Dare Vršič s projektilom z 11-m zavihtel Koper na vrh

V prvih tekmah 13. kola je bil Koper boljši od Brava, Mura pa od Gorice. Jutri v Celju 101. štajerski derbi, zgodaj popoldne še tekma v Sežani.
Fotografija: Dare Vršič je bil režiser koprske zmage za preboj na vrh prvenstvene lestvice, potem ko je v 84. minuti najprej izsilil prekršek Davida Brekala, nato pa kazenski strel s projektilom pod prečko spremenil v zmago. FOTO: Daniel Škerjanc/FC Koper
Odpri galerijo
Dare Vršič je bil režiser koprske zmage za preboj na vrh prvenstvene lestvice, potem ko je v 84. minuti najprej izsilil prekršek Davida Brekala, nato pa kazenski strel s projektilom pod prečko spremenil v zmago. FOTO: Daniel Škerjanc/FC Koper

Koper je vsaj za 24 ur zavzel vrh lestvice 1. slovenske nogometne lige, Mura pa se je Mariboru pridružila na drugem mestu. Na Bonifiki je Koper premagal Bravo z 2:1, Mura pa v gosteh Gorico z 1:0. Jutri bosta tekmi v Sežani in Celju,v četrtek pa še v Stožicah.

Ko ne gre več, ko vse se ustavi, Dare Vršić Koper v ritem spravi, to je bila rdeča nit koprskega plesa ob vrnitvi v 1. SNL. Tako kot lani ob tem času je tudi letos na vrhu. A med prvoligaši. Dvoboj na Bonifiki z Bravom ni bil lahek in je imel podoben scenarij kot pred tremi dnevi: Koprčani so proti Gorici zadeli iz neobstoječe enajstmetrovke za točko, danes pa iz čiste za tri.


Gol Kopra iz ofsajda


Desetica v koprskem dresu, ki je primorski derbi izpustila zaradi poškodbe, je prevzela vajeti v svoje roke, ko se je že zdelo, da bo Bravo le odnesel točko. V prvem polčasu po golu Žana Žužka je bila daleč od nje, v drugem jo je z izenačujočim golom Mariborčana Roka Maherja že imel, dokler ni 36-letni Vršič v 84. minuti izsilil prekrška Davida Brekala in potem s tveganim, a spektakularnim projektilom z bele točke pod prečko Koper zavihtel na vrh lestvice. Koprčani so sicer že prej zatresli mrežo, a iz nedovoljenega položaja.

Koprski branilec Žan Žužek (desno) je bil spet odličen v obrambi in učinkovit v napadu. FOTO: Daniel Škerjanc/FC Koper
Koprski branilec Žan Žužek (desno) je bil spet odličen v obrambi in učinkovit v napadu. FOTO: Daniel Škerjanc/FC Koper


V Novi Gorici je vidno odleglo tudi Sobočanom s trenerjem Antejem Šimundžo v ospredju. Strel Luke Bobičanca z 22 metrov in rahel dotik goriškega branilca sta bila dovolj, da je bil domači vratar Uroš Likar nemočen. Mura ni bila boljša, a je bila dovolj trdna in potrpežljiva, da je mini krizo pometla pod preprogo do naslednjega dvoboja. Ta pa bo kar udaren, v soboto bo v Fazaneriji gostila Koper. Mura je bila tudi zadnja, ki je premagala Koper, v 5. kolu je bila na Bonifiki boljša s 3:1.


Maribor polnih 13 mesecev brez zmage


Trinajst mesecev je minilo od zadnje zmage Maribora proti Celju. V Ljudskem vrtu 26. oktobra lani je bil strelec Mitja Viler, ki se je jeseni in odkar je prišel Mauro Camoranesi, prelevil v prevajalca. Vijoličnemu Koprčanu italijanščina ni tuja, a tudi vidnejša vloga na igrišču se mu bo še ponudila.

Luka Bobičanec (desno) je odločil zmagovalca v Novi Gorici. FOTO: Jure Banfi
Luka Bobičanec (desno) je odločil zmagovalca v Novi Gorici. FOTO: Jure Banfi


Viler je z naskokom igralec z najdaljšim stažem pri Mariboru. Od leta 2010, ko je iz šampionskega Kopra prišel skupaj z Aleksandrom Rajčevićem, je šel čez vse vojne vihre, poraze in zmage, a njegovemu bivanju pod Pohorjem vendarle bijejo zadnji meseci, dnevi in ure. Toda ... Če njegov naravni naslednik Žan Kolmanič ne bo povsem kos nalogi, bo še kako pomemben člen. Vilerjev modus operandi na položaju levega bočnega igralca je nenadomestljiv čez noč. Med drugim je zabijal gole in pošiljal predložke, vredne uvrstitve v ligo prvakov.

V vijoličnem dresu je 34-letni otrok Kopra na igrišču preživel kar 423,4 ure ali 17,6 dneva. Zbral je 293 tekem in dosegel sedem golov, še 104 nastope v koprskem dresu in pet golov. To so številke, ki so v povezavi z lovorikami resnično impresivne in ga uvrščajo v vrh najuspešnejših igralcev v zgodovini 1. SNL. Rulo, kot mu pravijo, je napisal poglavje o najbolj prepoznavnem levičarju, ki je z odličnimi predložki in nepredvidljivimi potezami postal simbol Maribora in SNL.

Mitaj Viler je zadnjo ligaško tekmo igral v 100. štajerskem derbiju. FOTO: Tadej Regent/Delo
Mitaj Viler je zadnjo ligaško tekmo igral v 100. štajerskem derbiju. FOTO: Tadej Regent/Delo


Zdaj pa k 101. štajerskemu derbiju. Stoti je bil zadnji, v katerem je Viler igral za Maribor, in zadnja tekma pod Camoranesijevo taktirko. Vijolični so v Ljudskem vrtu komaj ujeli točko, a je bila še vedno več kot v 98. in 99. tekmi, ki sta pripadli Celju z 2:0 in 2:1.



Maribor je v naletu, a tudi Celje, ki je tako, kot si ga želi trener Dušan Kosić – sproščeno in brez pritiska. Nihče ne grozi trenerju in igralcem. Vodstvo kluba ne zahteva novega naslova. Takšen sproščen, a odgovoren pristop je Celju prinesel prvo šampionsko zvezdico. Do druge je še daleč, bo pa v igri zanjo, če bo končal niz treh zmag Maribora. Ta pa je v težavah.

Tekmo bo zaradi strahu pred težjo poškodbo stegenske mišice izpustil tudi Denis Klinar, ki po oceni zdravniške službe ni tako čil in zdrav, da bi lahko nizal tekme za tekmo. Za Camoranesijevo taktično postavitev, v kateri sta v glavnih vlogah bočna branilca, pomeni velik hendikep odsotnost še drugega bočnega prvokategornika, potem ko je Martin Milec »na hladnem« zaradi dopinga do spomladanskega dela prvenstva.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Preberite še:

Komentarji: