Misija San Marino opravljena: visoka zmaga in zanesljive tri točke

Slovenski nogometaši so prepričljivo dobili tekmo v San Marinu, slavili so s 4:0. Tokrat je izstopal Žan Karničnik z golom in dvema asistencama.
Fotografija: Foto Borut Živulović/Reuters
Odpri galerijo
Foto Borut Živulović/Reuters

Nedeljski nogometni večer v San Marinu se je odvijal točno tako, kot so si v slovenskem taboru želeli. Že v 4. minuti je pot do mreže gostiteljev našel Žan Vipotnik, ki je tokrat v konici napada zamenjal Benjamina Šeška, po hitrem vodstvu pa je bilo vse lažje. 

Še pred polovico prvega polčasa je Slovenija vodila z 2:0, po že drugi asistenci tokrat prodornega in natančnega Žana Karničnika je žogo v gol ob bližnji vratnici vratarja Benedettinija poslal Jan Mlakar. Tekma je bila odločena, v drugem polčasu sta za Slovenijo zadela še Sandi Lovrić in junak slovenske zmage Karničnik za visoko in zanesljivo zmago s 4:0. 

Rezultat bi lahko bil še višji, gol Adama Gnezde Čerina (bil bi zanj prvi v reprezentančnem dresu) za 5:0 je bil zaradi prepovedanega položaja razveljavljen, res pa je tudi, da se Slovenci v zadnjih minutah niso več pretirano naprezali in so tekmo le še varno pripeljali do zadnjega sodnikovega žvižga. Tokrat so imeli v San Marinu kar občutno podporo tudi s tribun.

Foto Borut Živulović/Reuters
Foto Borut Živulović/Reuters

Danska naredila uslugo Sloveniji

Prva tekma v skupini H se ni razpletla po slovenskih željah, Kazahstan je z 1:0 doma premagal Severno Irsko in ostaja zelo resno v boju za nastop na euru, začasno so z 12 točkami skočili na drugo mesto. Tudi tokrat se Kazahstan ni izkazal, Severna Irska je prevladovala v strelih (16:8), a so z zadetkom Maksima Samorodova v 27. minuti vendarle našli pot do vseh treh točk. 

Boljše novice so za Slovenijo prišle iz Helsinkov, kjer je gostovala Danska. Finska bi bila z morebitno zmago že blizu EP, tudi remi bi ji ustrezal in dolgo je kazalo na delitev točk, nato pa je v 86. minuti edini zadetek na tekmi za Dansko dosegel Pierre-Emile Hojbjerg. Slovenija bo s (pričakovanimi) tremi osvojenimi točkami na lestvici po današnjem dnevu prehitela Finsko. 

1. POLČAS

V slovenskem taboru so opozarjali, da bo proti San Marinu potrebno biti potrpežljiv, a na prvi zadetek Slovenci niso dolgo čakali, padel je že v 4. minuti. Po levi strani je lepo v kazenski prostor prodrl Žan Karničnik in žogo po tleh zelo dobro poslal proti Žanu Vipotniku, "Vipi" pa je s strelom po tleh brez težav premagal domačega vratarja za vodstvo z 1:0. 

Že dobrih 10 minut kasneje je semafor kazal 0:2, še prej pa tudi slabe novice za Keka - iz igre je zaradi poškodbe (na petu mu je stopil eden od branilcev San Marina) moral Blažič, zamenjal ga je Vanja Drkušić. Nato pa je sledila nova uspešna akcija po levi strani, Karničnik je lepo zaposlil Jana Mlakarja v kazenskem prostoru, novopečeni napadalec Pise pa je žogo ob bližnji vratnici pospravil v gol. 

V drugem delu prvega polčasa je ritem precej padel, Slovenci so se zadovoljili z vodstvom z 2:0 in se potegnili nekoliko bolj proti sredini igrišča. Spremljali smo dokaj nenevarno kroženje žoge med obema kazenskima prostoroma, Slovenija pa si je pripravila še dve polpriložnosti, najbližje drugemu zadetku je bil Mlakar v sodniškem dodatku, a je z glavo meril mimo vrat. 

2. POLČAS

Na začetku drugega dela so Slovenci le nadaljevali z načinom igre, ki jim je prinašal uspeh v prvem delu. Nogometaši San Marina so bili vse bolj utrujeni, Slovenija jih je stiskala pred njihov kazenski prostor. S prostega strela je bil Sandi Lovrić blizu zadetku, a mu je veselje preprečila vratnica, nato pa je z lepim strelom z 20 metrov žogo poslal v mrežo v 61. minuti za svoj četrti zadetek v reprezentančnem dresu. 3:0.

Šest minut kasneje je bilo vodstvo Slovencev še višje. Jure Balkovec je po vstopu v igro poslal nevaren predložek v kazenski prostor, strel Andraža Šporarja z glavo je Benedettini še ubranil, današnji junak Karničnik pa je žogo pospravil v nebranjeno mrežo. Dvema asistencama je levi bočni branilec dodal še zadetek. 4:0.

Foto Borut Živulović/Reuters
Foto Borut Živulović/Reuters

V 72. minuti je semafor kazal že 5:0, zadel je Adam Gnezda Čerin, a je bil podajalec za zadetek Luka Zahović za nekaj centimetrov v prepovedanem položaju na začetku akcije, zato je bil po dolgem ogledu posnetka gol razveljavljen. 

San Marino: Slovenija 0:4 (0:2)
Vipotnik 4, Mlakar 16, Lovrić 61, Karničnik 67.

San Marino: Benedettini; Franciosi, Rossi, Di Maio; D'Addario, Golinucci, Battistini, Mularoni, Tosi; Vitaioli, Lazzari.
Slovenija: Oblak; Stojanović, Blažič, Bijol, Karničnik; Lovrić, Gnezda Čerin, Elšnik, Mlakar; Šporar, Vipotnik. 

Sodnik: Mikola Balakin (Ukr)

Komentarji: