Slovenija bo močnejša za povratnike in tri novince

Selektor Rado Trifunović je razkril imena 14 košarkarjev za tekmi z Madžarsko in Avstrijo v kvalifikacijah za EP.
Fotografija: Jordan Morgan je v sezoni 2017/18 nosil dres Petrola Olimpije in bil njen prvi strelec v ligi ABA. FOTO: Roman ŠŠipić
Odpri galerijo
Jordan Morgan je v sezoni 2017/18 nosil dres Petrola Olimpije in bil njen prvi strelec v ligi ABA. FOTO: Roman ŠŠipić

Ljubljana – Senzacije ni bilo in je niti ni moglo biti. Selektor slovenske reprezentance Rado Trifunović v kvalifikacijah za evropsko prvenstvo 2021 pričakovano ne bo mogel računati na košarkarje iz lige NBA in evrolige, v uvodnih tekmah z Madžarsko 20. t. m. v Sobotelu in Avstrijo 23. t. m. v Kopru niti na Gašperja Vidmarja. V moštvo se vendarle vračajo nekateri aduti, ki so predčasno zapustili barko v boju za uvrstitev na lansko svetovno prvenstvo, pridružili pa so se jim trije novinci.

Trifunović je povabil na zbor v Mariboru 14 igralcev. Med organizatorji ni Matica Rebca, čeprav je edini odigral vseh 12 tekem v kvalifikacijah za mundial, saj je obveljala ocena, da sta Aleksej Nikolić in Luka Rupnik v boljši formi. Na seznamu ni niti Mihe Lapornika in Saša Zagorca, ki sta pri poskusu preboja na Kitajsko nastopila po sedemkrat, zato pa sta na njem Jaka Blažič in Klemen Prepelič, ki sta izpustila celoten drugi krog kvalifikacij za SP. Ognjeni krst se medtem obeta nekdanjemu Olimpijinemu centru Jordanu Morganu, kapetanu Kopra Primorske Alenu Hodžiću in krilnemu centru Martinu Kramplju, čeprav še ni odigral niti sekunde za Cedevito Olimpijo.

»Zaradi pomanjkanja visokih igralcev smo se odločili za naturalizacijo Američana Morgana in preizkus Martina Kramplja. Hodžić se je izkazal v koprskem dresu, odlikujeta pa ga tudi pozitiven značaj in zelo dobra igra v obrambi, ki bo imela posebno težo. Pred tekmo z Madžarsko bomo imeli na voljo samo tri dni za pripravo, zato pravega uigravanja v napadu ne bo,« je uvodoma pojasnil selektor.
 

Morgan kot Hines?


Največji del pozornosti razumljivo pripada Morganu. V vlogi naturaliziranega reprezentanta je nasledil Alena Omića in Anthonyja Randolpha, na katerega vodstvo Košarkarske zveze Slovenije potihem računa v junijskih olimpijskih kvalifikacijah. »Lani in predlani nas je teplo pomanjkanje centrov, zato smo morali tik pod obroč premestiti celo krila. Razmišljali smo tudi od drugih košarkarjih, med drugimi o Ivanu Markinkoviću, toda ko sem se pogovoril s številnimi trenerji, sem dobil najboljši odziv glede Morgana. Bil sem tudi pri njem in zelo zadovoljen sem bil z razpletom pogovora,« je zagotovil Trifunović, ki ga prav nič ne moti, da je novi center visok »le« 203 cm in šele peti po višini med njegovimi izbranci.

»Vsi najprej pogledamo na igralčevo višino, toda pri košarki sta pomembnejša razpon rok in dosežna višina. Pri centru šteje tudi, da dobro teče in skače, je močan in stabilen. V sodobni košarki veliko moštev igra z nizkim centrom, ne nazadnje je pri prvaku evrolige CSKA zelo uspešen Kyle Hines, čeprav meri le 199 cm. Po drugi strani dobro vemo, da našim reprezentantom najbolj ustreza center kova Gašperja Vidmarja, ki se veliko giblje, postavlja kakovostne bloke in se po njih odvaja, hkrati pa ima primerno 'prezenco' v obrambi. Vidmar bo zaradi težav s kolenom vnovič manjkal, toda tudi Jordan veliko pomaga soigralcem in ni izrazit potrošnik žog. Zanj je pomemben le moštveni uspeh, pri 28 letih pa je verjetno v najboljšem obdobju kariere,« je potrdil slovenski selektor.

Na seznamu za tekmi z Madžarsko in Avstrijo so organizatorja Aleksej Nikolić (Treviso) in Luka Rupnik (Antwerp), branilci Jaka Blažič (Cedevita Olimpija, Alen Hodžić (Koper Primorska), Blaž Mesiček (Mega Bemax) in Klemen Prepelič (Joventut), krili Gregor Hrovat (Afyon) in Edo Murić (Cedevita Olimpija), krilni centri Jan Kosi (Koper Primorska), Martin Krampelj (Cedevita Olimpija) in Blaž Mahkovic (Helios Suns) ter centri Žiga Dimec (Koper Primorska), Jurij Macura (Mega Bemax) in Jordan Morgan (Pinar Karsiyaka).

Preberite še:

Komentarji: