Umrl je nekdanji prvi mož francoske, evropske in svetovne košarke

»Dolžni smo mu zahvalo za ves trud, ki ga je vložil v oživitev konkretnih sprememb, brez katerih FIBA danes ne bi bila, kjer je.«
Fotografija: Nazadnje je vodil košarkarski sklad IBF. Foto Boris Heger/AFP
Odpri galerijo
Nazadnje je vodil košarkarski sklad IBF. Foto Boris Heger/AFP

Pariz – Košarkarski svet žaluje za Yvanom Maininijem, nekdanjim prvim možem francoske (med letoma 1992 in 2010), evropske (1998–2001) in svetovne košarke, na čelu FIBA je bil kot njen enajsti predsednik med letoma 2010, ko je bil v Istanbulu izvoljen soglasno, in 2014. Po koncu mandata je kot funkcionar ostal zapisan športu kot vodja košarkarskega sklada IBF, izpregel je lani zaradi zdravstvenih težav. Bil je tudi aktiven igralec, trener in sodnik, piskal je na po treh olimpijskih turnirjih in svetovnih prvenstvih. Umrl je v 74. letu starosti.


Neomajno zvest FIBA


»Yvan je bil moj dober prijatelj in mentor, enako kot še mnogim v košarkarski družini po vsem svetu, ki so imeli priložnost preživeti z njim prijetne ure ob klepetu o igri in njeni zgodovini. Dolžni smo mu zahvalo za ves trud, ki ga je vložil v oživitev konkretnih sprememb, brez katerih FIBA danes ne bi bila, kjer je. Po zaslugi njegove neomajne zvestobe zvezi je pustil neizbrisljivo sled v zgodovini FIBA,« se mu je priklonil generalni sekretar FIBA in član Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) Patrick Baumann.

Komentarji: