Aluminij tudi spomladi ogledalo drugim

Pred trenerjem Oliverjem Bogatinovom je nov velik nogometni izziv
Fotografija: Po uspešni jeseni je Rok Kidrič dobil priložnost, da se v SNL uveljavi še v Olimpijinem dresu. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Po uspešni jeseni je Rok Kidrič dobil priložnost, da se v SNL uveljavi še v Olimpijinem dresu. FOTO: Tadej Regent/Delo

V letu Aluminijevih nogometnih podvigov je manjkala glavna nagrada, uvrstitev v kvalifikacije za evropsko ligo. Toda klub iz Kidričevega, ki je že vrsto let simbol zglednega delovanja, je lansko uvrstitev v finale pokalnega tekmovanja, v katerem je izgubil s šampionsko Olimpijo, nadgradil z odličnim tretjim mestom v jesenskem delu prvenstva.

Ali Aluminij lahko ubrani jesensko uvrstitev, jo nemara še bolj zagode kakšnemu favoriziranemu tekmecu, kot jo je Olimpiji, ki jo je odpravil s kar 6:2 in zapečatil usodo trenerja Zorana Barišića, uveljavi še enega, dva, tri igralce ...? To so vprašanja in izzivi hkrati za enega od ključnih mož podvigov »Talumovega tovarniškega« moštva, trenerja Oliverja Bogatinova, za katerim je domala popolna jesen, ki je dvignila tudi vrednost njegovih trenerskih delnic.


Oliver Bogatinov je natančen in pronicljiv trener. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Oliver Bogatinov je natančen in pronicljiv trener. FOTO: Mavric Pivk/Delo


V spremenjeni podobi


Aluminij je bil s svojimi uspehi kot ogledalo drugim. Spomladanski izziv je zato v veliki meri še zahtevnejši, kot je bil jesenski, ki je imel uspešne temelje tudi v moštvu iz minule sezone.

»Bilo bi nekaj narobe, če ne bi bil. Izgubili smo Francesca Tahiraja, Roka Kidriča in Erika Gliho. Oziroma, kupili so jih Hajduk, Olimpija, St. Truiden,« je za del nogometne družbe avantgarda med trenerji nazorno razjasnil neznanko o tem, da je pred njim vznemirljiv drugi del sezone.

»Drugačen bo, popolnoma drugačen bo Aluminij, prilagojen novim igralcem, ki se razlikujejo od tistih, ki so odšli.«
Tahiraj in Kidrič sta skupaj zabila 15 golov (9 + 6), Gliha je dodal pet podaj. Ne le nadomestiti njihovega deleža, tudi igro bo treba prilagoditi novim nogometašem.

»Znova se bomo posvetili gradnji moštva, potem ko smo uveljavili avtomatizme in povezali igralce. K sreči je zvezna vrsta ostala v isti zasedbi, z zdravim Maticem Vrbancem smo jo še okrepili, Jure Matjašić bi lahko bil Tahiraj, včeraj smo se okrepili z levim bočnim branilcem. Logično je, da bomo igrali drugače, toda igralno podobo in model igre znotraj pravil kljub vsemu narekujejo igralci. Kdo lahko kaj dela, kako izpolnjuje naloge ...,« je Jeseničan s stalnim bivališčem v Kopru in začasnim na Štajerskem razpredal o moštvu, ki je v zimskih pripravah delovalo »toplo, hladno«, kot se je slikovito izrazil 40-letni trener.


V eni sezoni dve različni strategiji


»Ker smo šele oblikovali zasedbo, je pred nami obdobje, ko moramo vcepiti skupne zamisli in avtomatizirati igro. Za to je potreben čas, da se igralci med seboj prepoznajo, da bi se lažje dopolnjevali. Treba jih je povezati, vzpostaviti sinergijo,« je nizal podrobnosti nekdanji napadalec, zdaj pa izjemno razgledan in natančen strokovnjak, za katerega bo pomlad svojevrstna izkušnja, po kateri bi se mu lahko odprla tudi vrata tujine. Še posebej, če bo uspešno izpeljal še drugo taktično-tehnično preobrazbo moštva.

Najboljši jesenski strelec Francesco Tahiraj je prestopil k Hajduku, najboljši podsajalec Erik Gliha (desno) pa v Belgijo k St. Truidnu. FOTO: Tadej Regent/Delo
Najboljši jesenski strelec Francesco Tahiraj je prestopil k Hajduku, najboljši podsajalec Erik Gliha (desno) pa v Belgijo k St. Truidnu. FOTO: Tadej Regent/Delo


»Na vsak način tudi meni uspešna sezona lahko prinese veliko,« ve, da bi lahko pridobil tudi na svojem trenerskem ugledu, ki je med kolegi že zelo velik. Še posebej se je odlikoval na zimskem seminarju z odlično analizo hitrosti igre, vpliva hitrih igralcev, hitrih zamisli in rešitev. Kolegi niso skrivali navdušenja, on pa ne skriva, da si slovenski trenerji zaslužijo več spoštovanja.
»Slovenski nogomet je izjemno napredoval v obdobju samostojnosti. Maribor je z Bojanom Prašnikarjem, Antejem Šimundžo in Darkom Milaničem igral v ligi prvakov, s Šimundžo je še prezimil v Evropi. Crvena zvezda je, na primer, šele lani prvič igrala v LP,« je Bogatinov samo prenesel spoznanja in spoštovanje kolegov iz nekdanje skupne države.

Komentarji: