lani je enega dosegel Dennis Smith, v prvenstvu 1994/95 pa Jason Kidd štiri. Pogled v preteklost potrjuje, da je mladi Slovenec dosegel nekaj izjemnega. A z motečo lepotno napako.

Ob podvigu Dončić ni izboljšal niti enega od svojih rekordov v posamičnih prvinah, izkoristil pa je le šest od 17 metov iz igre (35 %). Vštevši gostovanje pri Indiani je na zadnjih dveh tekmah metal 9:31 (29 %). Toda zgovoren je podatek, da je bil tudi s takšno statistiko še enkrat prvi strelec Teličkov, ki so doživeli četrti zaporedni poraz in z izkupičkom 20:26 zaostali za šest zmag za mesti, ki vodijo v končnico prvenstva.
 

Na vrsti četvorni dvojček?


A čeprav njihovi navijači objokujejo odsotnost branilca Dennisa Smitha (izpustil je že 17 dvobojev), ki je bil lani drugi strelec moštva za Harrisonom Barnesom, je verjetno še hujši udarec izguba dirigenta Joseja Baree zaradi strgane ahilove tetive. Dosedanji izkupiček Dallasa z izkušenim Portoričanom je 20:18, brez njega 0:8. Brez obeh pa mora Dončić neumorno skrbeti za soigralce, ki ne morejo prikriti številnih omejitev. A če bi bili boljši, bi se bolje odrezali že v prejšnji sezoni in ne bi mogli izbirati med prvimi na naboru. Ljubljančan je bil obsojen na moštvo, v katerem bo imel pogosto vlogo nerazumljenega junaka.

Milwaukee (34:12) je pod vodstvom 24-letnega Grka Giannisa Antetokounmpa, ki se je proti Dallasu izkazal z 31 točkami, 15 skoki in 5 asistencami, dobro vedel, od kod mu grozi največja nevarnost, in kje mora zgostiti obrambo. »Pri mojih nenatančnih metih so imeli prste vmes tudi gostitelji, toda ne glede na vse sem jih zgrešil preveč. Prilagoditi bom moral način igre, saj je jasno, da je glavna naloga vseh moštev omejiti tekmečeve adute. Tokrat sem igral zares slabo, vesel pa sem trojnega dvojčka, ki bi ga vseeno zamenjal za zmago,« je po porazu ocenil Luka Dončić.

Kaj mu je zdaj še preostalo? Marsikaj pomembnejše od trojnih dvojčkov, pri katerih bo dolgo nedosegljiv legenda Cincinnatija in Milwaukeeja, Oscar Robertson, ki je dosegel kar 181. Med poskusom moštvenega napredka pa se utegne Dončić morda približati četvornemu dvojčku, ki ga je zgodovina NBA doživela le štirikrat. Dosegli so ga le Nate Thurmond, Alvin Robertson, Hakeem Olajuwon in David Robinson; slednji zadnjega pred 25 leti s 34 točkami, 10 skoki, 10 asistencami in 10 blokadami.

Preberite še:

Komentarji: