Kaj bodo podarili Keku za rojstni dan Oblak, Iličić in Šporar?

Tri dni po veliki zmagi nad Poljsko Slovenci nocoj (20.45) še nad Izrael.
Fotografija: Matjaž Kek je stoodstotno osredotočen na izjemno pomemben drevišnji spopad z Izraelom. FOTO: Uroš Hočevar
Odpri galerijo
Matjaž Kek je stoodstotno osredotočen na izjemno pomemben drevišnji spopad z Izraelom. FOTO: Uroš Hočevar

Kaj zmore nogometna Slovenija tri dni po eni njenih najodmevnejših zmag v zadnjem desetletju? To se sprašujejo privrženci reprezentance pred njeno vrnitvijo v Stožice (20.45), kjer bodo gostitelji iskali – po podvigu s Poljsko – nove tri točke v boju za zgodovinsko evropsko prvenstvo 2020.



Poljaki v petek niso prvič zapustili Slovenije na ščitu, leta 2009 so »pokasirali« v Mariboru še gol več kot nazadnje v Ljubljani, toda med Poljsko 2009 in Poljsko 2019 zeva velika razlika. Tedanja zasedba je bila v očeh navijačev nepriljubljena, njen selektor, Nizozemec Leo Beenhakker, pa na poljskih štadionih osovražen le malo manj kot sosednji Rusi … Navijači so komaj čakali, da ga lahko vržejo iz sedla skupaj s predsednikom Latom. Današnja ekipa, ki ji poveljuje Robert Lewandowski, meri veliko višje, ne nazadnje je na prejšnjem euru prav Poljska najmočneje ogrozila poznejše prvake Portugalce s Cristianom Ronaldom na čelu.

Kaj zmore nogometna Slovenija tri dni po eni njenih najodmevnejših zmag v zadnjem desetletju? FOTO: Uroš Hočevar
Kaj zmore nogometna Slovenija tri dni po eni njenih najodmevnejših zmag v zadnjem desetletju? FOTO: Uroš Hočevar


Toda, Slovenci, pozor: v nogometu ni možno (za)spati na lovorikah. Z odlično popotnico čaka Kekove fante drevi najmanj tako neugoden izziv kot v petek zvečer, saj Izraelci upravičeno merijo na eno od prvih dveh mest v skupini G, ki vodita na panevropski šampionat. Ta bo naslednje leto v kar dvanajstih državah na stari celini. Pot do elitnega plesa Uefe je resda še dolga, zagotovo posuta s trnjem, nocoj bomo v stožiškem betonskem kompleksu vstopili šele v drugo polovico bojev za EP. Izraelci so kljub petkovem spodrsljaju z Makedonci v Beršebi še kako živi, ob tem se zavedajo, da jim morebitno presenečenje v Ljubljani (lahko) odpira vrata do raja. To ve tudi Matjaž Kek, zato je pred novo »tekmo sezone« mobiliziral vse razpoložljive sile na igrišču in ob njem.


Kek bo praznoval danes, Herzog pa jutri


»Gotovo mi ni všeč, da bodo imeli Izraelci dan več za pripravo kot mi, saj so igrali že v četrtek. Mi smo imeli marca med Haifo in Stožicami 72 ur, Izrael bo imel tokrat 24 ur več,« je opozoril Kek, čeprav mu to ne bo pomagalo do lepšega praznovanja današnjega 58. rojstnega dne, za kar mu ob tej priložnosti iskreno čestitamo. Kaj bodo podarili Keku za rojstni dan njegovi aduti Jan Oblak, Josip Iličić in Andraž Šporar?



Slovenija in Izrael sta točkovno izenačena. FOTO: Delo
Slovenija in Izrael sta točkovno izenačena. FOTO: Delo
 Mariborčan se zaveda, da ima na voljo »boljšo« reprezentanco kot njegov avstrijski tekmec na izraelski klopi Andreas Herzog, ki bo – mimogrede – jutri upihnil 51. svečko na torti. Uvodno vprašanje bi lahko torej obrnili tudi drugače: kateri slavljenec bo praznoval lepše – Kek ali Herzog? Kek je po sobotni vadbi za obnovitev moči včeraj dopoldne opravil aktivacijo s fanti v fitnesu, popoldansko generalko za spopad z Izraelom pa je opravil na deževnem Brdu, in ne v Stožicah, kjer so preizkusili zelenico gostje. Keku je bolj v slabo tolažbo, da bodo imeli gostje res dan več za pripravo, toda daljše potovanje do prizorišča tekme – Slovenci so namreč nastanjeni v hotelu Austria Trend, Izraelci pa v hotelu Intercontinental


Dobrodošla podpora kot nazadnje za Bežigradom


Izhodišče pred dvobojem je znano: izbrana vrsta iz najbolj razvite države na Bližnjem vzhodu še nikdar ni premagala Slovenije. Tudi v prvi letošnji tekmi v Haifi je bilo podobno – ob obali Sredozemskega morja so bili boljši gostje, četudi se je derbi končal brez zmagovalca (1:1). Enak razplet 172 dni pozneje bi močneje razveselil Izraelce, saj so Kekovi v boju za drugo mesto že potrošili kvoto spodrsljajev v domačem snidenju z Makedonci.

Morebiten nov gol Andraža Šporarja bi prišel Sloveniji močno prav tudi nocoj v tekmi z Izraelom. FOTO: Uroš Hočevar
Morebiten nov gol Andraža Šporarja bi prišel Sloveniji močno prav tudi nocoj v tekmi z Izraelom. FOTO: Uroš Hočevar


Ljubitelji zgodovinske statistike bodo vse do 20.45 gotovo rade volje pogrevali tudi zadnje merjenje moči med reprezentancama. To je bilo leta 2003, razplet pa podoben kot letos: junija je bilo v turški Antalyi 0:0 – Izrael v času druge palestinske intifade ni smel igrati doma –, septembra na legendarnem Bežigradu 3:1, selekcija Bojana Prašnikarja je končala na 2. mestu v skupini (za Francozi) in nato v dodatnih kvalifikacijah za euro 2004 potegnila kratko v dvoboju s Hrvaško. Zadnji poraz Izraela v Ljubljani je videlo 8000 navijačev za Bežigradom, 16 let pozneje se jih bo v Stožicah zagotovo zbralo več. Kekovi fantje bodo v neugodni drevišnji tekmi potrebovali prav pomoč s tribun.

Preberite še:

Komentarji: