Američani bodo odšteli za Chelsea pet milijard evrov

Na obzorju je vendarle prodaja nogometnega kluba Chelsea, ki v zadnjih mesecih zaseda medijski prostor predvsem na Otoku.
Fotografija: Roman Abramovič mora prodati klub, to mu je s sankcijami posredno naložila britanska vlada. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
Roman Abramovič mora prodati klub, to mu je s sankcijami posredno naložila britanska vlada. FOTO: Reuters

Na obzorju je vendarle prodaja nogometnega kluba Chelsea, ki v zadnjih mesecih zaseda medijski prostor predvsem na Otoku – tudi zavoljo lastnika Romana Abramoviča, zoper katerega so britanske oblasti uvedle sankcije zaradi ruske invazije na Ukrajino.

Po poročanju britanskih medijev bo kot prednostni ponudnik za nakup Chelseaja imenovan konzorcij, ki ga vodi solastnik Los Angeles Dodgers Todd Boehly. Dolgotrajni licitacijski postopek naj bi bil blizu zaključka, pri čemer naj bi newyorška banka Raine Group – ki jo je Abramovič najel za prodajo kluba – izbrala Boehlyjevo skupino kot vodilno.

Zadnja ponudba prispela na račun banke v petek zvečer

Jim Ratcliffe FOTO: Toby Melville/Reuters
Jim Ratcliffe FOTO: Toby Melville/Reuters
Britanski poslovnež Jim Ratcliffe je v petek pozno posegel v licitacijo s ponudbo v vrednosti 4,25 milijarde funtov (5,07 milijarde evrov). Ratcliffe, ustanovitelj družbe Ineos, naj bi med postopkom dal največjo ponudbo za Chelsea.

Vendar je njegov pristop prišel po izteku prvotnega roka skupine Raine Group, zato naj bi konzorcij Boehly lahko začel ekskluzivne pogovore za sklenitev posla. Tiskovni predstavnik Boehlyjevega konzorcija je v petek zavrnil komentar.

Todd Boehly FOTO: Lucy Nicholson/Reuters
Todd Boehly FOTO: Lucy Nicholson/Reuters
Boehly se je v konzorcij združil s solastnikom Dodgers Markom Walterjem, britanskim poslovnežem Jonathanom Goldsteinom, švicarskim milijarderjem Hansjorgom Wyssom in ameriškim investicijskim podjetjem Clearlake Capital.

Boehly je bil del lastniške skupine, ki je leta 2012 kupila Dodgerse za 2,15 milijarde dolarjev. Dodgersi, ki jih je spodbudilo veliko vlaganje njihovih lastnikov v zvezdnike, so leta 2020 osvojili svoj prvi naslov svetovnega prvaka po 32 letih.

Tekmeci Chelseaja v premier league – Liverpool, Manchester United in Arsenal – sta že v lasti ameriških vlagateljev. Nekdanji predsednik Liverpoola Martin Broughton in solastnik Boston Celtics Steve Pagliuca sta člana dveh drugih konzorcijev, ki sta prav tako oddala ponudbi za nakup zmagovalcev lige prvakov v minuli sezoni.

Komentarji: