Jan Oblak upa, da bo najboljši še petič zapored

Sinoči je Barcelona v Bilbau s porazom z 0:1 odprla špansko nogometno prvenstvo, Real bo danes gostoval v Vigu, Atletico jutri gosti Getafe.
Fotografija: Jan Oblak je tudi v novi sezoni prvi favorit za osvojitev lovorike zamora za najboljšega vratarja španskega prvenstva. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Jan Oblak je tudi v novi sezoni prvi favorit za osvojitev lovorike zamora za najboljšega vratarja španskega prvenstva. FOTO: Reuters

Barcelona je sinoči v vročem Bilbau v Baskiji začela obrambo naslova španskega nogometnega prvaka z minimalnim porazom, Real Madrid bo danes popoldne (17) gostoval v Galiciji v Vigu, Atletico Madrid pa bo v nedeljo zvečer (21.00) proti Getafeju odprl sezono, v kateri katalonskim vladarjem la lige pot do 27. naslova ne bo tako odprta, kot je bila do 26.

Vprašanje je le, kdo od madridskih velikanov je resnejši izzivalec, rahlo pomlajeni Real ali še bolj temeljito obnovljeni in pomlajeni Atletico? Barcelona je odvisna od svežine še leto starejšega (32 let) Lionela Messija, Real od forme in odločitev trenerja Zinedina Zidana, Atletico pa tudi od najslavnejšega Slovenca na Pirenejih Jana Oblaka.

Škofjeločan je v minuli sezoni nanizal četrto lovoriko zamora za najboljšega vratarja španskega prvenstva, s peto bi dosegel edinstven dosežek. Skupaj z nekdanjim vratarjem Barcelone Victorjem Valdesom si delita rekordni niz, toda Valdes in Antoni Ramallets imata še enega zamoro več v lasti. Po štiri sta osvojila tudi Juan Acuña in nekdanji soigralec Zlatka Zahovića pri Valencii Santiago Cañizares. Tudi zato ima 26-letni vratar Atletica veliko motivov, da ponovi svoje zmagovalne sezone 2015/16, '16/17, '17/18 in '18/19.

Nemški vratar pri Barceloni Marc-Andre ter Stegen je največji izzivalec našega reprezentanta. FOTO: AFP
Nemški vratar pri Barceloni Marc-Andre ter Stegen je največji izzivalec našega reprezentanta. FOTO: AFP


Napadalnejši Diego Simeone


Atletico je od trojice velikih opravil največ igralskih sprememb v moštvu. Pod posebno pozornostjo bo najdražji Portugalec v zgodovini, komaj 19-letni Joao Felix, za katerega je klub plačal Benfici kar 126 milijonov evrov odškodnine. Najstnik je morda tudi znanilec nove, bolj napadalne Atleticove igre, ki so jo v pripravljalnem obdobju delno občutili tudi tekmeci. Realu je nasul kar 7 golov (7:3).



Rdečo-bele so zapustili tudi dolgoletni simboli moštva, obrambni steber, Urugvajec Diego Godin (Inter), bočni branilec, Brazilec Luiz Felipe (Flamengo), in najboljši strelec, Francoz Antoine Griezmann (Barcelona). Morebitni odločnejši igralni Atleticov zasuk je lahko tudi izjemno vznemirljiv izziv za Oblaka. Čeprav že nekaj let sodi v svetovni vrh, Slovencu nogometni strokovnjaki še ne verjamejo preveč, saj so prepričani, da mu je sloves enega od najboljših vratarjev prinesla vrhunska obrambna taktika trenerja Diega Simeoneja.

V minuli sezoni je imel Jan Oblak najslabši učinek, odkar je pri Atleticu, a je bil vseeno najboljši vratar. FOTO: Reuters
V minuli sezoni je imel Jan Oblak najslabši učinek, odkar je pri Atleticu, a je bil vseeno najboljši vratar. FOTO: Reuters


Če bo Jan v tej sezoni osvojil zamoro navkljub Atleticovem napadalnejšemu pristopu, potem bodo utihnil tudi dvomljivci v njegove sicer nesporne sposobnosti. Naloga bo za Oblaka resnično zelo težka, zamoro je osvajal z vsako sezono več prejetimi goli. V prvi je prejel le 18 golov (38 tekem, povprečje 0,47 gola na tekmo), v drugi 21 (29, 0,72), v tretji 22 (38, 0,59), v četrti pa kar 27 (37, 0,73).

Komentarji: