Kvalifikacije za EL: Olimpija in Mura sklonjenih glav, Domžalčani po preobratu slavili

Nogometaši Olimpije so v Stožicah proti Rigasu izgubili z 2:3, Mura je v Izraelu klonila z 0:2, Domžale pa so na Malti slavile s 4:3.
Fotografija: Nogometaši Olimpije so izgubili v Stožicah proti Rigasu. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Odpri galerijo
Nogometaši Olimpije so izgubili v Stožicah proti Rigasu. FOTO: Mavric Pivk/Delo

NAPOVED TEKEM:

Slovenski nogometni klubi začenjajo v prvem krogu kvalifikacij za evropsko ligo, Domžale in Olimpija imata povsem premagljivega nasprotnika, medtem ko bo Mura najprej gostovala pri favoriziranem Maccabiju iz Haife. 

V Izraelu se bodo nogometaši Mure, ki so poleti ostali brez napadalca Roka Sirka in Špira Peričiča, poizkušali dokazati v čim boljši luči, obljublja trener Ante Šimundža: ​»Fantje se morajo zavedati, da lahko najmočneje opozorijo nase prav v evropskih tekmah. Za takšne večere morajo živeti kot nogometaši. Maccabi je seveda favorit dvoboja, saj je velik klub, mi pa smo v preteklosti že znali presenetiti. Želim si, da bi se vrnili v Mursko Soboto s pozitivno miselnostjo.«

Gostovale bodo tudi Domžale, ki odhajajo na Malto, v dvoboju z Balzanom, lani šesto ekipo iz malteškega prvenstva, pa bodo v vlogi izrazitih favoritov. ​»Čas je, da fantje upravičijo vlogo favorita. Premoremo dovolj informacij o tekmecu, ob tem smo dobili tudi opozorilo: Balzan je neporažen na zadnjih treh domačih evropskih tekmah, igrali pa bomo na umetni travi pri 33 stopinjah Celzija. Ne smemo si dovoliti niti enega slabega polčasa, najtežje pa bo gotovo v prvih 30 minutah, saj je Balzan tipična jurišna ekipa. Ključna bo vendarle naša pripravljenost. Zadovoljen sem s formo fantov,« napoveduje trener Simon Rožman
 

Glavna naloga ohraniti mrežo nedotaknjeno


Verjetni postavi Olimpije in RFS. 
Verjetni postavi Olimpije in RFS. 


V ospredju pri slovenskih ljubiteljih nogometa bo dvoboj med Olimpijo in RFS iz Rige v Stožicah, kjer naj bi se zbralo slabih 5000 navijačev zeleno-belih. Olimpija bo igrala z skoraj nespremenjenim jedrom ekipe, ki je zaključila lansko državno prvenstvo, trener Safet Hadžić pa se zaveda, da bodo morali biti proti tekmecem iz Rige zelo previdni. Olimpija premore dovolj kvalitete, da z igro po tleh prebije obrambo Latvijcev, a bo ob tem morala biti zelo pozorna, da ne prejme zadetka. Čista mreža v Stožicah bi bila dobra popotnica za povratno tekmo v Rigi. 



POTEK TEKEM:

Prvi so se v boj podali Domžalčani, ki so gostovanje na Malti začeli dobro, v vodstvo jih je v peti minuti z bele točke povedel Senijad Ibričić. Nato so zapretili tudi domačini, ki so prek Corree in Ljubomirca v štirih minutah prišli do preobrata in do polčasa povedli z 2:1. Slobodan Vuk je v 49. minuti izid izenačil, nato pa je Effiong domačine še enkrat povedel v vodstvo. Varovanci Simona Rožmana so se vendarle zbrali, Sikošek je v 61. minuti izenačil, Matej Podloga pa jim je 15 minut pred koncem tekem prinesel zmago s 4:3 v gosteh, ki za Domžalčane pomeni dobro popotnico za povratno tekmo na domačem igrišču. 

Nogometaši Mure so se v Haifi dobro zoperstavili favoriziranemu Maccabiju, ki v prvem polčasu ni našel poti do gola Matka Obradovića. Domačini so imeli žogo 61-odstotno v svoji posesti, sprožili so 14 strelov, a so le štirje leteli proti golu Obradovića. Žal sta dva končala v mreži, v drugem polčasu sta tekmo odločila Ashkenazi in Awad in Prekmurci se domov vračajo z zelo težkim izhodiščem pred povratno tekmo na Fazaneriji. 

Nogometaši Olimpije so izgubili v Stožicah proti Rigasu. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Nogometaši Olimpije so izgubili v Stožicah proti Rigasu. FOTO: Mavric Pivk/Delo


Olimpija je v Stožicah proti Rigasu tekmo začela v vlogi izrazitih favoritov, a se tekma ni odvijala po ljubljanskih željah. Morda bi bilo drugače, če bi sodnik v prvem polčasu po očitnem prekršku nad Čekičijem pokazal na belo točko, tako pa se je prvi polčas končal brez zadetkov. Na začetku drugega dela je po prekršku Šmeja iz bele točke Rigas v vodstvo povedel Dario Lemajić, Olimpija je izenačenje iskala do 81. minute, ko je evrogol dosegel Erik Boakye, a je veselje trajalo le nekaj minut, saj je rezervist Kluškins Latvijce še enkrat popeljal v vodstvo v 88. minuti. Olimpija se ni predala, Luka Menalo je v 90. minuti po podaji Stefana Savića zadel z glavo, nato pa je le slabe tri minute kasneje po protinapadu še tretji gol za Rigas dosegel Tin Vukmanić. RFS se v domovino vrača z odličnim rezultatom, Olimpijo pa v Rigi čaka zelo težko delo, če se želijo prebiti v drugi krog kvalifikacij za evropsko ligo. 

Balzan : Domžale 3:4 (2:1)
Correa 34, Ljubomirac 38, Effiong 56; Ibričić 5. (P), Vuk 49, Sikošek 61, Podlogar 76.

Maccabi Haifa : Mura 2:0 (0:0)
Ashkenazi 64, Awad 68.

Olimpija : RFS 2:3 (0:0)
Boakye 82, Menalo 90; Lemajić 52, Kluškins 88, Vukmanić 93.

Komentarji: