Dončić bi trojnega dvojčka zamenjal za zmago, nora tekma in rekord Thompsona (VIDEO)

Dallas Mavericks z zlatim slovenskim košarkarjem je gostoval v Milwaukeeju in izgubil za deset točk. Luka Dončić je zbral 18 točk, 11 skokov in 10 asistenc.
Fotografija: Luka Doncic se je takole boril za žogo z Malcolmom Brogdonom. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Luka Doncic se je takole boril za žogo z Malcolmom Brogdonom. FOTO: Reuters

Luka Dončić je vpisal prvi trojni dvojček v ligi NBA, vendar je njegov Dallas izgubil že četrto zaporedno tekmo in je vse bolj oddaljen od nastopa v končnici.

Dallas Mavericks je na gostovanjih doživel že 20. poraz na 24 tekmah, Milwaukee Bucks pa je dobil 18 od zadnjih 22 tekem, potem ko se je srečanje končalo s 116:106 (35:26, 22:33, 35:25, 22:24).


 

Drugi najmlajši in tretji Slovenec s »triple double«


Dončić je pri 19 letih in 327 dneh postal drugi najmlajši košarkar v NBA s trojnim dvojčkom. Prvi je Markelle Fultz (Philadelphia), ki je bil lani star 19 let in 317 dni, ko je (tudi proti Milwaukeeju) zbral 13 točk, 10 skokov in 10 podaj. Pred Dončićem sta ta dosežek vpisala tudi Goran Dragić in Beno Udrih.

Dončić v Fiserv Forumu v prvem polčasu ni bil natančen, met iz igre je imel samo 1:7 (14,3 %; za tri 0:1), poleg treh točk pa je zbral že 7 skokov in 6 asistenc. Dallas, ki sicer veliko bolje igra doma, je ob polčasu imel spodbuden rezultat, vodstvo z 59:57. Pri Milwaukeeju je bil pričakovano najboljši grški zvezdnik Giannis Antetokounmpo, ki je do odmora zbral 19 točk.
 

Dončić ob koncu vlil nekaj upanja


V tretji četrtini je šlo znova bolje gostiteljem, ki so ušli na 92:84. Dončić je v njej dosegel šest točk (skupaj 10), zadel je četrti poskus trojke, ter prišel do 9. skoka in 9. asistence. Antetokounmpo je bil že pri 27 točkah.



V zadnjem delu je razlika narasla že na 17 točk (104:87), vendar skopnela na 5 (106:101), ko je Dončić dosegel koš in še prosti met po osebni napaki Malcolma Brogdona nad njim. Do konca so bile še tri minute, ampak ni se izšlo za Dallas, za katerega je Dončić minuto pred koncem (od "pleksija") zadel še neverjetno trojko za 106:112.
 

Antetokounmpo 31 točk


Na koncu je v 33 minutah zbral 18 točk (met iz igre 6:17, 35,3 %; za tri 2:5), 11 skokov, 10 podaj za trojni dvojček v karieri. Antetokounmpo je dosegel 31 točk in 15 skokov, Brogdon 19 točk. Drugi najboljši strelec pri Dallasu je bil Jalen Brunson (16), Wesley Matthews in Deandre Jordan sta dala po 15 točk.

Dončić je še naprej statistično najbolj vroči novinec v ligi NBA, vendar mu nazadnje v Indianapolisu ni šlo po željah, dosegel je zanj skromnih osem točk, za nameček je bil ob koncu tretje četrtine izključen zaradi nešportnega obnašanja. Evropski prvak s Slovenijo in prvak evrolige z Real Madridom je zato želel v Milwaukeeju odgovoriti na najboljši možni način – s še eno od sijajnih partij –, kar mu je naposled tudi uspelo. Bržčas ga je k premiernemu trojnemu trojčku motiviralo tudi zavedanje, da ga spremlja rekordno število rojakov v domovini.

»Tokrat sem igral res slabo, lepo je sicer vknjižiti trojnega dvojčka, a bi precej raje dosegel zmago. Zgrešil sem nekaj odprtih metov, ki bi jih moral zadeti, na tem moram v prihodnje še bolj trdo delati,« je po tekmi povedal Dončić. Predstavo slovenskega najstnika je komentiral tudi trener Dallasa Rick Carlisle: »Danes ni odigral najboljše tekme, a se moramo zavedati, da mu nikakor ni lahko. Nasprotne ekipe zdaj večino pozornosti v obrambi posvetijo temu, da bi upočasnili igro Dončića, zato težje prihaja do odprtih metov. Danes je sicer zgrešil nekaj metov, ki jih navadno ne bi, a nič ne de, vseeno si nima kaj za očitati.«

Giannis Antetokounmpo je zlahka premagoval obrambo Dallasa. FOTO: Reuters
Giannis Antetokounmpo je zlahka premagoval obrambo Dallasa. FOTO: Reuters

 

Dončićmania v slovenskih domovih


»Dončićmania« je namreč zavila v slovenske domove, ob polni luni se je torej končno izšlo tudi za slovenske ljubitelje košarke, ki si sicer ob poznih nočnih urah ne morejo privoščiti ogleda vragolij, ki jih v prvi sezoni prek luže uganja Dončić. Zavoljo praznika Martina Luthra Kinga, ki ga Američani praznujejo vsak tretji ponedeljek v januarju v čast velikemu borcu za človekove pravice, so bile mnoge tekme v ligi NBA že v zgodnjih popoldanskih urah po ameriškem času.



Devetnajstletrni Dončić, tretji izbor na lanskem naboru, ima v tej sezoni povprečje 20 točk, 6,8 skoka in 5,2 asistence. Dallasu ne kaže najbolje, ima 20 zmag in 26 porazov in je šele na 13. mestu v zahodni konferenci. Milwaukee je vodilni v vzhodni konferenci (33 zmag, 12 porazov), v povprečju dosega 117,6 točke na tekmo in zaostaja samo za Golden Statom (118,5), je pa vodilni v skokih (49 na tekmo).

Danes ob 6. zjutraj po slovenskem času je bilo konec glasovanja za tekmo All Star. Dončić je na zahodu zaostal le za LeBronom Jamesom. Na vzhodu je največ glasov dobil Antetokounmpo. Začetne postave bodo objavili v četrtek, ostali igralci bodo znani 31. t. m.

Jalen Brunson je takole prodrl pod koš Milwaukeeja. FOTO: Reuters
Jalen Brunson je takole prodrl pod koš Milwaukeeja. FOTO: Reuters

 

Poraz Miamija v Bostonu


Košarkarji Miamija so še vedno brez Gorana Dragića, ki pa se počasi približuje povratku. Tokrat so gostovali v Bostonu in izgubili z 99:107. Junak Bostona je bil Kyrie Irving s 26 točkami in 10 asistencami, pri Miamiju sta Derrick Jones in Dion Waiters dosegla vsak po 18 točk. Philadelphia je doma s kar 121:93 ugnala Houston, kjer je James Harden spet dosegel kar 37 točk, a ni imel pomoči zdesetkanih soigralcev. Houston se je v prestopnem roku okrepil s Kennethom Fariedom, ki je na prvi tekmi dosegel 13 točk in 6 skokov. 


 

Nora tekma in rekord Thompsona

 
Prvaki iz Oaklanda so gostovali v Staples Centru pri Los Angeles Lakers in že sredi tretje četrtine odločili tekmo v svojo korist, ko so povedli za več kot 30 točk. Glavni razlog za visoko vodstvo Golden Stata je bila nora tekma Klaya Thompsona, ki je »zagorel« in zadel 10 trojk iz 10 poizkusov, kar je doslej uspelo le Tyu Lawsonu leta 2011, Thompson pa je zdaj izenačil njegov rekordni dosežek. Klay je zgrešil šele 11 met za tri točke in takrat ga je Steve Kerr poklical na klop, saj je bila tekma že odločena. Thompson se je ustavil pri 44 točkah z neverjetnim metom, zadel je kar 17 od 20 metov iz igre. Golden State je zmagal s 130:111, to je bila njihova osma zaporedna zmaga. 

Preberite še:

Komentarji: