Gledam tekme po vsem svetu in si širim obzorja

Nemški selektor se je v pogovoru za Kicker ozrl k visokemu cilju in pomembnosti prve tekme z Mehiko
Fotografija: Joachim Löw je prepričan o vrhunski pripravljenosti moštva, ki bo branilo lovoriko.
FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Joachim Löw je prepričan o vrhunski pripravljenosti moštva, ki bo branilo lovoriko. FOTO: Reuters

Moskva – Vedno je tako, da svetovnim prvakom pripada posebna pozornost. In tako je tokrat z Nemci, pred katerimi je v nedeljo proti Mehiki prva ovira na dolgi poti k želeni ubranitvi lovorike. V uglednem nemškem športnem časniku Kicker je selektor Joachim Löw spregovoril o pripravljenosti moštva, udarnih adutih in omenjeni premieri z Mehičani.


Siniša Uroševič


Gospod Löw, v nedeljo vas čaka uvodni nastop na prvenstvu proti Mehiki. So svetovni prvaki pripravljeni na boj za ubranitev lovorike?


Da. Prepričan sem, da smo telesno na zelo visoki ravni pripravljenosti. Zadnji dnevi priprav na Južnem Tirolskem so razkrili vzpon, marsikaj smo v primerjavi s tisto pripravljalno tekmo proti Avstrijcem (1:2; Özil; Hinteregger, Schöpf; op. p.) izboljšali. A seveda smo temeljito zavihali rokave tudi po prihodu v Rusijo, zato sem prepričan, da smo nared za to prvenstvo.


Kako to, da ste tako prepričani o visoki ravni vašega moštva?


Res sem zadovoljen s pripravljalnim taborom, razmere za bivanje in delo so bile vrhunske. Dinamika znotraj moštva je opazna. In če bomo v Rusiji še izpilili nekatere malenkosti, bomo zagotovo spet kandidati za naslov svetovnih prvakov.


Kot smo slišali pri moštvu, so bile letošnje priprave zelo aktivne. Ste mar igralce prijeli bolj na trdo kot pred prejšnjimi turnirji?


Pravzaprav vedno vsi skupaj začnemo po ustaljenem ritmu, nakar pri posameznikih opazim, da jih je treba bolj obremeniti. Dobro se zavedamo, kako pomemben je motiv, za kar obstajajo različni pristopi. Predvsem je treba nameniti pozornost tistemu, česar ni na dnevnem sporedu pri klubih, pa naj si gre za hitrost ali tehnične vaje. Čas na Južnem Tirolskem smo izkoristili kot temelj za prvenstvo, zdaj, zadnje dni na prizorišču, pa le še ohranjamo zbranost in se pogovarjamo o podrobnostih. Ko pa se bo prvenstvo začelo, bo zelo pomembna regeneracija, takrat bo tudi več taktične priprave za prihajajočo tekmo.


Kaj pravzaprav pričakujete od vašega moštva v Rusiji?


O razpletu bodo odločali različni dejavniki. Pred štirimi leti smo imeli moštvo, ki se je zelo dobro postavilo v obrambi in tam tudi garalo. Za tekmeca je bilo malo manevrskega prostora, zato tudi ni bilo priložnosti za žogo v naši mreži. Obenem pa smo ohranjali precej energije za naše napade. Tista celovška predstava proti Avstriji pa nam je bila nazadnje v opozorilo – privoščili smo si veliko izgubljenih žog, zato je bila pot k želeni ustvarjalnosti na igrišču precej daljša, kot bi bila sicer.


Kako je s selekcijo igralcev, se pogosto odločate za skupne sestanke tudi zaradi spomina na zadnje prvenstvo, ko sta bila denimo nogometaša z rezervne klopi Andre Schürrle in Mario Götze med junaki reprezentance?


Pa ne gre le ze njiju, precej je bilo podobnih zgodb. Spomnite se pred štirimi leti Shkodrana Mustadija ali pa še bolj Christopha
Kramerja. Bil je zares zadnji, ki sem ga pozno zvečer uvrstil na seznam za prvenstvo v Braziliji, na koncu pa je bil na igrišču finalne tekme z Argentino. Tako morajo razmišljati nogometaši. Včasih odloči zgolj en trenutek, pa je akter že na igrišču in povrhu prispeva zelo pomemben delež k uspehu.


Lansko tekmovanje za medcelinski pokal, generalka tega prvenstva v Rusiji, je pokazalo, da ima Nemčija spet nekaj zelo obetavnih novih nogometnih adutov.


To me ni presenetilo, pravzaprav sem vedno znova govoril o pomembnosti nadaljevanja selekcije. Prav ta medcelinski pokal je pokazal, da bi nekateri lahko zamenjali dolgoletne reprezentante. Toda obenem je pomembno še naprej ohranjati izkušeno jedro, v katerem so zdaj Manuel Neuer, Mats Hummels, Jerome Boateng, Toni Kroos, Sami Khedira, Thomas Müller in Mesut Özil. Ti igralci so še vedno na zelo visoki ravni, kar so v zadnjih dveh letih pogosto potrdili.


Toda med izkušenimi aduti, ki ste jih omenili, so tudi težave: Neuerja osem mesecev ni bilo v tekmovalnem ritmu, Boateng je bil dolgo poškodovan, Özila so se večkrat lotile bolečine v hrbtu. Je njihovo stanje na dovolj visoki ravni, da v Rusiji ohranijo ugled pomembnih članov izbrane vrste?


Ogrodje moštva je zelo čvrsto, zelo izkušeno in izjemno motivirano za uresničitev novih ciljev. Omenjeni igralci znotraj moštva uživajo veliko spoštovanje, sami vedno znova prenašajo lakoto po uspehu. To odlikuje naše adute, pri katerih očitno ne gre le za talent, temveč tudi pripravljenost boja za novo lovoriko. Prav zato so že tako dolgo pri državni reprezentanci, obenem pa so že dosegli tisto, o čemer mnogi sanjajo.


Je Toni Kroos po svojem četrtem naslovu zmagovalca v ligi prvakov vzor za takšno željo po uspehu?


Toni je vzor na vseh področjih. Dela neverjetno profesionalno, ohranja svoje jasno mnenje, iz dneva v dan se osredotoči na svojo nalogo. On je primer za vsakogar, kako si je v dolgih letih mogoče prigarati visoko raven in jo nato tudi ohranjati.


Prav Kroos je dejal za vas, da ste se prelevili iz zelo dobrega trenerja v strokovnjaka najvišje ravni.


Me veseli, če tako razmišlja. Vsi skupaj smo v zadnjih letih zelo napredovali. Leta 2012 sem se zelo veliko naučil in tudi z zadnjih prvenstev, svetovnega 2014 in evropskega dve leti pozneje, sem se vrnil z novimi spoznanji. Ne delujem v ligaškem sistemu, kjer bi moral iz tedna v teden razmišljati o tekmecih. Tako pa spremljam tekme po vsem svetu in si širim obzorja.


Toda do zadnje preizkušnje pred odhodom v Rusijo s Savdsko Arabijo ste zbrali pet zaporednih tekem brez zmage. Kakšen pomen pripisujete temu nizu?


Nisem zaskrbljen. Igrali smo proti Francozom, Špancem in Brazilcem, ki so tako kot mi med favoriti svetovnega prvenstva. Vse tri ekipe so od leta 2014 storile korak navzgor. Sicer pa pripravljalnim tekmam pripada posebno poglavje. Denimo proti Braziliji in Avstriji smo opravili veliko menjav, spreminjali pristop, na prvenstvu bo seveda drugače.


Za začetek boste igrali proti Mehiki, predvidoma najtežji tekmici v uvodnem delu. Bo ta dvoboj že določil zmagovalca v skupini?


Ta tekma bo že razkrila prva razmerja moči. Mehičani so samozavestni, ponosni, močni in po nogometni plati konkurenčni. Imajo moštvo, ki si tako kot naše želi biti veliko pri žogi. Dobro je, ko imaš na začetku opraviti s kakovostnim tekmecem, tako je bilo tudi pred štirimi leti, takrat smo igrali na premieri s Portugalsko.


Lani ste jih v medcelinskem pokalu gladko premagali, pa takrat niste imeli na voljo vseh najboljših igralcev. To bi zdaj kazalo ponoviti z udarno nemško enajsterico …


Kdor si misli, da bo lahko, se moti. Takrat smo zabili na začetku dva gola iz nasprotnih napadov in Mehičane vrgli iz ritma. Zdaj nam bodo to zagotovo hoteli preprečiti …

Komentarji: