Veselje v Novem mestu v ritmu mladih Slovencev, žalost v Beogradu

Andrej Stavrov in Jurij Macura junaka Krkinega uspeha nad Zadrom v regionalnem prvenstvu, Cedevita Olimpija na kolenih proti Crveni zvezdi.
Fotografija: Andrej Stavrov si je prislužil veliko pohval za dobro predstavo. FOTO: ABA
Odpri galerijo
Andrej Stavrov si je prislužil veliko pohval za dobro predstavo. FOTO: ABA

V prejšnji sezoni lige ABA so košarkarji Krke doživeli kar devet porazov v domači dvorani Leona Štuklja, letos so se vsaj uvodoma lotili stvari popolnoma drugače. Po zmagi nad Mornarjem so na svojem parketu ugnali še Zadar, tradicionalnega tekmeca v boju za obstanek, še posebej pa je razveselil velik prispevek dveh mladih slovenskih adutov, Andreja Stavrova in Jurija Macure.

Cedevita Olimpija je pozno sinoči gostovala pri Crveni zvezdi in vodila s 37:22, v preostalih 24 minutah pa zaostala za gostitelji s 27:57. Zadnjo četrtino je izgubila z 9:23. Drugi zaporedni poraz v ligi ABA ni najboljši obet pred torkovim gostovanjem pri Gran Canarii ob začetku evropskega pokala. Čeprav je Crveno zvezdo odigrala sedmo tekmo v 17 dneh, tretjo ta teden po dveh napornih nastopih v evroligi, Ljubljančani niso znali izkoristiti njene utrujenosti.

Jaka Blažič se je trudil v Beogradu, a je imel premalo učinkovitih soigralcev. FOTO: ABA
Jaka Blažič se je trudil v Beogradu, a je imel premalo učinkovitih soigralcev. FOTO: ABA

Krka je prišla do polovičnega regionalnega izkupička v prepričljivem slogu. Zadnjič je zaostajala z 9:10, nato pa se z energično igro trudila, da bi se ognila novi dramatični končnici. Pri tem sta ji šli na roko uspešnost pri skoku, ki ga je dobila kar s 40:18 in prevladovala pri točkah iz drugih akcij s 27:4, v prvem polčasu pa tudi natančnost pri metih za tri točke.

Pri slednjih sta v uvodnih 20 minutah izstopala veteran Rok Stipčević (3:4), ki od začetka sezone zadeva v velikem slogu, in 20-letni branilec Andrej Stavrov (3:5). Novinec v novomeški zasedbi, ki izhaja iz vrst kranjskega Triglava, pri katerem je bil lani prvi strelec moštva v DP, je že v četrtem nastopu v ligi NBA dosegel 20 točk. Z raznolikim naborom potez in drznostjo pa je hkrati napovedal, da še zdaleč ni rekel zadnje besede.

Damjanović: Ena lastovka ne prinese pomladi

Da so Novomeščani v 18. minuti vodili z 42:29, v drugem polčasu pa vešče odbili napade Zadrčanov in celo povišali prednost na 68:50, ima veliko zaslug tudi 21-letni in 211 cm visoki Jurij Macura. Ljubljančan je s 17 točkami krepko izboljšal svoj rekord v ligi ABA, v kateri je lani igral za FMP, pred tem pa tudi za Koper Primorsko in Mego, ob tem pa je zbral kar 16 skokov, po osem v napadu in obrambi.

Krkin trener Dalibor Damjanović ni skrival zadovoljstva: »Na začetku tekme smo bili nekoliko prestrašeni zaradi pomena tekme. Fantom sem rekel, da morajo Zadar prekositi z željo, borbenostjo in moštveni igri, da morajo biti močni kot pest, kar so tudi naredili. Upam, da Jurij in Andrej ne bosta poletela po dobri predstavi in mislila, da sta velika zvezdnika. Treba je delati naprej, ena lastovka ne prinese pomladi.«

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: