Na Bonifiki za predvolilno senzacijo

Danes ob 20. uri prva četrtfinalna tekma za pokal Nogometne zveze Slovenije med Koprom in Olimpijo. Druge prve tekme bodo naslednjo sredo in v četrtek
Fotografija: Bo Zoran Barišić na Bonifiki zaupal najboljšim? Foto Roman ŠŠipić/Delo
Odpri galerijo
Bo Zoran Barišić na Bonifiki zaupal najboljšim? Foto Roman ŠŠipić/Delo

Prehod z reprezentančne na klubsko raven bo hiter in vznemirljiv. Na koprski Bonifiki bodo drevi obujali prvoligaške spomine: v prvi četrtfinalni tekmi pokala Nogometne zveze Slovenije se bosta pomerila Koper in Olimpija. Druge uvodne tekme bodo naslednji teden.

Daleč od oči širše slovenske javnosti in še vedno pod nadzorom koprskega župana Borisa Popoviča se pletejo glavne nogometne štrene kluba, ki imajo v športnem direktorju Bošku Županoviću in trenerju Damirju Milinoviću hrvaško nit. Današnje soočenje je zaradi številnih neporavnanih računov z igrišča (še več pa zunaj njega) kot naročeno za županovo utrjevanje in hkrati za preverjanje volilne baze pred lokalnimi volitvami. Kar preneseno na športno bojišče pomeni, da se Olimpija ne bo merila s tretjeligašem, marveč z velikega kapitalca željnim lovcem, ki bo poskusil uporabiti vsa dovoljena sredstva, da bi čim bolj otežil pričakovano napredovanje Ljubljančanov v polfinale. In po možnosti njenemu predsedniku Milanu Mandariću povzročil čim več športnega gorja.


Mešanica tujcev in domačih


Koprska pot proti 1. SNL je na las podobna Olimpijini po njenem razpadu leta 2005. Koper se resda ni sesul, a se je vseeno spretno izognil plačilu dolgov. Davek za neplačevanje starih grehov je plačal s selitvijo na najnižjo raven tekmovanja, v primorsko ligo. Zdaj že tekmuje in zmaguje v 3. SNL-zahod, pri čemer je že dobil eno veliko bitko: ohranil je pokroviteljstvo Luke Koper.

Vajeti moštva imata v rokah Županović in nesojeni trener Rijeke Milinović, ki naj bi bil pred Igorjem Bišćanom prvi kandidat za nasledstvo Matjaža Keka. Glavno besedo imajo izkušeni domači fantje, kot sta Damir Hadžić in Jaka Štromajer, ter hrvaški igralci.


Mandarić odhaja, a podaljšuje pogodbe


Trener zeleno-belih Zoran Barišić je imel v dobrem mesecu dni, odkar je prevzel vajeti moštva, na voljo že drugi daljši premor in je lahko uveljavljal svojo filozofijo. Zdaj tako rekoč nima več opravičila za morebitne slabše predstave. Koprsko tekmo je vzel najresneje. V Banjaluki se je Olimpija pomerila z Borcem in ga premagala s 4:0 (Stefan Savić 3, Ivan Lendrić), toda največ prahu je dvignil Mandarić. Za tamkajšnje medije naj bi dejal, da bo po koncu sezone zapustil Olimpijo. A on odhaja že vsaj dve sezoni (!?), včeraj pa je še za dve leti podaljšal pogodbo enemu od najvidnejših členov Tomislavu Tomiću. Barišić je spočil ključni slovenski trojček, Roka Kronavetra, Matica Črnica in Andreja Vombergarja, saj stopnjuje vrhunec forme za 27. t. m. in veliki derbi v Ljudskem vrtu.
V nedeljo bo v Stožicah gostoval še Triglav.

Komentarji: