Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Kavčič pričakovano spreminja Slovenijo

Slovenska nogometna reprezentanca zvečer že v Črni gori, kjer bo jutri igrala delno pomlajena.
Selektor Tomaž Kavčič in daleč najbolj izkušeni reprezentant Bojan Jokić sodelujeta tudi med treningom.
Selektor Tomaž Kavčič in daleč najbolj izkušeni reprezentant Bojan Jokić sodelujeta tudi med treningom.
1. 6. 2018 | 09:00
4:59
Ljubljana – Slovenska nogometna reprezentanca bo jutri (20.15) krenila nad Črno goro opazno spremenjena, razloga za to pa sta najmanj dva. Prvi je klavrna podoba izbrane vrste v marčevski akciji z Avstrijo in Belorusijo, drugi pričakovana prenova reprezentance zaradi odsotnosti nekaterih dolgoletnih nosilcev igre.

Številke so neizprosne in nedvoumne: slovenska jata je bila letos ob sedmerico standardnih članov. Kdor bi ob priimkih Cesar, Birsa, Iličić, Oblak, Kampl, Skubic in Berić le odmahnil z roko, češ bodo pač dobili priložnost drugi in ne bo razlike, je bodisi nogometno naiven kot mlado vaško dekle bodisi živi v bolj izoliranem svetu kot nekoč gobavci. Omenjenih primerov resda ni možno postaviti na skupni imenovalec. Boštjanu Cesarju se je zahvalil selektor Tomaž Kavčič, Valter Birsa se je po večmesečnem premisleku prejšnji teden dokončno odločil sam in na prvo mesto postavil zadnja leta klubske kariere in družino, preostalih pet reprezentantov naj bi bilo nazaj že septembra z Bolgarijo, toda jamstva za to ni.

Birsa in Iličić na Gorenjskem


Josip Iličić je v neugodnem obdobju sezone – igral je z načetim kolenom, ki si ga je poškodoval prav v Stožicah –, ko naj bi zamenjal delodajalca in se preselil k Interju ali Romi, Jan Oblak manjka na prošnjo Atletica, karkoli že to pomeni, tudi Kevin Kampl bo izpustil zbor, ki ne sodi v uradni termin Fife. Nejc Skubic je poškodovan in čaka na operacijo kile, Robert Berić pa jo je kot zadnji skupil na sredinem treningu v dvoboju z Domnom Črnigojem in se je včeraj začasno poslovil od reprezentantov z besedami: Se vidimo septembra!

Slovenska reprezentanca je včeraj zadnjič vadila na Brdu, zvečer bo preizkusila travnato površino štadiona Budućnosti v Podgorici.
Slovenska reprezentanca je včeraj zadnjič vadila na Brdu, zvečer bo preizkusila travnato površino štadiona Budućnosti v Podgorici.


Pri tem ne gre za iskanje zarote, ne nazadnje sta prav včeraj obiskala selektorja in reprezentante na Gorenjskem tako Birsa kot Iličić. Omenjeni razlogi enostavno premorejo velik sinergijski učinek, zato bo jutri zvečer pritekla na zelenico dejansko pomlajena in predvsem neizkušena slovenska reprezentanca. Ta se je kljub opravljeni pomladitvi in zahtevnem selekcijskem situ Srečka Katanca vnovič znašla pred zorenjem in nabiranjem izkušenj. Pogled v reprezentančni »karton« je namreč zelo jasen.

Jokić in ob njem jata mladincev


Če so imeli Cesar (101), Birsa (90), Iličić (52) in Kampl (27) skupaj v nogah 270 nastopov za Slovenijo, Oblak pa kljub 18 nastopom sodi med najboljše vratarje na stari celini, šteje jata, ki bo zvečer preizkusila travnato površino na neprijaznem štadionu Budućnosti, veliko manj; 23 igralcev na Kavčičevem seznamu ima v povprečju 12,1 nastopa za člansko zasedbo Slovenije. Če bi prezrli kapetana Bojana Jokića, bi znašalo to povprečje pičle 8,6 tekme! V nekaterih reprezentancah imajo več tekem za člane v nogah tudi mladinci...



Kavčič bi za implementacijo svojih zamisli gotovo potreboval čas, ki ga seveda nima na voljo, kot ga nima na voljo noben selektor na svetu, toda to sodi v kategorijo morebitnega (ne)enakega tolmačenja značilnosti reprezentančnega nogometa na relaciji selektor-NZS. Po dveh marčevskih tekmah ob Vrbskem jezeru in v Stožicah je Kavčič gotovo ocenil, s kom lahko igra in s kom ne, četudi je tedaj odpovedal cel kolektiv. Vsaka prijateljska tekma bo zato odslej izjemno pomembna za nabiranje izkušenj, čeprav je na voljo zgolj jutrišnja... Čez tri mesece bo že zaživela Uefina liga narodov, v kateri bodo Slovenci igrali šest tekem z Bolgarijo, Norveško in Ciprom, krst novoustanovljenega tekmovanja bo 6. septembra z Bolgarijo v Stožicah.

Pravi začetek šele marca 2019


Na nek način bi bilo »bolje«, da bi Slovenci igrali septembra, oktobra in novembra zgolj prijateljske tekme, ki prinašajo manj pritiska na hrbet neizkušenih nogometašev. Klasične kvalifikacije za evropsko prvenstvo 2020 se bodo namreč začele šele marca leta 2019. Toda drži tudi obratno: le v pravih tekmah je možno odkriti morebitne adute za marčevski dvig zastavice. Odmaknjen začetek kvalifikacij za EP namreč prinaša s seboj dobro in slabo novico. Nekateri načrtovani nosilci slovenske igre za prihodnost bodo imeli naslednjega marca v nogah po 5, 6 ali 7 tekem več kot danes, hkrati bodo nekateri zgolj eno leto starejši...

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine