Odlično za prvega, zdaj manjka samo še 98 golov

Evropski nogometni prvak Portuglaska brez najboljšega strelca Cristiana Ronalda v spektakularnem slogu odpravila Hrvaško.
Fotografija: Portugalska je napolnila mrežo našim južnim sosedom, prvi gol v državnem dresu pa je zabil tudi najdražji portugalski Joao Felix. »Še 98 golov,« so prvi Felixov gol za reprezentanco pospremili tamkajšnji mediji. FOTO: Miguel Riopa/AFP
Odpri galerijo
Portugalska je napolnila mrežo našim južnim sosedom, prvi gol v državnem dresu pa je zabil tudi najdražji portugalski Joao Felix. »Še 98 golov,« so prvi Felixov gol za reprezentanco pospremili tamkajšnji mediji. FOTO: Miguel Riopa/AFP

Cristiano Ronaldo bo še počakal na jubilejni 100. reprezentančni gol, a je lahko kljub visoki zmagi svojih rojakov Portugalcev proti dopustniški in oslabljeni Hrvaški v skrbeh za svoj status: Portugalci so brez prvega zvezdnika igrali kot naviti. Hrvati so dobili jasno sporočilo, brez starejših še niso nared za bitke z najboljšimi. Med njimi sta se v prvih tekmah septembrskega paketa tekem nogometne lige narodov srečno izvlekla Anglija in Francija, Belgija je bila zanesljiva.

Ko mačke ni doma, miši plešejo, je pregovor, ki so ga upoštevali Portugalci. Najdražji Portugalec Joao Felix je ob Ronaldovi odsotnosti zabil svoj prvi reprezentančni gol (mediji so zbadljivo pripomnili, da mu jih zdaj manjka še 98), Atleticovemu zvezdniku se je na seznamu strelcev novincev pridružil še Diogo Jota.


Ronaldo za stoti gol izbral Švede?


Imenitni portugalski večer, mediji so ga označili za ekshibicijskega z obrisi sambe in visokega evropskega ritma, je s sijajnim golom odprl Joao Cancelo. Piko na i je postavil Andre Silva.

Ronaldo, ki zaradi poškodbe ni želel tvegati in bo najverjetneje 100. gol lovil proti torkovemu tekmecu lažje kategorije, Švedski, je v predstavi svojih mlajših mojstrov morda zaslutil, da se njegov čas izteka.

Hrvaški strelec Bruno Petković je pri zaostanku 0:3 le dopolnil statistiko. Bilanca medsebojnih dvobojev je zdaj še bolj strašljiva za Hrvaško: šest tekem, pet porazov in nedoločen izid z razliko v golih 2:12.

Kylian Mbappé je odločlil zmagovalca v Stockholmu, zdaj ga čakajo rado videni tekmeci iz Rusije, Hrvati. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP
Kylian Mbappé je odločlil zmagovalca v Stockholmu, zdaj ga čakajo rado videni tekmeci iz Rusije, Hrvati. FOTO: Jonathan Nackstrand/AFP


Brez starih še ne gre


»Ne moremo še brez Luke, Ivana, Šimeta, Ivana, Marcela,« so ugotavljali hrvaški strokovnjaki. Luka Modrić, Ivan Rakitić, Šime Vrsaljko (niso igrali), Ivan Perišić, Marcelo Brozović (v igro sta prišla v 2. polčasu) so težka kategorija hrvaških zvezdnikov in so še nepogrešljivi ter brez skrbi, da bi jih lahko mlajši že izrinili. Še težji poraz je preprečil najboljši posameznik pri naših južnih sosedih vratar Dominik Livaković, trikrat se je zatresel okvir njegovih vrat. »Težko je, nimamo tako velikega nabora igralcev,« je med drugim potožil hrvaški selektor Zlatko Dalić.

Kaj bi o širini selekcije potem povedal naš selektor Matjaž Kek?

Ognjeviti nimajo prav veliko časa za celjenje ran. Jutri gredo v bitko še z eno reprezentanco, za katero še niso našli recepta – s Francijo. Po evropskih prvakih še svetovni, podprvakom Hrvatom se torej ne piše nič dobrega. Trikolori, ki jih je v Stockholmu do minimalne zmage popeljal Kylian Mbappé, se bodo z izzivalci iz Rusije pomerili še sedmič. Niso še izgubili, kar štirikrat so jih premagali (2:1, 3.0, 2:0, 4:2). Razlika v golih je 13:5.


Od sosedov zmagali le Avstrija in Madžarska


Izkupiček reprezentanc iz nekdanje Jugoslavije, potem ko sta najmočnejši selekciji doživeli visoka poraza (Srbija v Rusiji z 1:3), sta olepšali le Severna Makedonija in Črna Gora. Od naših sosed sta bila v uvodnih tekmah uspešni le Avstrija na Norveškem in Madžarska v Turčiji.






Komentarji: