Enajstmetrovka Kronavetra za tri točke Maribora, Radomljani ustavili prvake

V nadaljevanju 14. kola 1. SNL sta se v Sežani pomerila CB24 Tabor in Maribor, tesne zmage pa so se veselili gostje. Remi Mure na gostovanju pri Radomljah.
Fotografija: Rok Kronaveter je dosegel odločilni gol za zmago Maribora v Sežani. FOTO: Tadej Regent/Delo
Odpri galerijo
Rok Kronaveter je dosegel odločilni gol za zmago Maribora v Sežani. FOTO: Tadej Regent/Delo

Nedeljski spored v 14. kolu 1. SNL sta odprla CB24 Tabor in Maribor, zmage v Sežane pa so se veselili gostje, ki so zmagali z 1:0 (0:0) z golom Roka Kronavetra po dosojeni enajstmetrovki. S sedmo zmago so Mariborčani prehiteli Bravo in so tretji na lestvici.

Maribor, ki je med drugimi pogrešal kaznovanega Nina Žuglja, hitro pa je zaradi poškodbe igro zapustil tudi Mirko Mutavčić, je odločneje začel tekmo. V 32. minuti je bil zelo blizu vodstvu, ko je Marko Alvir zadel vratnico z nizkim diagonalnim strelom z desne strani. Gostitelji,  ki so pogrešali Marka Krivičića, niso bili posebej nevarni, v polju pa so bili povsem enakovredni tekmeci.

V 53. minuti so si najlepšo priložnost dotlej priigrali Kraševci, a je Rodrigue Bongongui s strelom znotraj kazenskega prostora poslal žogo mimo vrat. Je pa prav Bongongui zakrivil najstrožjo kazen s prekrškom nad Ognjenom Mudrinskim, to pa je v 61. minuti zelo zanesljivo izvedel Kronaveter za vodstvo z 1:0.  Pozneje gledalci niso videli posebej razburljive predstave.

Muraši reševali točko v Domžalah

Potem ko so se prve štiri tekme tega kroga končale z izidom 0:1, pa so Radomljani že v prvem polčasu proti državnemu prvaku poskrbeli, da se obračun v Domžalah ne bo končal s takšnim razpletom. Zadnjeuvrščena ekipa, ki jo je pred dnevi okrepil francoski vezist Jonathan Bumbu, je presenetila Prekmurce in vodila že z 2:0, zapravila tudi najstrožjo kazen, na koncu pa je vpisala »le« točko. Mura, ki je dolgo časa »visela«, je že osem tekem brez poraza. Na petem mestu pa za vodilnim Koprom zaostaja za šest točk.

Radomljani so prvi na tekmi resneje zagrozili, ko je v šesti minuti s približno 20 metrov sprožil Sandi Nuhanović, izkazal pa se je Matko Obradović. Sledilo je obdobje Murine prevlade, ki pa ni prineslo kakšne posebne nevarnosti, zato pa so domači v 24. minuti povedli. Takrat je Ivan Šarić podal pred vrata z leve strani, do žoge se je ob zmedeni Murini obrambi dokopal Marko Božić in jo iz bližine poslal v mrežo. Potem ko si Mura v prvem delu ni priigrala praktično nobene resne akcije, pa je Jan Gorenc ob koncu polčasa zakrivil najstrožjo kazen nad borbenim Šarićem, za strel z bele pike se je odločil Mark Zabukovnik, toda njegov nizek strel je Obradović ustavil, potem ko se je vrgel v svojo levo stran.

Ante Šimundža je takoj na začetku drugega polčasa vpoklical Žana Karničnika, Žigo Kousa in Nardina Mulahusejnovića, toda v 54. minuti je moral spet posredovati Obradović, potem ko je z glavo po kotu streljal Zabukovnik. Zato pa je v 60. minuti za podvojitev domačega vodstva spet poskrbel Božić, ko je s 17 metrov močno sprožil rahlo z desne strani in žogo poslal v bližnji zgornji kot Murinih vrat. Božić je imel v 64. minuti priložnost za še tretji gol, a je takrat iz bližine z volejem zgrešil cilj oziroma je zadel zunanji del mreže. V 70. minuti je nase opozorila tudi Mura, toda Tomi Horvat je slabo končal akcijo, na drugi strani pa je Nuhanović po slalomu v kazenskem prostoru na koncu prešibko streljal.

V 72. minuti pa so črno-beli prišli do najstrožje kazni po prekršku nad Amadejem Marošo, dve minuti pozneje pa je Mitja Lotrič izkoristil strel z bele pike za 1:2. Sacha Varga je pri gostih takoj po vstopu v igro poskrbel za novo Obradovićevo obrambo, v 83. minuti pa je Maroša streljal na drugi strani, Darko Marjanović pa je dobro posredoval. So pa Prekmurci izenačili v 87. minuti, ko je z desne strani podal Žiga Kous, na drugi vrstnici je bil povsem sam Maroša, ki je z glavo brez težav zadel za 2:2. Radomlje bodo v 15. kolu v soboto gostovale v Sežani, Mura pa dan pozneje v Celju.

Ljubljančani so s pravilno taktiko onemogočili Koprčane. FOTO: Leon Vidic
Ljubljančani so s pravilno taktiko onemogočili Koprčane. FOTO: Leon Vidic

Olimpija dobila tudi derbi v Kopru

Nogometaši Olimpije so z zmago v derbiju kola na koprski Bonifiki naredili nov korak proti vrhu lestvice in gotovo pričakujejo naslednjo tekmo v Prvi ligi Telemach upravičeno samozavestni. Vsi trije sobotni dvoboji 1. SNL so se končali z zmagami gostov z 1:0, ta na Obali je bila seveda najpomembnejša za vrh lige.

Koprčani so Ljubljančane pričakali dobro zdesetkani, saj so manjkali kaznovani Ivan Borna Jelić Balta ter poškodovani Kaheem Parris, Ivica Guberac, Luka Vešner Tičić, Rok Grudina in Nikola Krajinović. Pri Olimpiji je manjkal Antonio Delamea Mlinar.

Derbi odločil Almedin Ziljkić

Mož odločitve v Kopru je bil Almedin Ziljkić z lepim golom v prvem polčasu. Kljub tretjemu porazu je Koper zadržal prvo mesto, a se mu je ljubljanska zasedba zdaj približala zgolj na točko. Tekmeca se bosta sredi tedna merila še v pokalnem tekmovanju.

Ljubljančani so hitro prišli blizu vodstvu, ko je v četrti minuti Marko Futacs s šestih, sedmih metrov zadel prečko. So pa povedli v 18. minuti, ko so domači Almedinu Ziljkiću pustili preveč prostora dobrih 20 metrov od gola, tako da se je reprezentant BiH odločil za strel, s katerim je žogo poslal v zgornji kot koprskih vrat za vodstvo z 1:0 in svoj šesti gol sezone.

V Kopru je bil mož odločitve Almedin Ziljkić (levo). FOTO: Jože Suhadolnik
V Kopru je bil mož odločitve Almedin Ziljkić (levo). FOTO: Jože Suhadolnik

Domači pa so prvič resneje ogrozili Nejca Vidmarja v 25. minuti, ko je poskusil Lamine Colley v osrčju kazenskega prostora, malce pozneje je bil s strelom z glavo neuspešen še prvi strelec lige Maks Barišić. To sta bili tudi zadnji nevarnejši akciji v sicer izenačenem prvem polčasu.

V drugem polčasu je Barišić v 53. minuti poskusil s strelom z desne strani, Vidmar pa je bil pozoren in žogo odbil v kot. Koprčani so bili pričakovano odločnejši v lovu na izenačenje, toda do pravih zaključkov niso prišli.

So pa v 70. minuti znova zagrozili gosti, a je Ziljkić za malenkost preveč časa odlašal s strelom v bližini gola, na koncu je iztržil le kot. Šest minut pozneje je Aldair Djalo žogo poslal malo mimo vrat, premalo natančen pa je bil tudi Nik Kapun v 84. minuti.

Olimpijo čaka mestni derbi v Stožicah

V 88. minuti je imel še Mustafa Nukić priložnost za potrditev zmage, toda tudi on je žogo poslal malo mimo vratnice, potem ko je streljal z leve strani. Na drugi strani je eno redkih koprskih priložnosti zapravil Bede Osuji. Koper bo v 15. kolu 1. novembra gostoval v Mariboru, Olimpija pa bo dva dni prej gostila Bravo.

Prva liga Telemach, 14. kolo:

Sobota
Bravo : Domžale 0:1 (Georgijević 41.)
Aluminij : Celje 0:1 (Božić 43.)
Koper : Olimpija 0:1 (Ziljkić 18.)

Nedelja
CB24 Tabor : Maribor 0:1 (Kronaveter 61./11-m)
Radomlje : Mura 2:2 (Božić 26., 40.; Lotrič 74./11-m, Maroša 87.)

Lestvico zagotavlja SofaScore LiveScore

Domžalčanom derbi Ljubljanske kotline

Nogometaši Domžal so v uvodnem dvoboju 14. kola Prve lige Telemach v gosteh ugnali Bravo z 1:0 (1:0) in dosegli prvo zmago po dobrem mesecu dni. Moštvo trenerja Dejana Djuranovića je z golom ob koncu prvega polčasa prekinilo negativni niz in se s četrto zmago malce oddaljilo od nevarnih mest pri dnu lestvice. Bravo, ki je ob koncu tekme zapravil najstrožjo kazen, po tretjem porazu za zdaj ostaja drugi.

V prvem polčasu, ki ni ponudil veliko priložnosti, so imeli več od igre gostitelji. Nase so opozorili tudi v 37. minuti, ko je s strelom z glavo poskusil Vanja Drkušić in za malo poslal žogo mimo vrat. V 41. minuti pa so gosti, ki so med drugim zaradi zdravstvenih težav pogrešali Mateja Podlogarja, Benjamina Markuša in Tiborja Gorenca Stankovića, presenetili domačo obrambo. Z leve strani je podal Arnel Jakupović, pred golom pa se je dobro znašel Dejan Georgijević in premagal Renata Josipovića za 1:0.

Domžalčani so osvojili pomembne točke proti Bravu. FOTO: Matej Družnik/Delo
Domžalčani so osvojili pomembne točke proti Bravu. FOTO: Matej Družnik/Delo

Ljubljančanom v nadaljevanju niso pomagale niti menjave, pripomogle so le k terenski pobudi. V sodniškem dodatku so le prišli do najstrožje kazni po prekršku Svena Šoštariča Karića nad Markom Španringom. Za strel z 11-m se je odločil Martin Kramarič, a žogo poslal mimo vrat, tako da so se zmage veselili gosti.

Tudi v Kidričevem enak rezultat

Celjski trener Simon Sešlar je zadovoljen zapustil Kidričevo. FOTO: NK Celje
Celjski trener Simon Sešlar je zadovoljen zapustil Kidričevo. FOTO: NK Celje
Štajerski derbi v Kidričevem se je končal enako kot tekma v Šiški: z zmago gostov z 1:0. Aluminij je Celjane pričakal z nizom treh tekem brez zmage, ta pa se je danes še podaljšal.

Gol Ivana Božića ob koncu prvega polčasa je Celjanom prinesel zmago in četrto tekmo v nizu brez poraza. Izbranci Simona Sešlarja so se vsaj začasno povzpeli na šesto mesto, izbranci Oskarja Drobneta pa so po sedmem porazu predzadnji.

Ključni trenutek tekme, v kateri sta se iobe ekipi osredotočili na branjenje svojih vrat, se je zgodil tik pred koncem prvega polčasa, glavni akter derbija pa je postal Ivan Božić. Ta se je sam znašel pred vratarjem po dolgi podaji Žana Zaletela za hrbet domače obrambe in na koncu rutinirano premagal Luko Janžekoviča za 1:0. Zanj je bil to peti gol sezone.

Preberite še:

Komentarji: