Uefa angažirala znana imena: Nihče ne razume teh pravil, to je slabo

Evropska nogometna zveza je ustanovila svetovalno skupino, ki bo bdela nad pravili igre, sojenjem, koledarjem in drugimi vprašanji.
Fotografija: Aleksander Čeferin želi približati zapletena nogometna pravila navijačem. FOTO: Patricia De Melo Moreira/AFP
Odpri galerijo
Aleksander Čeferin želi približati zapletena nogometna pravila navijačem. FOTO: Patricia De Melo Moreira/AFP

Evropska nogometna zveza (Uefa) je ustanovila posebno svetovalno skupino, ki bo bdela nad pravili igre, sojenjem, koledarjem in drugimi pomembnimi vprašanji. V njej so legendarna nogometna in trenerska imena kot Gareth Southgate, Jose Mourinho, Rio Ferdinand in Zinedine Zidane.

Seznam legend s tem ni končan. Sodelujejo tudi Rafa Benitez, Petr Čech ... Ta novoustanovljeni odbor, ki deluje kot svetovalni organ, bo vodil Hrvat Zvonimir Boban, sicer nogometni direktor pri Uefi. Prvič se bo sestal 24. aprila. Ena prva tematik bo pravilo o igranju z roko.

Čeferin: Naloge skupine znane

Novoustanovljena skupina se bo ukvarjala tudi z vprašanjem video sodnika (VAR), tekmovanji pod okriljem Uefe, sojenjem, pogoji za igralce, taktiko in razvojem mladih. Nekdanji velikani nogometa naj bi tako dobili neposredno vlogo pri spremembah, ki se jih lotevala Uefa in k temu dodali bogate in pomembne izkušnje. Nanj se gleda kot na platformo, ki nekdanjim elitnim igralcem in trenerjem daje močan glas, ki bo nato vplival na odločitve.

Zvonimir Boban FOTO: Satish Kumar Subramani/Reuters
Zvonimir Boban FOTO: Satish Kumar Subramani/Reuters

Člani novoustanovljene svetovalne skupine so še Carlo Ancelotti, Paolo Maldini, Fabio Capello, Javier Zanetti, Luis Figo, Philipp Lahm, Ronald Koeman, Michael Laudrup, Roberto Martinez, Predrag Mijatović, Jürgen Klinsmann, Rudi Völler, Juan Mata in Robbie Keane.

Zinedine Zidane FOTO: Susana Vera/Reuters
Zinedine Zidane FOTO: Susana Vera/Reuters

Tudi predsednik Uefe Aleksander Čeferin se veseli sodelovanja z novo skupino, a vidi tudi velike naloge, ki jo čakajo. Kot pravi, pa je prav prva že znana tematika, torej pravila okrog igre z roko, izjemnega pomena in potrebuje rešitev in ustrezne predloge čim prej. »S komer koli se pogovarjamo, teh pravil ne razume. To je zelo slabo za nogomet,« je dejal Čeferin.

Preberite še:

Komentarji: