Dobro jutro!

Hitre povezave
Moje naročnineNaročila
Nogomet

Olimpija v mejah sposobnosti in po starem (VIDEO)

Po 90 minutah 1. kola kvalifikacij za ligo prvakov Qarabag v prednosti z 1:0, povratna tekma prihodnjo sredo.
Olimpija se je že na prvi evropski oviri že tretjič zapored spotaknila. FOTO: Mavric Pivk/Delo
Olimpija se je že na prvi evropski oviri že tretjič zapored spotaknila. FOTO: Mavric Pivk/Delo
11. 7. 2018 | 20:26
11. 7. 2018 | 23:25
5:08
Nova sezona, stara zgodba. Olimpija se je že na prvi evropski oviri že tretjič zapored spotaknila. V 1. kolu kvalifikacij za ligo prvakov je Qarabag zmagal z 1:0, potem ko je edini gol pred 4500 gledalci dosegel Haitijec Donald Guerrier. Povratna tekma bo v sredo v Bakuju minila tudi brez Issaha Abassa, ki je bil zaradi udarjanja tekmeca izključen v 85. minuti.

Ljubljančani bi bili pred tekmo zadovoljni tudi z 0:0, po njej lahko obžalujejo le to, da je trajala 15 minut preveč. Gostje iz Azerbajdžana in udeleženci lige prvakov v minuli sezoni so igrali toliko, kot so potrebovali, da so na koncu iztržili celo preveč. In po videnem sodeč več kot dovolj, da bodo Ljubljančane poslali v 2. kolo kvalifikacij za evropsko ligo.

Neugodne vremenske razmere, nalivalo je vso tekmo, ni ustavilo glede na okoliščine (polfinalne tekme na SP) lepega števila navijačev. Prišli so z veliko upanja, a so za prvo tekmo in za prenovljeno zasedbo pričakovali morda preveč.

Novi trener Ilija Stolica si je vzel pravico, da je izbral enajsterico po svoji volji in taktiko. Druga je bila ustrezna glede na stanje igralcev in moštva, za prvo odločitev je prišla kazen v obliki poraza.


Pogrešali Vombergarja


"Da, žal mi je, da na seznam nismo uvrstili Andreja Vombergarja. On bi zanesljivo bil na njem, če bi izpustili Branka Ilića. Z njim smo tvegali do zadnjega, čeprav smo vedeli, da je poškodovan," se je delno posul s pepelom Stolica, najbrž tudi zaradi kritičnih odzivov na njegovo odločitev, da Vombergarja odreže za 1. kvalifikacijsko kolo. Toda biti na seznamu bi bilo premalo, argentinski Slovenec bi moral biti na igrišču. Olimpija je v igri močno pogrešala postavnega srednjega napadalca, ki bi spravljal v težave gostujoče štoperje, ki so brez težav ustavljali Abassa. Mladi Ganec je bil večji del tekme povsem nemočen. Enkrat v prvem polčasu se mu je resnično ponudila lepa priložnost, a je z roba kazenskega prostora neoviran streljal visoko prek vrat.

Olimpija s tremi novinci in povratnikom v začetni enajsterici Mackyjem Bagnackom, Markom Gajićem, Markom Putičaninom in Danielom Avramovskim ni bila niti blizu Olimpiji, ki je končala sezono. Na trenutke je ugajala, a to je bilo bistveno premalo za izkušene evropskih bitk tekmece, ki so bili preračunljivi. Trener Gurban Gurbanov ni uporabil najboljših enajst, a mu ni bilo treba. Olimpija z močno željo, a premalo znanja in moči, ni bila kos izzivu, pa čeprav je Stolica po tekmi še kar vztrajal pri presenečenju v Bakuju.


Še verjame v napredovanje


"To je bil samo prvi polčas, drugi je v Bakuju. Imamo pravico, da še upamo. Verjamem v fante in v napredovanje," je poskušal biti samozavesten Stolica, prepričljiv pa v tem ni bil. Azerbajdžanci so vendarle delovali bolj zrelo in predvsem uigrano. Igrali so v enakem ritmu skozi vso tekmo in čakali na matno potezo. Dočakali so jo v 79. minuti in po akciji iz kota, ko je bil najspretnejši med neodločnimi zelenimi branilci in pred vratarjem Aljažem Ivačičem pravzaprav najboljši mož na igrišču, levi bočni branilec Guerrier.

Olimpija je imela v drugem polčasu še eno, dve lepi priložnosti. Najlepšo je v podajo v prazno zapravil Avramovski, ki morda ob prav vseh novincih najbolj odraža zdajšnjo nemoč Olimpije. Če v Sloveniji ali nemara celo v moštvu ni mogoče najti igralca enakovrednega njihovi trenutni pripravljenosti ali kakovosti, potem se Olimpiji ne piše nič dobrega v novi sezoni.


Olimpija : Qarabag 0:1 (0:0)


Štadion Stožice, gledalcev 4000, sodnik Lawrence Visser (Belgija).

Strelec: 0:1 – Guerrier (Rzezniczak, 79,).

Olimpija: Ivačič, Bagnac, Gajić, Zarifović, Štiglec, Savić (od 71. Črnic), Putinčanin, Tomić, Avramovski (od 88. Boateng), Kronaveter (od 81. Brkić), Issah.

Qarabag: Vagner, Medvedev, Rzezniczak, B. Husejnov, Dinijev (od 46. Slavčev), Garajev, Ozobić (od 63. Quintana), Guerrier, Zoubir, Michel, Madatov (od 90. Sadigov); rdeča kartona: Abass (85); Garajev (90, 2RK).

Streli: 9:6; na vrata: 2:3; posest žoge v %: 49:51; koti: 5:5; prekrški: 16:22.
 

Hvala, ker berete Delo že 65 let.

Berite Delo 3 mesece za ceno enega.

NAROČITE  

Obstoječi naročnik?Prijavite se

Komentarji

VEČ NOVIC
Predstavitvene vsebine