Slovenski moštvi osamljeni na dnu

Vodilni v ligi ABA so brez težav potrdili svojo kakovost proti Krki, Petrol Olimpija v Zadru padla po podaljšku.
Fotografija: Crvena zvezda je brez težav polnila Krkin koš. FOTO: ABA
Odpri galerijo
Crvena zvezda je brez težav polnila Krkin koš. FOTO: ABA

Na Dolenjskem sta v tej sezoni klonila prvak lige ABA Budućnost in nekdanji evropski šampion Partizan, toda Crvena zvezda je že drug kaliber. Beograjski rdeče-beli so v uvodni tekmi 14. kola lige ABA gladko premagali Krko in ostali neporaženi, tekmece pa potisnili še globlje na dno lestvice, na katerem jim zdaj dela družbo zgolj Petrol Olimpija. Ljubljančani so v Zadru vodili s 75:71 le 42 sekund pred iztekom 40 minut igre, a gostiteljim ponudili prilložnost za zmago že v rednem delu tekme, nato pa ostali praznih rok v podaljšku.

Tako kot na oktobrski tekmi v srbski metropoli je Crvena zvezda (80:66) opravila večino dela že do polčasa, le da je bila še bolj prepričljiva. Njena obramba je onemogočila Novomeščanom, da bi uveljavili ustrezen slog igre, prevladovala je pri metih z vseh razdalj in pri skokih. Še pred koncem uvodne četrtine si je priigrala 11 točk naskoka (22:11), v 19. minuti pa je vodila že z 48:25, saj Krka ni imela izrazito razpoloženega moža. Gostujoči trener Milan Tomić je medtem moral predvsem paziti, da je enakomerno porazdelil breme med vse svoje košarkarje, kajti kdor je stopil na parket, je hitro potrdil svojo kakovost na obeh straneh igrišča.
 

Brez obrambe za Kešlja

Po zaostanku s 33:60 so slovenski podprvaki prišli na svoj račun le v tretji četrtini, ki so jo pod vodstvom svojega 38-letnega kapetana Jureta Balažiča dobili s 23:17 in zmanjšali primanjkljaj, v zadnjem delu tekme pa je Crvena zvezda znova unovčila vse svoje prednosti. Marko Kešelj je slednjič metal trojke 6:7, Stratos Perperoglou 4:6, veliko pa niso zaostajali niti njuni soigralci, tako da je imelo beograjsko moštvo kar 56-odstoten izkoristek (14:25) pri poskusih za tri točke (Krka 8:23), gostitelje pa je ob odsotnosti organizatorja Domna Bratoža teplo tudi 15 izgubljenih žog (Marinelli 5, Lapornik 4) in dejstvo, da proti visokim in robustnim tekmecem niso mogli uveljaviti prave globinske igre v napadu; do konca so imeli na voljo zgolj štiri proste mete. Krka je zato zaostala za osem točk za svojim napadalnim povprečjem v ligi ABA, nevarno pa se je približala tudi drugi prejeti stotici v regionalni sezoni; s Cedevito je izgubila s 75:104.

»Na trenutke smo prikazali dobro košarko, toda igralci Crvene zvezde so bili preveč razpoloženi v napadu, da bi lahko imeli večje možnosti za novo presenečenje. Zdaj moramo naprej graditi na dobrih stvareh, ki smo jih videli, spodbudno pa je, da Marko Jošilo lepo okreva po dolgi poškodbi in že vadi s soigralci,« je poudaril Krkin trener Simon Petrov.

Luka Šamanić (z žogo) ni kronal dobre igre z zmago v Zadru. FOTO: ABA
Luka Šamanić (z žogo) ni kronal dobre igre z zmago v Zadru. FOTO: ABA

 

Nova tragedija Olimpije


Petrol Olimpija je izgubila še en tesen dvoboj, čeprav se ji je po zaostanku z 42:53 v 27. minuti nasmihala zmaga. S koši rekonvalescenta Mihe Lapornika (za tri 4:7), Aleksandra Lazića (3:5) in Luke Šamanića je dohitela Zadar še pred iztekom tretje četrtine in sredi zadnjega dela tekme prevzela vodstvo. Ko bi morala po dveh Lapornikovih prostih metih dokončati delo v zadnjih 42 sekundah, pa so se začele vrstiti napake, ki jih je z dvema košema kaznoval izkušeni Luka Žorić in izenačil rezultat na 75:75 le 4,2 sekunde pred iztekom rednega dela tekme. Ker Jan Špan ni pravočasno spravil žoge v igro, je imel Mario Little dodatno priložnost za gostitelje, a njegov met za tri točke ni zadel cilja. Zato pa so Dalmatinci poželi sadove svoje vztrajnosti v dodatnih petih minutah igre in zmagali, čeprav so metali za tri točke zgolj 2:11 (Olimpija 11:32) in izgubili skok z 28:41. Zato pa so dosegli kar 16 košev več za dve točki in z njimi zbrali dodatnih 32 točk, kaznovali pa so tudi 19 izgubljenih žog stožiške zasedbe in slab strelski večer Špana (za tri 1:8).

Olimpijin trener Saša Nikitović je po novem porazu ponovil že večkrat izrečene misli: »Naša zmaga v Zadru bi bila znova povsem zaslužena. Kljub vsemu pa je bila to za nas še ena tekma, v kateri smo prikazali dobro in borbeno predstavo, a na koncu  izgubili. Zagotovo nas čaka še veliko dela, saj moramo ugotoviti, zakaj se nam to dogaja. Gremo naprej. Že v soboto nas čaka nova tekma, košarkarje pa moramo telesno in miselno pripraviti na dvoboj državnega prvenstva s Šentjurjem.«

Drugi pari 14. kola lige ABA – Cibona : FMP 90:71 (69:56, 47:41, 24:13 – Bundović 22, Marić 20; M. Rebec in Pot po 15); danes: Partizan – Mornar (19), Mega Bemax – Cedevita (21); nedelja: Budućnost – Igokea (17); vrstni red: Crvena zvezda 14:0, Cedevita 9:4, Budućnost in Mega Bemax po 8:5, Partizan 7:6, FMP in Cibona po 6:8, Igokea in Mornar po 5:8, Zadar 5:9, Petrol Olimpija in Krka po 4:10.

Pari 12. kola lige ABA, danes: Zlatorog – Sixt Primorska (17), Petrol Olimpija – Šentjur (18), Helios Suns – Hopsi Polzela (19), Rogaška – Šenčur GGD (19); že odigrano – Ilirija : Krka 83:85.
 

Preberite še:

Komentarji: