Aluminij ima na voljo 14 dni za napad na Maribor

V 17. kolu prve SNL Olimpija in Maribor zlahka strla CB24 Tabor in Domžale. Triglav srečnejši kot Bravo. Rudar in Celje zabila 6 golov.
Fotografija: Aluminij je bil v Fazaneriji znova odličen, Mihael Klepač pa je bil ključni mož Kidričanov in je zasenčil tudi svojega rojaka pri Muri Luko Bobičanca. FOTO: Sobota Info
Odpri galerijo
Aluminij je bil v Fazaneriji znova odličen, Mihael Klepač pa je bil ključni mož Kidričanov in je zasenčil tudi svojega rojaka pri Muri Luko Bobičanca. FOTO: Sobota Info

Aluminij je v velikem slogu osvojil tudi Fazanerijo. V poslastici 17. kola je uprizoril eno od najboljših predstav v sezoni, v prvem polčasu je dvakrat ulovil prav junake prejšnjega kola Sobočane. Olimpija je z zanesljivo igro premagala CB24 Tabor in se vrnila na vrh lestvice, na katerem je bil 24 ur Maribor. V Ljudskem vrtu je brez težav odpravil Domžale. Prvenstvo se bo zaradi kvalifikacij za evropsko prvenstvo nadaljevalo čez dva tedna z novim velikim derbijem: Aluminij – Maribor.

V Fazaneriji je bil napačen le izid. Za soboške privržence seveda. Po nizu zmagoslavij z vrhuncem prejšnjo nedeljo proti Olimpiji je Aluminij pokazal vse, kar premorejo najboljši. Povrhu je obrnil statistiko, po štirih porazih v minuli sezoni je v tej dvakrat premagal Muro, ki je izgubila šele drugič. In prvič v Fazaneriji po lanskem 2. decembru, ko je bilo z 1:0 boljše Celje.

Najboljši strelec Mure Amadej Maroša je v 15. minuti nadaljeval odlično strelsko formo. Še na četrti zaporedni tekmi je zabil gol. Toda izzval je tudi kidriške Hrvate: Mihael Klepač je s projektilom pod prečko izenačil rezultat in nakazal, da ima v nogah dinamit. Vrnil mu je soboški rojak Luka Bobičanec z golom neposredno iz kota. Veselje domačih je trajalo le minuto. Po Klepačevi podaji je Ante Živković znova poslal projektil pod prečko. Za Dalmatinca Matka Obradovića je bil še drugič strel neubranljiv.

Hrvaški napadalec pri Aluminiju Ante Živković (desno) je v Fazaneriji zabil dva gola. FOTO: Sobota Info
Hrvaški napadalec pri Aluminiju Ante Živković (desno) je v Fazaneriji zabil dva gola. FOTO: Sobota Info


Ni bila Mura toliko slabša, kot je bil Aluminij trmast, enakovreden, potrpežljiv in taktično dovršen. V 54. minuti je Klepač še z eno globinsko podajo našel Živkovića, ki je bil spretnejši med obema štoperjema. V lovu za izenačenjem in točko je bila Mura tudi osmoljenka, na koncu pa kaznovana še s četrtim gostujočim golom.

Lojtra
Lojtra


Cekici zabil najmanj gol premalo


Olimpija ni pokazala znakov šibkosti po soboški zaušnici. Bila je »velik klub«, kot je povedal trener Safet Hadžić, saj je vajena pritiskov. Endri Cekici je bil osrednji mož, najprej je bil strelec s prostega strela z 22 m v 14. minuti, nato je v 33. minuti slabo izvedel kazenski strel. Gostujoči vratar David Adam je prebral, kam bo usmeril strel.



»Škoda, tudi to je bil znak, da bi se morda lahko dalo iztržiti kaj več,« je po tekmi v zgrešeni enajstmetrovki sežanski trener Almir Sulejmanović videl priložnost, da bi bil Tabor v Stožicah vendarle bolj neugoden. Lahko bi bil, če bi bil nevarnejši pred vrati Nejca Vidmarja. A je bil vse prej kot nevaren. Olimpija je bila v svojem »elementu«, letela je po igrišču, po vstopu Luke Menala še bolj. A tedaj je bil zmagovalec že odločen. Cekici je v 40. sekundi drugega polčasa spremljal pobeg Stefana Savića, ki je ob padcu po prekršku zadnjega Aluminijevega moža še zmogel toliko poriniti žogo, da je Albanec mojstrsko poslal žogo v mrežo. Do konca je Menalo dvakrat zatresel prečko, Cekici zastreljal še en »zicer«, tako da jo je Tabor še dobro odnesel.

Endri Cekici je bil zelo razpoložen, a je zamudil priložnost, da bi zabil še gol ali dva več. FOTO: Mavric Pivk/delo
Endri Cekici je bil zelo razpoložen, a je zamudil priložnost, da bi zabil še gol ali dva več. FOTO: Mavric Pivk/delo


»Vedeli smo, da se je treba po porazu pobrati in se vrniti na zmagovite tirnice. To smo tudi naredili, imeli smo hitro igro podaj in premoč, rezultat je realen,« je izpostavil povratnik po kazni na klop Hadžić in pojasnil, zakaj se je v prepiru Cekicija in Anteja Vukušića, kdo bo izvedel 11-m, odločil za zveznega igralca. »Moral sem posredovati, a sem izbral napačno, oziroma Cekici je bil pri strelu. Naslednjič bo streljal Ante,« je zaokrožil vrnitev na vrh lestvice Hadžić.


Vijolični so uživali


Domžalski odpor je trajal 7 minut, potem se je vse vrtelo okoli vprašanja, koliko žog bo končalo v gostujoči mreži. Mariborčani so bili učinkoviti in igrivi, tudi pragmatični trener Darko Milanič ni skrival, da je užival.

»Kompaktnost iz zadnjih dveh tekem smo nadgradili s kombinatoriko, bili smo resnično razigrani,« je povedal Milanič, ki je prvič v sezoni izbral dvojec zadnjih zveznih igralcev Alexandru Cretu, Amir Dervišević. Svojo nalogo sta opravila odlično, še boljši so bili Rudi Požeg Vancaš, Rok Kronaveter, Dino Hotić in Luka Zahović. Oziroma predobri so bili za raztreseno domžalsko obrambo.

Luka Zahović je imel proti Domžalam sijajen statističen učinek: gol in dve podaji. FOTO: Tadej Regent/Delo
Luka Zahović je imel proti Domžalam sijajen statističen učinek: gol in dve podaji. FOTO: Tadej Regent/Delo


Gostom nič ni šlo od nog, kriza je huda in je bila še bolj vidna v napadalnih akcijah oziroma v pomanjkanju samozavesti. Domžalčani so imeli veliko priložnosti, čeprav le v obdobju, ko so lovili zaostanek. Niti sodniške odločitve Damirja Skomine jim niso šle »na nogo«, pri 0:2 bi Koprčan brez pomislekov lahko pokazal na belo točko po nespretnem posredovanju Martina Milca nad Slobodanom Vukom. A tudi ta spodrsljaj ni bistveno spremenil ocene, da bi Domžale že v soboto zvečer najraje začele priprave za drugi del sezone.

»Zmagi Maribora ni mogoče oporekati. Nismo bili na ravni, še tiste priložnosti, ki smo jih imeli, smo jih na hitro zapravili,« je gostovanje v Ljudskem vrtu sklenil domžalski trener Andrej Razdrh.


Rudar je kot zaklet, Triglav zadel z igralcem manj


Velenjčanom je očitno usojena druga liga. V prvem polčasu so v pičli minuti zapravili prednost z 2:0, po vodstvu s 3:2 in golu ob koncu prvega polčasa so Celjanom podarili še tretji gol za drugo izenačenje. Najbolj izkušeni Elvedin Džinić je kot zadnji mož na prefinjen način želel podati soigralcu, a je podajo izvedel tako slabo, da jo je prestregel Dario Vizinger, ki je mojstrsko zadel za 3:3. V 51 minutah je padlo šest golov, v naslednjih 40 niti eden. Zadovoljen ni bil nihče. Rudar je zmago potreboval, da bi bil korak bliže predzadnjemu Bravu, Celje pa, da bi bil bliže prvi četverici.

Kranjski derbi spodnjega dela lestvice je bil zelo bojevit. Gostitelji so se ga lotili taktično in previdno, a tudi gostje niso bili tako »odprti« kot v zadnjih tekmah. Toda znova so plačali hud davek na neučinkovitost in nepazljivost. Z igralcem več (v 42. minuti je bil izključen Milan Milanović) so Šiškarji prejeli gol, ki sta ga na levi strani zrežirala Tilen Mlakar (podajalec) in Gaber Petric (strelec).
Ocene
Ocene

Komentarji: