Nemčija za tretji naslov, Španija za petega

Jutri v Vidmu finale evropskega prvenstva do 21 let, ki bo tudi ponovitev finala izpred dveh let na Poljskem.
Fotografija: Nemški selektor Stefan Kuntz je pred dvema letoma našel formulo, kako premagati Španijo. FOTO Reuters
Odpri galerijo
Nemški selektor Stefan Kuntz je pred dvema letoma našel formulo, kako premagati Španijo. FOTO Reuters

Jugoslavija je bila leta 1978 prva evropska prvakinja nogometnih reprezentanc do 21 let, v jutrišnjem 22. finalu se bosta v Vidmu za naslov najboljše pomerili branilka naslova Nemčija in Španija. Nemčija brani naslov izpred dveh let na Poljskem in lovi skupno tretjega, Španija je bila v tem desetletju že dvakrat prvakinja, skupno pa gre po rekordni peti naslov, kolikor jih ima Italija.

Najboljši za najboljšega v Evropi. Takšna je lahko oznaka sklepnega dejanja turnirja najbolj nadarjenih nogometašev stare celine (pred tekmovanjem vrednih 2,5 milijarde evrov), potem ko se bosta za naslov evropskega prvaka pomerili isti reprezentanci kot pred dvema letoma na Poljskem. Nemčija je bila takrat boljša z 1:0.
 

V polfinalu za zmago po 4 gole


Na poti do nedeljskega velikega finala, ki bo v naši soseščini v Vidmu, je Nemčija samo v zadnji tekmi predtekmovanja oddala dve točki južnim sosedom iz Avstrije (1:1), pred tem pa je zanesljivo s 3:1 premagala Dansko in kar s 6:0 Srbijo. V polfinalu je imela v odkritju prvenstva Romuniji enakovrednega tekmeca, ki se je zlomil v zadnjih minutah. Za zmago s 4:2 je Nemčija dva gola zabila v 90. in 94. minuti.



Španija je pot proti finalu začela s porazom proti Italiji z 1:3, ki je bila zaradi nenačrtovanega poraza proti Poljski prva osmoljenka zaključnega turnirja, nato pa je iz tekme v tekmo stopnjevala formo. Belgija je padla z 2:1, Poljska s 5:0, v polfinalu pa je bila premočna tudi za Francijo – zmagala je s 4:1.
 

Brez enega samega igralca Barcelone


Saj ni res, pa je. Španija na prvenstvu igra brez enega samega člana Barcelone, medtem ko Real Madrid zastopata prvi zvezdnik Dani Ceballos in kapetan Jesus Vallejo. Ugled Barcelonine nogometne akademije delno brani le Dani Olmo, ki je iz La Masie že leta 2014 prestopil v eno od najbolj ustvarjalnih akademij, zagrebško Dinamovo. Španski selektor Luis de la Fuente Castillo je »Zagrebčana« v prvi tekmi ob porazu z Italijo pozabil na rezervni klopi, potem pa je Olmo postal eden ključnih mož in je z dvema goloma skupaj s Cebalosom in Pablom Fronalsom tudi prvi strelec moštva.

Nemški selektor Stefan Kuntz je pred dvema letoma našel formulo, kako premagati Španijo. FOTO Reuters
Nemški selektor Stefan Kuntz je pred dvema letoma našel formulo, kako premagati Španijo. FOTO Reuters

 

Mladi »elf« brez najboljših


Nekdanji junak Nemčije z evropskega prvenstva leta 1996 v Angliji in zdaj selektor mlade reprezentance Stefan Kuntz svojo nalogo opravlja izjemno. Nemške upe je popeljal že v drugi finale, pri čemer v Italiji ni imel najboljših, saj so že pri selektorju najmočnejšega »elfa« Joachimu Löwu nepogrešljivi možje: Leroy Sane, Timo Werner, Thilo Kehrer, Julian Brandt in Kai Havertz. Toda njihova odsotnost se ni pretirano poznala, Nemčija je bila s 14 goli najučinkovitejša in ima tudi najboljšega strelca. Napadalec Freiburga Gian-Luca Waldschmidt je v štirih tekmah zabil kar 7 golov, od tega dva v polfinalu. Proti Romuniji je zablestel tudi Nadiem Amiri, ki je dosegel dva gola. Z dvema podajama je zvezni igralec Hoffenheima tudi najboljši asistent pri Nemčiji.


V Sloveniji in na Madžarskem 16 reprezentanc


Naslednje prvenstvo leta 2021 bosta gostili dve državi, Slovenija in Madžarska. V Italiji, kjer so lahko igrali nogometaši, rojeni od 1. 1. 1996, se je zadnjič merilo 12 reprezentanc, čez dve leti se bo za naslov potegovalo že 16 držav.

Več iz te teme:

Komentarji: