Milanova trnova pot v vrh

Danes in jutri zadnjič letos v italijanskem in angleškem nogometnem prvenstvu.
Fotografija: Gennaru Gattusu pri Milanu, ki v zadnjih štirih ligaških tekmah ni zmagal, gori pod nogami. FOTO: AP
Odpri galerijo
Gennaru Gattusu pri Milanu, ki v zadnjih štirih ligaških tekmah ni zmagal, gori pod nogami. FOTO: AP

Črno-modri Inter se je ob manjših trkih že pobral, drugi nogometni velikan iz glavnega mesta Lombardije rdeče-črni Milan gre iz krize v krizo. Decembrski izkupiček sedemkratnega evropskega prvaka, s čimer je najuspešnejši italijanski klub v najmočnejšem evropskem pokalu, je tako klavrn, da je za trenerja in nekdanjega nepogrešljivega člena moštva Gennara Gattusa današnja zadnja ligaška tekma leta proti Spalu tako rekoč usodna.

Štiri ligaške tekme brez doseženega gola, poraz in povrhu še slovo v evropski ligi, to je Milanov decembrski učinek na igrišču, na katerem bo drevi ob 20.30 na San Siru trepetal tudi pred moštvom iz Ferrare, za katerega igra slovenski reprezentant Jasmin Kurtić. Milanov položaj na lestvici, 6. mesto s tremi točkami zaostanka za Laziom na 4. (28:31), ni tako slab, kot bi bilo mogoče soditi po kritikah, ki napovedujejo spremembe v strokovnem in igralskem štabu. Januarski prestopni rok in krajše počitnice so namreč tik pred vrati.


Andrea Pirlo zaščitil prijatelja


Gattuso je tudi na trenerskem stolčku mož, ki razdvaja. Zaradi svojega bojevniškega značaja ima zvesto vojsko privržencev, a tudi veliko nasprotnikov, za katere nima kdo ve koliko veščin, s katerimi bi Milan vrnil v italijanski vrh in evropski. Igra brez ustvarjalnega šarma žalosti veliko navijačev, ki so nekoč uživali ob virtuoznosti najboljšega moštva na svetu preden sta se v ospredje prebila Barcelona in Real.


"Ni glavni krivec. Zasluži si še večjo podporo in priložnost, da nadaljuje," je odločno podprl nekdanjega soigralca bivši plejmejker Interja, Milana in Juventusa Andrea Pirlo. Toda njegove besede najbrž ne pomenijo veliko, ključni možje, ki vodijo kadrovsko politiko so novi izvršni direktor, ki je prišel iz londonskega Arsenala, Ivan Gazidis, pod njim pa direktor za športni razvoj in legenda kluba Paulo Maldini ter športni direktor Brazilec Leonardo. Predsednik kluba Paulo Scaroni, nekdanji izvršni direktor italijanske naftne družbe Eni, najbrž prisluhne tudi nasvetu legendarnega Franca Baresija.

Trener Liverpoola Jürgen Klopp in njegovi igralci bodo imeli v Arsenalu zelo zahtevnega tekmeca. FOTO: AP
Trener Liverpoola Jürgen Klopp in njegovi igralci bodo imeli v Arsenalu zelo zahtevnega tekmeca. FOTO: AP


Toda tudi s slovitimi imeni z nogometnim in poslovnim poreklom zastopan vodstveni štab še ne more zapeljati klub iz krize. Ta je vsestranska. Finančna podoba kluba ni v rožnatem stanju, zaradi česar je Evropska nogometna zveza zagrozila z izločitvijo iz evropskih pokalov, če jo v kratkem ne bodo popravili.

Milan je zdaj v skoraj stoodstotnem lastništvu (99,93 %) ameriškega vlagateljskega sklada Elliott Management Corporation.
Današnja tekma in predvsem januar bosta krojila bližnjo prihodnost kluba, ki bo moral biti zelo spreten pri popravljanju finančnega stanja in izboljšanju tekmovalnih dosežkov. Te bodo oblikovale tudi okrepitve. In prodaje. Na vrhu seznama za prodajo je Gonzalo Higuain, za nakup pa ... Odvisno od Gattusovega obstanka. Iz ozadja se proti trenerskemu stolčku bliža Antonio Conte.

Komentarji: