Domžalski načrt za napredovanje sta dva gola

Ruska Ufa pod taktirko kapetana slovenske nogometne reprezentance Bojana Jokića v drevišnji povratni tekmi 2. kola kvalifikacij za evropsko ligo v Domžalah ni favorit.
Fotografija: Novinec iz Krškega Tonći Mujan (levo) bi lahko bil eno od skrivnih orožij Simona Rožmana. Foto Voranc Vogel/Delo
Odpri galerijo
Novinec iz Krškega Tonći Mujan (levo) bi lahko bil eno od skrivnih orožij Simona Rožmana. Foto Voranc Vogel/Delo

Domžale v Rusiji niso izgubile, toda 0:0 ni idealno izhodišče. V današnji povratni tekmi 2. kola kvalifikacij za evropsko ligo Domžalčani proti ruskemu tekmecu Ufa za napredovanje ne smejo prejeti gola, razen če zabijejo enega več od tekmecev. Dvoboj se bo v Športnem parku začel ob 20.30.

V tako nehvaležni vlogi v zadnjih dveh evropskih sezonah Domžalčani še niso bili. Igrajo proti močnejšemu tekmecu, vendar niso v vlogi avtsajderjev, kot so bili proti West Hamu, Freiburgu ali Marseillu. Ufa je brez izkušenj v evropskih tekmah, zaradi česar imajo Domžalčani kanček prednosti. Toda evropska prekaljenost je zanje tudi psihološka ovira, saj so v položaju, ko lahko veliko izgubijo. Njihovi načrti so namreč v veliki meri povezani tudi z denarnim izkupičkom v evropskih nastopih, ki lahko izpostavijo tudi posameznika za odmeven prestop. Doslej so na igrišču prislužili pol milijona evrov, napredovanje v 3. kolo zagotavlja dodatnih 280.000 €, kar bi klubu skupaj navrglo že 780.000 €.

Lansko leto so evropsko poletje zavlekli do zadnjih avgustovskih dni, gostili in ugnali nemškega prvoligaša Freiburg, za posladek v Stožicah mučili tudi poznejšega finalista evropske lige sloviti Marseille, leto prej je domžalsko sproščenost in žilavost okusil londonski West Ham ... To so bili tekmeci, ki jih je Ufa doslej lahko spremljala samo prek televizijskih zaslonov.


Forma, kot mora biti


Navkljub nekaterim v nogometu zelo pomembnim podrobnostim, kot so tradicija, izkušnje, vzdušje, sproščenost, ki eno ali drugo moštvo uvrščajo v vlogo favorita, so se Domžale odrekle tej nehvaležni vlogi in so jo raje prepustile denarno in igralsko močnejšemu tekmecu.

»Za napredovanje se nam mora posrečiti prav vse,« so razmerja sil povsem jasna trenerju Simonu Rožmanu, ki se mu je v uvodnem delu sezone izšel načrt o stopnjevanju forme iz tekme v tekmo. V Evropi resda Domžale še niso zmagale, a so ujele zmagovalni ligaški štart in za morda evropsko tekmo leta tudi skoraj vrhunsko formo. »Veseli me stanje v moštvu. Prevladuje odlično vzdušje, forma je na visoki ravni, tako je, kot smo pred dvema tednoma načrtovali,« je razkril utrip iz slačilnice in občutke Rožman, ki je prepričan, da lahko preskočijo ruske izzivalce s kančkom slovenskega pridiha, saj je kapetan moštva in eden od najboljših igralcev naš reprezentančni kapetan Bojan Jokić.


Ufa kot Olimpija: ne zabija golov


Domžalski trener je tekmeca po kakovosti postavil ob bok Freiburga, o njegovih igralnih značilnosti pa je povedal, da so tudi posebne. »Igrajo hitro, agresivno in raznovrstno. Ampak vsem tem odlikam smo bili v prvi tekmi kos,« je nakazal, da imajo znanje in recept, kako izločiti Ufo.

Ufa ima na začetku sezone podobno krizo, kot jo ima Olimpija: ne zabija golov. Pod taktirko trenerskega novinca in Rožmanovega vrstnika 36-letnega Sergeja Tomarova je Ufa tudi domače prvenstvo začela brez golov. V nedeljo je v 1. kolu gostila moskovski Lokomotiv.

Gol več od tekmeca je želja v obeh taborih. »Tekmo je treba zmagati in za zmago bomo postavili tudi taktiko. Prepričan sem, da bo zanjo treba zabiti vsaj dva gola,« je poudaril Rožman, ki z izbiro enajsterice nima prav veliko težav. Na voljo ima vse najvidnejše igralce na začetku sezone. In tudi sladko skrb, v odlični formi je novinec Tonći Mujan, ki je lahko bodisi odličen joker z rezervne klopi ali pa adut od prve minute.

Tekmo bo sodila severnoirska ekipa na čelu z glavnim sodnikom Arnoldom Hunterjem.

Verjetna začetna enajsterica (4-1-4-1): Milić, Melnjak, Klemenčič, Dobrovoljc, Širok, Husmani Kirm (Mujan), Ibričić, Gnezda Čerin, Ibraimi, Bizjak.

Komentarji: