Aleksander Čeferin prihaja v Ljubljano s pravniki in milijarderji

Kdo so člani izvršnega odbora Evropske nogometne zveze, kako vplivni so in kaj bodo sprejeli v slovenski metropoli?
Fotografija: Aleksander Čeferin in predsednik združenja klubov ECA Andrea Agnelli sta stkala poseben odnos. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Aleksander Čeferin in predsednik združenja klubov ECA Andrea Agnelli sta stkala poseben odnos. FOTO: Reuters

Ljubljana bo jutri prizorišče zasedanja vrha Evropske nogometne zveze. Malokatera priložnost pritegne k nam večje število tako vplivnih predstavnikov stare celine kot seja izvršnega odbora Uefe, ki mu predseduje Aleksander Čeferin. Nogomet je najbolj razširjena športna panoga na svetu, razumljivo je, da so vplivni tudi nogometni odločevalci.



Vrh krovne evropske hiše po številu navzočih milijarderjev ne bo presegel zgodovinske nogometne tekme med Slovenijo in Rusijo, ko mariborsko letališče ni moglo sprejeti vseh zasebnih letal iz največje države na Zemlji … Toda Čeferin bo imel kljub temu ob sebi pestro sestavo članov izvršnega odbora.

V izvšrnem odboru Evropske nogometne zveze sedijo številna znana imena iz sveta nogometa in gospodarstva. FOTO: Delo
V izvšrnem odboru Evropske nogometne zveze sedijo številna znana imena iz sveta nogometa in gospodarstva. FOTO: Delo


Med njimi so podjetniki, profesorji, nekdanji nogometni asi, pravniki in poklicni funkcionarji najvišje svetovne ravni. Predsednik hrvaške zveze (HNS) Davor Šuker je bil najboljši strelec svetovnega prvenstva 1998, Osiječan, ki je opozoril nase tudi v majici madridskega Reala. Podobno odmevno kariero je zgradil prvi mož poljske zveze (PZPN) Zbigniew Boniek, nekdanji as Juventusa in Rome. Oba sodita med najtesnejše podpornike Čeferina.


Najbogatejši Madžar tudi v prihodnje z OKS?


Aleksander Čeferin, Viktor Orbán in Sandor Csanyi so si ogledali majski finale ženske lige prvakov v Budimpešti. FOTO: Reuters
Aleksander Čeferin, Viktor Orbán in Sandor Csanyi so si ogledali majski finale ženske lige prvakov v Budimpešti. FOTO: Reuters


Tudi šesterica podpredsednikov Uefe se medsebojno dopolnjuje, gotovo med njimi izstopa prvi mož madžarskega nogometa Sandor Csanyi, ki bo v naslednjih letih povezan tudi z našo državo. Ne gre le za skupno slovensko-madžarsko organizacijo eura 2021 za igralce do 21. leta starosti, ki bo največji nogometni turnir v zgodovini Slovenije. Csanyi je bankir, ki načrtuje širitev poslovanja tudi k nam. Potem ko se je neuspešno potegoval za prevzem bank NKBM in Abanka, je njegova OTP banka nedavno kupila banko SKB. Morda se bo s tem okrepil tudi status nogometa pri nas. SKB banka je namreč glavni sponzor OKS, kdo ve, kako bo nogomet povečal svoj vpliv na slovensko športno politiko, ki se vrsto let ni zmenila za želje in predloge Nogometne zveze Slovenije …


Tesne vezi med Agnellijem in Čeferinom


Ob Csanyiju, ki je najbogatejši Madžar, sedi v izvršnem odboru Uefe najmanj še en milijarder. Andrea Agnelli je predsednik združenja klubov ECA, torej organizacije, ki ji je – kot del reformnega programa – zagotovil dva sedeža v IO prav Čeferin. Družina Agnelli, ki je po 2. svetovni vojni postavila Italijo na noge, je večinski lastnik holdinga Exor, ki lastniško obvladuje skupino Fiat Chrysler, nogometni klub Juventus (predsednik je prav Andrea Agnelli), tednik The Economist, Ferrari in še nekatere zanimive blagovne znamke. Letni prihodki Exorja presegajo 140 milijard evrov, njegovo premoženje pa je ocenjeno na 166 milijard evrov.



Prav Andrea Agnelli in Čeferin sta se morda med vsemi člani izvršnega odbora najbolje ujela, delujeta pristno in proaktivno, stkala sta tesne prijateljske vezi, navsezadnje sta prav Uefa in ECA daleč najvplivnejši članici »pogajalske« skupine, ki v večpartitnem razmerju išče ustrezno rešitev za prihodnost (klubskega) nogometa na stari celini. Združenje poklicnih lig (EPFL) in drugi so v tem procesu nogometne reorganizacije na nek način v ozadju.


Vplivna imena tudi iz Albanije, Turčije in Katarja


Jutri bodo sedeli ob Čeferinu še trije pravniki in najmanj trije nadpovprečno uspešni člani. Podpredsednik turške zveze Servet Jardimči je eden najvplivnejših prebivalcev 82-milijonske države, podobno velja za Armanda Duko v Albaniji, ki je dvignil nogometno panogo v Albaniji za dva kakovostna razreda.

Nasser Al-Khelaifi in Neymar, za katerega je PSG plačal 222 milijonov evrov Barceloni. FOTO: Reuters
Nasser Al-Khelaifi in Neymar, za katerega je PSG plačal 222 milijonov evrov Barceloni. FOTO: Reuters


Predstavnik najbogatejše skupine je Nasser Al-Khelaifi, predsednik PSG in – ob Agnelliju – predstavnik ECA v izvršnem odboru Uefe. Med naložbe katarskega sklada QIA sodijo medija Al Jazeera in beIN sports, pomembni deleži v bankah Barclays, Credit Suisse, v Volkswagen, številne zahodne naftne družbe in – nogometni klub PSG … Športni del sklada QIA se imenuje QSI, temu predseduje Al-Khelaifi. Parižani so se v zadnjem času najpogosteje pojavljali v medijih zavoljo domnevne kršitve finančnega ferpleja Uefe, ko so odšteli 400 milijonov evrov (nekaj ob nakupu, nekaj po koncu posoje) za Mbappeja in Neymarja.

Izvršni odbor Uefe bo zasedal v Ljubljani drugič v samostojni Sloveniji in prvič, odkar vodi Uefo Čeferin. Leta 2006 je vrh Uefe razpravljal o naslednjih potezah v ljubljanskem hotelu Union, jutri bo v hotelu Intercontinental odločal o finalih lige prvakov 2021, 2022 in 2023, finalu evropske lige 2021, naslednjem evropskem prvenstvu v futsalu in še nekaterih zadevah, kot so način zaključnih bojev za euro 2020, na katerega meri tudi Kekova Slovenija.

Preberite še:

Komentarji: