Umrl nekdanji komisar lige NBA

David Stern je preminil zaradi posledic možganske kapi
Fotografija: David Stern je bil ikona lige NBA. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
David Stern je bil ikona lige NBA. FOTO: Reuters

V Združenih državah Amerike je v 78. letu starosti umrl nekdanji dolgoletni komisar severnoameriške košarkarske lige David Stern, je liga NBA sporočila na svojih spletnih straneh. Stern je bil četrti komisar lige NBA v zgodovini severnoameriške košarke. Organizacijo pa je vodil od leta 1984, ko je nasledil Larryja O'Briena, do leta 2014.

Sterna so v prvi polovici decembra sprejeli v bolnišnico v New Yorku, potem ko je utrpel usodno možgansko kap. Stern je omedlel, ko je bil v restavraciji v New Yorku. Po tem so ga prepeljali v bližnjo bolnišnico, kjer so mu skušali možgansko krvavitev zaustaviti z operacijo.

Kot so še sporočili iz lige NBA, so bili ob njegovi postelji v trenutku smrti žena Dianne in drugi družinski člani. Za njim so ostali žena Dianne in njuna sinova Andrew in Eric.
 

Mentor in najljubši prijatelj


Sterna je leta 2014 nasledil zdajšnji komisar lige NBA Adam Silver, ki je izrazil sožalje v ganljivem sporočilu: "Dvaindvajset let sem imel najboljši sedež tik ob parketu, ko sem lahko spremljal Davida med njegovim delom. Bil je moj mentor in eden mojih najljubših prijateljev.

Nešteto ur sva preživela v pisarni, v dvoranah in na letalih, kamor bi nas odpeljala igra. Kot vsaka legenda iz lige NBA je tudi David imel izjemne talente, a pri njim je vedno šlo za osnove - priprave, pozornost za podobnosti in garaško delo."

Med njegovimi največjimi dosežki je bila preobrazba lige NBA v finančno in športno uspešno globalno organizacijo ter eno najbolj priljubljenih lig. Pomagal je tudi pri oblikovanju ženske različice WNBA.

Komentarji: