Bilanca derbija: pretepi, mrtev navijač, rasizem ...

Pred, med in po nogometni tekmi italijanskega prvenstva med Interjem in Napolijem je šlo marsikaj preko roba.
Fotografija: Tudi kapetan Interja Mauro Icardi je skušal pomiriti jeznega Kalidouja Koulibalyja. FOTO: AFP
Odpri galerijo
Tudi kapetan Interja Mauro Icardi je skušal pomiriti jeznega Kalidouja Koulibalyja. FOTO: AFP

Na igrišču je v nogometni bitki zmagal Inter, zunaj njega je izgubil nogomet. Na Apeninskem polotoku so na nogah nogometni navdušenci, ki jim ni vseeno, v kakšno smer gre »calcio«. Pred, med in po derbiju Interja in Napolija ni šel v pravo, zato bo zadnji letošnji ligaški konec tedna v senci obtožb in polemik.

Petintridesetletni navijač Interja Daniele Belardinelli je bil že pred tekmo prva žrtev navijaških spopadov. Vanj naj bi trčilo temno terensko vozilo. Najprej so mu na pomoč priskočili »tifosi« z juga, ki so bili sicer tarča domačih privržencev. Dobrih sto črno-modrih »ultrasov«, oboroženih z verigami in kladivi, se je lotila gostov, ki se tudi niso kar tako vdali. Policija je aretirala več nasilnežev med navijači obeh klubov.


Koulibalyja izzvali rasistični vzkliki


Drugi del derbija se je razpletal na tekmi in je sprožil ogorčenje pri gostih. Žrtev navijaškega rasizma je bil predvsem Napolijev branilec Kalidou Koulibaly. Na koncu je bil največji krivec za poraz Neapeljčanov, čeprav je bil hkrati tudi največja žrtev. Med tekmo so domači navijači zasuvali postavnega branilca z rasističnimi vzkliki, zaradi česar so posredovali tudi gostujoči funkcionarji in zahtevali, da se tekma prekine. Kar trikrat je neuspešno pomirjal duhove napovedovalec na štadionu. Francoskemu Senegalcu so v 81. minuti popustili živci. Po prekršku mu je glavni sodnik Paolo Silvio Mazzoleni zasluženo pokazal rumeni karton. Koulibalyjev odziv je bil neprimeren. Zaploskal je in si za nameček prislužil še drugi rumeni karton ter izključitev. Z igralcem manj Napoli ni zdržal pritiska, v sodnikovem dodatku je prejel gol. Po zadnjem sodnikovem žvižgu so živci popustili še Lorenzu Insigneju, zaradi česar si je tudi on prejel rdeči karton.


Rezervist Lautaro Martinez se je tako veselil zmagovitega gola. FOTO: Reuters
Rezervist Lautaro Martinez se je tako veselil zmagovitega gola. FOTO: Reuters


Naslednjič bodo nehali igrati


»Vemo, da bi tekmo lahko prekinili zaradi rasističnih vzklikov. Toda kdaj? Naslednjič bomo ukrepali po svoji volji in bomo enostavno nehali igrati. Ampak če bomo zapustili igrišče, bomo izgubili tekmo. Pripravljeni smo tudi na ta scenarij. Kar se dogaja, ni pozitivno za italijanski nogomet,« je tudi vselej umirjeni trener Napolija Carlo Ancelotti videl, da so šle stvari čez rob. Zaščitil je svojega osmoljenega varovanca, ki se je opravičil s »čivkom«. »Žalosten sem zaradi poraza in ker sem na cedilu pustil moje brate. A sem ponosen na barvo kože, na to, da sem Francoz, Senegalec, Neapeljčan in človek.«


Župan Milana, Ronaldo ...


Če je že bilo kaj dobrega v tem nesrečnem derbiju, je bil prav odziv javnosti in vplivnih ljudi. Župan Milana Giuseppe Sala se je opravičil Napolijevemu zvezdniku, ki bo z novo pogodbo in s šestimi milijoni evrov plače postal tudi najbolje plačani igralec moštva z juga Apeninskega polotoka.

»Opravičujem se mu tudi v imeni vseh Milančanov,« je med drugim povedal prvi mož lombardijske metropole.

Brez Ronaldovega »gola« na družabnih omrežjih, ki šteje in pomeni veliko več od kateregakoli poziva klubskega predsednika ali politika (ti kot ničkolikokrat prej napovedujejo ostrejše ukrepe proti nasilnežem), tudi ni šlo.

»Na svetu in v nogometu potrebujemo več osveščanja. Moramo reči ne rasizmu in katerikoli obliki žaljenja in diskriminacije!« je Juventusov portugalski zvezdnik zapisal na instagramu pod fotografijo, na kateri je prizor dvoboja s Koulibalyjem.

Inter je bil kaznovan z dvema domačima tekmama brez gledalcev.

Bivši slovenski reprezentant Samir Handanović se je pred derbijem tako odlično ogrel, da je bil nerešljiva uganka za napadalce Napolija. FOTO: Reuters
Bivši slovenski reprezentant Samir Handanović se je pred derbijem tako odlično ogrel, da je bil nerešljiva uganka za napadalce Napolija. FOTO: Reuters

Komentarji: