Po čarobni noči dan za slavje v Rimu, Chiellini navdušil z govorom

Italija slavi nogometne junake, ki sta jih v Rimu sprejela predsednik države in premier. V zadnjem hipu odpovedali šampionsko parado po mestu.
Fotografija: FOTO: Vincenzo Pinto/AFP
Odpri galerijo
FOTO: Vincenzo Pinto/AFP

Več sto navijačev so včeraj v zgodnjih jutranjih urah na rimskem letališču komaj zadržali, da niso selektorja Roberta Mancinija in kapetana Giorgia Chiellinija s pokalom v rokah odnesli na ohladitev v bližnjo Tibero. Italijani z vseh koncev države so si dali duška. Uspeh azzurrov, ki so tako kot testenine, kava in navezanost na mamo skupna točka vseh Italijanov, je sprostil paleto čustev, ki so se na Apeninskem polotoku nabirala od začetka pandemije.

»Mi smo evropski prvaki« in »Gigio, Gigio« so vzklikali v čast najboljšemu posamezniku evropskega prvenstva, Gianlui­giju Donnarummi, ki je z obrambami v finalu proti Angliji in na celotnem turnirju odigral ključno vlogo. Nogometaši so se z dragocenim srebrnim tovorom, tu mislimo tudi na zdaj že slovite bergle nedavno operiranega Leonarda Spinazzole, podali proti hotelu Parco dei Principi, ki je bil njihova baza že med nastopi v skupinskem delu. Tudi tukaj jih je pričakala navdušena skupina navijačev: Chiellini je stopil z avtobusa s krono na glavi, strelec gola za izenačenje v finalu Leonardo Bonucci je ovit v zastavo skakal z navijači.

Ti so še dolgo po tem, ko je skozi vrata hotela stopil zadnji član odprave, prepevali priljubljeno pesem Notti Magiche (Čarobne noči), himno domačega mundiala iz leta 1990, ki je na euru 2020 doživela vsaj takšno renesanso kot italijanska reprezentanca.


 

Rimljana poskrbela za zajtrk


Najprej so nogometni asi nadaljevali tradicijo ter se okrepčali s polnjenimi rogljički, ki sta jih tokrat priskrbela domačina, nekdanji svetovni prvak Daniele De Rossi in član trenutne zasedbe Alessandro Florenzi. Po krajšem počitku in poznem kosilu (testenine z brancinom in lososom) je petje pred hotelom spet postalo glasnejše, ko so se sinjemodri junaki podali na sprejem k predsedniku Sergiu Mattarelli in premieru Mariu Draghiju. Napovedano vožnjo s pokalom na panoramskem avtobusu, ki bi morala slediti uradnim dogodkom, so v zadnjem trenutku odpovedali. Mattarella je v živo spremljal tekmo na Wembleyju, čez slabih 24 ur pa se je še enkrat zahvalil nogometašem za nekaj nepozabnih tednov užitkov, ki so vsaj za hip zabrisali spomine na turobno leto 2020.



»Še vedno se ne zavedamo, kaj nam je uspelo,« je zbranim medijem pred začetkom slovesnosti, na kateri so se spomnili tudi podviga Mattea Berrettinija, poraženega finalista teniškega turnirja v Wimbledonu, povedal Mancini. »Veseli smo, da smo prinesli veselje in upanje Italijanom po tako težkem obdobju,« je dodal in se v kasnejšem govoru zahvalil »prvemu navijaču« Mattarelli.

Kapetan Chiellini je v govoru dejal, da se tudi zaradi predsednika in navijačev z vseh koncev sveta »nikoli niso počutili osamljene«. Že na robu solz je uspeh posvetil tudi pokojnemu nogometašu Fiorentine Davideju Astoriju, ki je zaradi zastoja srca umrl leta 2018. »Bili smo italijanski bratje, pripravljeni na to, da naredimo vse za državo, ki jo imamo tako radi,« je bil vznesen Chiellini.

Mattarella je iz rok Mancinija prejel podpisan dres s številko deset. »To ni dan za govore, to je dan za aplavze in čestitke. Nisem športni komentator, a včeraj ste si zaslužili zmago že veliko pred enajstmetrovkami,« je pohvalil rojake Mattarella.

Kljub drugačnim napovedim so se po obisku rezidence premierja Draghija nogometaši vendarle povzpeli na panoramski avtobus in opravili krajšo pot po ulicah Rima, kjer jih je pozdravilo več deset tisoč rojakov.

FOTO: Vincenzo Pinto/AFP
FOTO: Vincenzo Pinto/AFP

FOTO: Tiziana Fabi/AFP
FOTO: Tiziana Fabi/AFP

FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters

FOTO: Andreas Solaro/AFP
FOTO: Andreas Solaro/AFP

FOTO: Andreas Solaro/AFP
FOTO: Andreas Solaro/AFP

FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters
FOTO: Guglielmo Mangiapane/Reuters

Preberite še:

Komentarji: